Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ман Юнайтед трябва да си връща самочувствието, Арсенал се е прицелил във върха

0
Арсенал
Арсенал, Якуб Кивиор и Деклан Райс (Снимка: БТА)

Предстои изключителен уикенд с футбол от най-висша класа! Тази седмица е време за новия 28-и кръг в английската Висша лига, след който вече може да започнем да си правим и изводите за това кой най-вероятно може да бъде новият шампион. Десет интригуващи мача, всеки, от които със своя огромен залог.

В събота ще наблюдаваме пет страхотни двубоя с участието на Манчестър Юнайтед и Евертън, Уулвърхемптън и Фулъм, както и лондонско дерби между Арсенал и Брентфорд. Неделята пък е запазена за мача на мачовете от последните години в Англия – първия срещу втория или Ливърпул – Манчестър Сити.

Но всичко по реда си. Нека първо погледнем какво ни предлага вълнуващата събота във Висшата лига!

Манчестър Юнайтед – Евертън, 14:30 часа

Действието във Висшата лига започва в събота следобед, когато Манчестър Юнайтед приема Евертън – два клуба, чиито фенове не са доволни от това как се развива сезонът на любимците им. Предишният сблъсък между двата състава завърши с чиста победа от 3:0 за „червените дяволи“ на „Гудисън Парк“, като Алехандро Гарначо вкара просто изумителен гол със задна ножица, който определено ще бъде попадение №1 на сезона.

Манчестър Юнайтед се стреми да пренастрои след пораженията срещу Фулъм и Манчестър Сити, които изглежда сложиха край на надеждите им за участие в Шампионската лига догодина. Тимът на Ерик тен Хаг заема шестата позиция с актив от 44 точки, като изостава вече с 11 от четвъртия Астън Вила. Евертън пък не е печелил във Висшата лига, откакто надделя над Бърнли през декември. Отборът на Шон Дайш е с пет точки над зоната на изпадащите, но има мач повече от Лутън Таун, който е първият тим под чертата.

В петък от Манчестър Юнайтед официално обявиха намерението си за реконструкция на своя стадион „Олд Трафорд“ или за изграждане на ново клубно съоръжение в същия район. За целта от клуба са създали работна група, която да проучи възможностите за обновяване на стадиона на „червените дяволи“. Сред нейните членове са Себастиан Коу, който беше председател на организационния комитет на Олимпиадата в Лондон през 2012-а година, кметът на Манчестър Анди Бърнам, председателят на трафордския квартален съвет Сара Тод и клубната легенда Гари Невил. Целта е „Олд Трафорд“ да се превърне в модерен стадион от световна класа, който да приема международни мачове и финали. За последно съоръжението, отворило врати за първи път през 1910-а година беше обновено през 2006-а година, когато беше увеличен неговият капацитет, който в момента е за 74 310 зрители.

Маркъс Рашфорд и Джони Еванс ще се завърнат за днешната среща, обяви Тен Хаг на пресконференцията си в петък. Друго основно трио пък ще бъде налично за другата седмица, когато „червените дяволи“ посрещат Ливърпул в ¼-финалите за ФА Къп – Хари Магуайър, Расмус Хойлунд и Аарън Уан-Бисака. С контузии обаче остават Тайрел Маласия, Мейсън Маунт, Лисандро Мартинес, Антони Марсиал и Люк Шоу.

За Евертън под въпрос за този двубой остават Идриса Гана Гай и Арнаут Данжумама, докато единственият сигурен отсъстващ ще бъде Деле Али. Има вариант Бето да запази титулярната си позиция за сметка на Доминик Калвърт-Люин, след като бразилецът се разписа при порежението с 1:3 от Уест Хем.

Нито един от двата отбора влизат в този сблъсък, изпълнени с увереност. Съставът на Тен Хаг си остава фаворит, въпреки че вече няма и помен от добрата им форма в началото на годината. Евертън пък се надява да изненада „червените дяволи“, макар че ще бъде изключително трудна задача за „карамелите“.

Букмейкърът Palms Bet също дава предимство на Ман Юнайтед за победа с коефициент от 1.89, докато този за Евертън е 4.38. Ставката за равенство е определена на 4.11. Попадения тук едва ли ще видим много, така че коефициентът от 1.50 за под 3.5 гола изглежда като добра опция за залог.

Уулвърхемптън Уондърърс – Фулъм, 17:00 часа

„Вълците“ все още таят надежди да се доберат до местата, даващи право на участие в Европа, тъй като са на четири точки от седмия Уест Хем. В последния кръг обаче тимът на Гари О’Нийл загуби тежко визитата си на Нюкасъл с 0:3.

Сега тимът му се изправя срещу отбора на Фулъм, който записа два поредни успеха. „Котиджърс“ победиха Ман Юнайтед и Брайтън, което си бе доста впечатляващо, като лондончани са спечелили като цяло три от последните си четири мача във Висшата лига. Момчетата на Марко Силва изостават само с три точки от „вълците“, така че ако тази им форма продължи, може би Фулъм също ще се включи в битката за място в Европа.

Аут за тази среща за Уулвс са Матеуш Куня и Хи-чан Хуан, докато под въпрос остават Жоао Гомеш, Педро Нето и вратаря Жозе Са. Единственият отсъстващ за състава на Фулъм е бившият нападател на „вълците“ Раул Хименес.

Тук коефициентите изглеждат доста близки, но букмейкърът Palms Bet дава своя глас за победа на Уулвърхемптън – 2.56 срещу 2.98 за Фулъм. Равенството пък е оценено на 3.62.

Кристъл Палас – Лутън Таун, 17:00 часа

Това ще бъде голям мач за „шапкарите“. Ако искат да запазят шансовете си за оцеляване, те трябва да победят отборите, които са над тях. Кристъл Палас изглежда като по-добрия тим на хартия под ръководството на Оливър Гласнер. „Орлите“ имат преднина от осем точки именно пред новаците, които са първи под чертата и трябва да започнат да печелят мачове, вместо да се задоволяват с равенства.

Лутън беше победен от Астън Вила с късен гол в последния кръг, което увеличи негативната им серия на общо пет поредни мача без успех, включително четири последователни поражения в елита. Мениджърът Роб Едуардс изглежда все по-притеснен на този етап от сезона, което е разбираемо, но победа в събота би го накарала да се почувства много по-добре.

Това ще бъде исторически мач, независимо от резултата, тъй като Съни Синг Гил ще стане първият британски южноазиатец, който ще реферира мач от Висшата лига.

Фаворит в срещата изглежда Кристъл Палас с коефициент за победа от 1.83, докато този да Лутън е 4.33, според букмейкъра Palms Bet. За „хикс“ ставката е 3.80.

Борнемут – Шефилд Юнайтед, 17:00 часа

Феновете на Шефилд Юнайтед има за какво да бъдат разстроени и недоволни през целия сезон дотук. В понеделник „остриетата“ бяха разбити с 0:6 от у дома, като отборът допусна 21 попадения в последните си четири домакински мача. Сега поне отборът на Крис Уайлдър е гост, но спешно има нужда от точки, след като остава твърдо на последната 20-а позиция и е вече на 11 точки от спасението. Шефилд е записал и само една победа в първенството от 9 декември насам.

Борнемут също дълго време нямаше успех във Висшата лига, като едва миналия кръг спечели над Бърнли с 2:0 за първа победа от 26 декември миналата година. „Черешките“ със сигурност ще бъдат фаворит да запишат втори пореден успех, тъй като отборът на Крис Уайлдър изглежда напълно обезверен в момента и ще се страхува да не отнесе нов тежък бой на южния бряг.

„Черешките“ получават предимство от букмейкъра Palms Bet с коефициент за победа от 1.40 срещу 8.00 за „остриетата“. Равенството пък се оценява 5.00.

Арсенал – Брентфорд, 19:30 часа

„Артилеристите“ продължават голямата борба за титлата във Висшата лига с Ливърпул и Манчестър Сити и нямат право да си тръгват от своя „Емиратс“ с по-малко от трите точки в събота вечер, когато се изправят срещу Брентфорд в лондонско дерби. „Артилеристите“ удариха истински бой, когато разбиха Шефилд Юнайтед с 6:0 и получават огромен шанс да се възползват от срещата между Ливърпул и Манчестър Сити в неделя, като излязат на върха с победа днес.

Гостите, водени от мениджъра си Томас Франк, не са в никак добра форма, след като са спечели и едва два от осемте си мача в първенството тази година. Това им отрежда 15-ата позиция, със само шест точки на първия под чертата Лутън.

И Букайо Сака, и Габриел Мартинели не успяха да останат пълни 90 минути на терена срещу Шефилд, след като получиха травми, но все пак се очаква английският национал да бъде готов да стартира срещу Брентфорд. Мартинели обаче може да получи почивка, тъй като мениджърът Микел Артета гледа и към следващия мач, който е домакинство на Порто в мач-реванш от 1/8-финалите в Шампионската лига, където Ареснал има да заличава гол пасив.

Олександър Зинченко и Такехиро Томиясу се очаква да се завърнат в състава, но едва ли ще бъдат в титулярния състав, докато Юриен Тимбер все още не е готов за игра. Вратарят Давид Рая няма право да играе срещу клуба, който държи все още правата му, така че Аарън Рамсдейл трябва под рамката на вратата.

Равенството 2:2 на Брентфорд срещу Челси не доведе до нови контузии за отбора на Томас Франк, но и сегашните кадрови проблеми не са малко. Джош Дасилва, Итън Пинок, Рико Хенри, Аарън Хики и Кевин Шаде са с травми, докато Бен Мий ще пропусне остатъка от сезона, което е сериозен удар за „пчеличките“. Франк също трябва да реши дали Йоан Виса, който вкара брилянтен гол срещу Челси, ще продължи да води атаката заедно с Айвън Тони или Нийл Мопе ще се завърне в титулярния състав.

Арсенал вкарва голове с лекота напоследък, като в последните си седем мача „артилеристите“ са отбелязали невероятните 31 гола. Момчетата на Артета са много впечатляващи у дома, докато Брентфорд бе отслабен сериозна в отбрана, но все пак не се очаква да допуснат толкова много попадения, колкото Шефилд Юнайтед. Въпреки това, едва ли някой очаква нещо различно, освен победа за „топчиите“ в северен Лондон в събота вечерта.

Затова и букмейкърът Palms Bet е определил коефициент за победа на Арсенал от 1.23, докато този за Брентфорд е 13.00. За да има равенство трябва да бъде изпълнена ставката от 6.66. С оглед на последните двубои, попадения, макар и евентуално само във вратата на гостите, ще има, така че опцията за залог от над 2.5 гола с коефициент от 1.45 може спокойно да се пробва.

Програма за мачовете от 28-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 9 март:

14:30 часа | Манчестър Юнайтед – Евертън

17:00 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Фулъм

17:00 часа | Кристъл Палас – Лутън Таун

17:00 часа | Борнемут – Шефилд Юнайтед

19:30 часа | Арсенал – Брентфорд

Неделя, 10 март:

15:00 часа | Астън Вила – Тотнъм Хотспър

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Бърнли

16:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Нотингам Форест

17:45 часа | Ливърпул – Манчестър Сити

Понеделник, 11 март:

22:00 часа | Челси – Нюкасъл Юнайтед

Очаквайте в неделя превю за останалите пет двубоя от кръга във Висшата лига, включително и за мегасблъсъка между Ливърпул и Манчестър Сити!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.