ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръг от Висшата лига в две седмици? В Англия всичко е възможно

0
премиър лийг
twitter.com/FA_PGMOL

Висшата лига отново ще ни предложи вълнуващ кръг, като той ще бъде разделен в две седмици, а в петък, събота и неделя ще се изиграят едва пет мача от 21-ия кръг на английското първенство.

Бърнли се изправя срещу Лутън в директен мач в битката за оцеляване, като и двата тима се нуждаят от задължителни три точки и може да им помогне за достигане на крайната цел. Челси ще се опита да продължи серията си от две поредни победи във Висшата лига срещу Фулъм, който изхаби голям брой енергия в първия полуфинален сблъсък срещу Ливърпул от Карабао Къп. Нюкасъл и Манчестър Сити е едно от украшенията на кръга. Тимът на Еди Хау страда от много контузии и липсващи състезатели, а Хосеп Гуардиола и „гражданите“ са се прицелили към върха в опит да завоюват поредна титла от Висшата лига. Евертън ще бъде домакин на летящия Астън Вила, а „карамелите“ са точно над опасната зона и всяка точка ще бъде безценна за тях. Манчестър Юнайтед посреща Тотнъм, като това може и да се окаже директен сблъсък за място в топ 4 в крайното класиране.


Бърнли – Лутън, 12.01 (петък), 21:45

Бърнли е в ужасяваща форма, като тимът има едва две победи в последните си 15 мача. Тимът на Венсан Компани завърши първи в Чемпиъншип през миналия сезон, но бързо се сблъска с тежка действителност на най-високото ниво на английския футбол. При евентуална победа Бърнли може да бъде на едва две точки от спасението, като определено ще разчита много на домакинския фактор. Аут от състава поради контузии са Джорджан Байер, Хялмар Екдал, Лука Колеошо и Чарли Тейлър.

Лутън навлиза във форма, като успя да победи Нюкасъл и да спечели изключително важни три точки срещу Шефилд Юнайтед, преди да допусне загуба с 2:3 в оспорван мач с Челси. „Шапкарите“ при евентуална победа ще се намират извън опасната зона поне за известно време, като това определено ще е сериозен стимул за тима. Лутън е с една от най-слабите защити в лигата, като има цели 37 допуснати попадения и ще се старае да подобри именно този показател. За тима аут от срещата са Том Локиър и Марвелос Накамба, които лекуват контузии, а Иса Каборе е с националния отбор на Буркина Фасо. Даниъл Потс и Рийс Бърк ще бъдат до последно под въпрос за двубоя.


Челси – Фулъм, 13.01 (събота), 14:30

Челси е в добра домакинска форма, като лондончани са в серия от седем поредни срещи без поражение във всички турнири. Тимът на Маурисио Почетино се намира на незавидната 10-а позиция и на всяка цена държи да играе в Европа догодина, за да си гарантира повече приходи в клубната каса. Челси има шанс да атакува шестото място, като се намира на едва три пункта от Уест Хем, който за момента заема тази позиция. За „сините от Лондон“ срещата ще пропуснат Рийс Джеймк, Марк Кукурея, Ромео Лавия, Роберт Санчес, Чимуаня Угочукву, Уесли Фофана и Трово Чалоба, които лекуват различни контузии, а Николас Джаксън е с националния отбор на Сенегал. Беноа Бадиашил, Кристофър Нкунку, Бен Чилуел и Карни Чуквуемека до последно ще бъдат под въпрос за срещата.

Фулъм е колеблив, като постът на Марко Силва бе за кратко под въпрос, но треньорът успя да стабилизира отбора. „Котиджърс“ успяха да спечелят последния си мач във Висшата лига, като шокираха фаворита Арсенал. Фулъм иска по всякакъв начин да избегне да бъде замесван в битка за оцеляване, а е на едва четири точки от Челси и ще се опита да скъси дистанцията си до съперника. Двата отбора имат сериозно съперничество през годините и това обещава сериозно зрелище. За Фулъм срещата пропуска Адама Траоре поради контузия, а Фоде Бало-Туре, Калвин Баси и Алекс Иуоби са аут, тъй като са с националните си отбори.


Нюкасъл – Манчестър Сити, 13.01 (събота), 19:30

Нюкасъл има много проблеми през настоящата кампания. Тимът отпадна от груповата фаза на Шампионската лига, като загуби и злощастни с дузпи от Челси в четвъртфиналната фазана Карабао Къп. „Свраките“ са на незавидната 9-а позиция и са на цели 11 точки от топ 4, което усложнява значително задачата на момчетата на Еди Хау. Нюкасъл често поднася изненади и успява да затрудни най-силните отбори в лигата, така че със сигурност ще иска да зарадва верните си фенове на „Сейнт Джеймсис парк“. Тимът е добър в атака, като има цели 39 гола в 20 мача, което е почти по 2 попадения средно на мач, така че защитата на Манчестър Сити със сигурност ще бъде тествана. За двубоя аут са Елиът Андерсън, Харви Барнс, Хави Манкийо, Ник Поуп, Мат Таргет, Калъм Уилсън, Джо Уилок и Жоелинтон поради контузии, а Сандро Тонали има наказание.

Манчестър Сити напипа верния ритъм и все повече заплашва конкуренцията със своето добро представяне. „Гражданите“ успяха да спечелят Световното клубно първенство, а след това постигнаха сравнително лесни победи над Евертън, Шефилд и Хъдърсфийлд. Тимът на Пеп Гуардиола изостава на пет точки от лидера Ливърпул, но е и с мач по-малко, като при евентуална победа разликата ще е едва две точки. Манчестър Сити има най-доброто нападание в лигата, успявайки да вкара цели 45 гола в 19 мача и допускайки едва 21 за същия период. Голямата звезда на тима Кевин де Бройне се завърна, а Ерлинг Халанд и Жереми Доку също се очаква да бъдат част от състава. Аут за „гражданите“ е Джон Стоунс поради контузия, докато Бернардо Силва и Калвин Филипс имат вирусно заболяване. Аканджи и Халанд до последно ще бъдат под въпрос за сблъсъка.


Евертън – Астън Вила, 14.01 (неделя), 16:00

Евертън бе в чудесна форма, но в последните мачове вече нивото в тима на Шон Дайш спадна и тимът е в серия от пет поредни мача без победа във всички турнири. „Карамелите“ са на 17-а позиция, само на точка над опасната зона и се борят със зъби и нокти за всякакъв точков актив. Евертън е опасен съперник като домакин, като успя да победи Нюкасъл и Челси, а допусна минимална загуба от Арсенал. Публиката ще бъде огромен фактор за „карамелите“, като тимът на Шон Дайш определено ще разчита на сериозно себераздаване и здрава битка в средата на терена, опитвайки да застраши съперника на контраатака. За Евертън срещата пропускат Деле Али, Дуайт МакНийл и Ашли Йънг поради контуции, а Идриса Гей е с националния отбор.

Астън Вила е изненадата на сезона, като впечатлява със своето представяне, намирайки се на втора позиция в класирането и е с едно от най-силните нападения – 43 гола в 20 мача. Оли Уоткинс е голямото оръжие на бирмингамци, като английският национал има 9 гола и 8 асистенции през сезона до момента, давайки знак, че може да бъде повикан за националния отбор на Англия за предстоящото Европейско първенство. Астън Вила има едва 1 поражение в последните си 12 мача във всички турнири и определено ще бъде сериозен тест за „карамелите“. За бирмингамци срещата пропускат Емилиано Буендия, Лука Дин, Тайрон Мингс и Робин Олсен поради контузии, а Бертранд Траоре е с националния отбор. До последно под въпрос ще са Пау Торес и Юри Тилеманс.


Манчестър Юнайтед – Тотнъм, 14.01 (неделя), 18:30

Манчестър Юнайтед е в колеблива форма, като тимът на Ерик тен Хаг има едва една победа в последните си пет мача във Висшата лига. „Червените дяволи“ не убеждават, като техните проблеми в офанзивен план са очевидни. Тимът има едва 22 гола в 20 мача, като най-резултатният играч на отбора е Скот Мактоминей със пет попадения в първенството. Формата на нападателите определено притеснява феновете на отбора, но това е добра възможност да се откроят. Манчестър Юнайтед е на 8-а позиция, на цели 9 точки от топ 4 и се нуждае от задължителна победа, за да бъде в битката за челните позиции. Аут за сблъсъка са Каземиро, Виктор Линдельоф, Тайлър Маласия, Лаутаро Мартинес и Мейсън Маунт, а Софиан Амрабат е с националния отбор. До последно под въпрос са Антони, Амад Диало, Кристиан Ериксен, Хари Магуайър, Антони Марсиал и Люк Шоу.

Тотнъм играе добър футбол под ръководството на Постекоглу и има едва едно поражение в последните си шест мача във всички турнири. „Шпорите“ са на пета позиция и при евентуален успех и добро стечение на обстоятелствата могат да изравнят втория по точки в лигата. Хьон-Мин Сон е лидерът на отбора, като има цели 12 попадения до момента и пет асистенции, а неговата липса определено ще се усети, тъй като той ще е с националния отбор за Купата на Азия. Тотнъм е с едно от най-добрите нападения в първенството с цели 42 гола, а зрелището в този отбор е гарантирано. Срещата ще пропуснат Алехо Велис, Джеймс Мадисън, Иван Перишич, Кристиан Ромеро и Манор Саломон поради контузии, а Ив Бисума, Хьон-Мин Сон и Папе Сар са с националния отбор и също няма да вземат участие в сблъсъка. Под въпрос до последно ще са Бен Дейвис и Джовани Ло Селсо.


Очаквайте в понеделник анализ на двубоите от уикенда, а в следващите дни превю и на останалите пет мача от кръга!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.