Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Работната седмица винаги е по-забавна с магическата Висша лига

0
Манчестър Юнайтед
Футболистите на Манчестър Юнайтед празнуват след победното попадение на Коби Мейно срещу Уулвърхемптън във Висшата лига на "Молиню" (Снимка: БТА)

Работната седмица със сигурност е по-забавна с мачове от най-висока класа, а в последните три дни станахме свидетели на междинния 22-и кръг на най-гледаното първенство в света – Висшата лига. В общо десетте изиграни срещи видяхме общо 39 попадения, което е един от най-резултатите кръгове през сезона до момента.

С победи се поздравиха повечето фаворити, сред които Арсенал, Манчестър Сити и Тотнъм. Лидерът Ливърпул също не сбърка и отнесе с 4:1 Челси в голямото дерби на „Анфийлд“. Черешката на торта пък дойде на „Молиню“, където Манчестър Юнайтед постигна инфарктна победа с 4:3 над Уулвърхемптън след голяма драма в добавеното време.

Нека погледнем малко по-подробно какво се случи по терените в Англия този кръг:

Арсенал не изпуска върха от поглед

Вицешампионът от миналата година – Арсенал, записа втори пореден успех в първенството, след като стигна до победа като гост с 2:1 срещу Нотингам Форест. „Артилеристите“ не създадоха много голови положения през първите 45 минути, но взеха трите точки благодарение на головете на Габриел Жезус и Букайо Сака през втората част. Домакините от Нотингам Форест успяха да вкарат почетно попадение чрез Тайво Авоний, който беше точен в 89-ата минута.

Арсенал сложи край на поредица от три загуби на „Сити Граунд“ и да прогони призраците от поражението през миналия сезон, с което борбата им за титлата приключи. Тимът на Микел Артета остава трети с 46 точки, с пет по-малко от лидера Ливърпул.

Ситуацията на Форест в подножието на Висшата лига изглежда несигурна, тъй като те се намират на две точки над зоната на изпадащите със заплахата от отнемане на точки за нарушаване на финансовите правила, която виси над тима. В четвъртък те се подсилиха с нападателя Родриго Рибейро от Спортинг Лисабон и полузащитникът на Борусия Дортмунд Джовани Рейна.


Изненадата на кръга дойде от Лутън Таун

Новакът във Висшата лига Лутън излезе от зоната на изпадащите, след като с хеттрик на Илайджа Адебайо разгроми Брайтън с 4:0. Адебайо се разписа още в 18-ата секунда на мача, а след това в 42-ата и в 56-ата минута. Чиедози Огбене добави един гол, а друго попадение на тима беше отменено заради засада след намеса на системата за видеоарбитраж ВАР.

По този начин Лутън се изкачи на 17-о място в класирането с 19 точки, с една повече от 18-ия Евертън, докато Брайтън заема осмата позиция с 32 пункта.


Нюкасъл спря победния марш на Астън Вила

Серията от 17 мача без загуба на Астън Вила у дома в първенството беше прекъсната, след като бирмингамци допуснаха поражение от Нюкасъл Юнайтед с 1:3 в. Фабиан Шар вкара два гола в рамките на четири минути между 32-ата и 36-ата, Алекс Морено си отбеляза автогол, а Оли Уоткинс отбеляза почетното попадение за домакините при вече решен резултат.

В класирането Астън Вила на Унай Емери остава пети с 43 точки, колкото има и четвъртия Тотнъм, докато Нюкасъл записа първа победа във Висшата лига от средата на декември и заема седмото място с 32 пункта.


Ливърпул направи тежко показно на Челси на „Анфийлд“

Ливърпул разби Челси с 4:1 у дома на „Анфийлд“, където играчите на Юрген Клоп доминираха тотално на терена и вкараха четири гола, а нападателят на „червените“ – Дарвин Нунес, „подобри“ рекорд в историята на Висшата лига, като удари четири греди в един мач.

Над всички в двубоя и с основна заслуга за убедителния успех на Ливърпул бе младият защитник на тима Конър Брадли. 21-годишният десен бек вкара първия си гол за клуба и асистира за други две попадения, дело на Диого Жота и Доминик Собослай. В самия край на първото полувреме Нунес пропусна дузпа, след като уцели греда, а в 71-ата минута Кристофър Нкунку върна един гол за „сините“, но Луис Диас сложи точка на спора в 79-та минута.

По този начин мърсисайдци възстановиха преднината си от пет точки на върха в класирането на Висшата лига, докато Челси, който беше в серия от три поредни победи в първенството, остава десети с 31 пункта.


Ученикът отново не успя да надмине учителя си

Актуалният шампион Манчестър Сити се справи без особени проблеми с новака Бърнли и го победи с 3:1 на „Етихад“. „Гражданите“ доминираха през целия двубой, а Хулиан Алварес пък се разписа два пъти през шест минути в първото полувреме, а Родри наниза третия гол в началото на втората част. Почетното попадение за „виненочервените“ пък реализира Амен Ал-Декил в последните секунди на мача.

По този начин мениджърът на Сити – Хосеп Гуардиола, записа трета поредна победа в три двубоя срещу своя бивш играч Венсан Компани, който предвожда Бърнли.

„Гражданите“ остават с пет точки по-малко от лидера Ливърпул на втората позиция, но и с мач по-малко. Ситуацията с „виненочервените“ пък остава тежка, след като заемат предпоследната 19-а позиция и са на седем точки от спасителния бряг.


Тотнъм взе драматичното лондонско дерби с Брентфорд

„Шпорите“ надвиха в голово шоу с 3:2 като домакин на Брентфорд. Нийл Мопе даде аванс на гостите в Лонсон в началото на мача, но Тотнъм стигна до пълен обрат само за няколко минути. В 48-та Дестини Удоджи изравни и в следващата атака Бренан Джонсън вкара за 2:1. Седем минути по-късно точен бе и Ричарлисон. В 67-ата минута звездата на „пчеличките“ – Айвън Тони, върна едно попадение за гостите, но до нов гол така и не се стигна до края.

По този начин Тотнъм е четвърти с 43 точки, колкото има и Астън Вила, докато Брентфорд е 15-и с 22 пункта, със само четири пред опасната зона.


Истинска класика с марка „Висша лига“ на „Молиню“

Манчестър Юнайтед постигна изключително драматичен успех срещу Уулвърхемптън с 4:3 като гост в последния мач от междинния кръг във Висшата лига, като това определено беше един от мачовете на сезона до момента. На стадион „Молиню“ двата тима направиха истинско зрелище, а в герой за „червените дяволи“ се превърна 18-годишният Коби Мейно, който донесе успеха на своите в 97-ата минута с първия си гол в Премиърлийг.


Двубоят започна отлично за Юнайтед, които дръпнаха в резултата още в петата минута с точно изпълнение на Маркъс Рашфорд от границата на наказателното поле. Английският национал имаше дисциплинарни проблеми с клуба през последната седмица, но сега се завърна сред титулярите и веднага показа своята класа. В 22-ата минута Расмус Хойлунд покачи на 2:0 от близко разстояние след асистенция на Люк Шоу, а до края на първата част играчите на Ерик тен Хаг пропуснаха няколко добри възможности за трети гол.

В 71-ата минута „вълците“ се върнаха в мача с гол от дузпа на Пабло Сарабия, но четири минути по-късно резервата Скот Мактоминей възстанови аванса на гостите с глава след центриране от корнер на Бруно Фернандеш. „Червените дяволи“ изглеждаха запътени към победата, но в 85-ата минута Макс Килман даде надежди на домакините, след като бе най-съобразителен при разбъркване след корнер. Истинската драма се разигра в добавеното време. В 95-ата минута Уулвс организираха добра контраатака, завършена по точен начин от Педро Нето, а гостите изглеждаха напълно попарени. Тогава дойде моментът на Мейно, който технично преодоля двама играчи на съперника и с много прецизен удар по диагонала оформи крайното 4:3.

Така Манчестър Юнайтед записа първа победа във Висшата лига от 26 декември насам и се изкачи до седмо място в класирането с 35 точки. „Вълците“ са на 11-ата позиция с актив от 29 точки.

Едва завършил този кръг, в събота стартира и следващата порция страхотни двубои с марка „Висша лига“. Новият 23-и кръг ще стартира с мача Евертън – Тотнъм, а ще видим още срещи като Манчестър Юнайтед – Уест Хем, Челси – Уулвърхемптън, както и голямото дерби през уикенда между Арсенал и Ливърпул на „Емиратс“. Всичко ще завърши в понеделник със сблъсъка между Брентфорд и Манчестър Сити. Очаквайте в събота и неделя подробен анализ на предстоящите двубои от 23-ия кръг на Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.