Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Вечното дерби е първият изпит за Левски

0
Левски
Снимка: БТА

Първите три срещи на Левски от плейофите в първата шестица до голяма степен ще са определящи за крайното му класиране и за това дали ще завърши четвърти и ще домакинства в баража за Лига на конференциите.

„Сините“ излизат последователно срещу вечния враг, приемат Черно море и гостуват на прекия си конкурент за Европа Локомотив в Пловдив.

Марин Петков
Марин Петков (Снимка: БТА)

До този момент Левски определено разочарова в десетте сблъсъка с другите пет най-добри в групата на майсторите, след като постигна едва две победи над Черно море и Локомотив Пловдив, записа три равенства – едно срещу ЦСКА и две срещу Крумовград, и инкасира цели пет загуби – две от Лудогорец и по една от пловдивското Локо, ЦСКА и варненските „моряци“.

Така или иначе обаче Левски продължава да е зависим от самия себе си и ако запише позитивни резултати в предстоящите битки с водещите клубове този сезон, може да си свърши работата.

Тъй като обаче във футбола най-важния мач е следващия, на дневен ред е Вечното дерби в събота, което се явява първия сериозен изпит за играчите на Николай Костов.

Евентуална победа в този най-чакан мач от феновете на „сините“ ще повиши увереността в силите и самочувствието на Левски преди другите важни двубои и ще прекъсне черната серия на тима в дербито от четири мача поред без победа – два равни и две загуби. От друга страна пък трите точки могат да позволят също на Левски да изпревари Локо още след този кръг.

Как обаче трябва да играе Левски в събота, за да надделее?

При всички случаи ще бъде от голямо значение Костов да подготви своите добре физически, психологически и тактически и да разпредели играчите правилно на терена, а впоследствие те да имат правилни движения и пакетност в двете фази.

Необходимо е още „сините“ да са близко един до друг, което ще им даде възможност да реагират по-добре както при грешки, след които ще се налага да си върнат топката, така и при нейното разиграване.

Важно ще бъде и Левски да прилага успешна преса във втората третина на терена и футболистите му да са по-прецизни в задържането на топката и подаванията в средата на терена и да демонстрират креативност, за да намират празни пространства между линиите на съперника и да търсят нападателите си на скорост.

Джавад Ел Джемили
Джавад Ел Джемили (Снимка: БТА)

Хубаво е също, че Николай Костов ще разполага и с цялата си атака, тъй като в нея ще бъдат Марин Петков и Фабио Лима, за който това ще бъде първи мач срещу ЦСКА.

Тяхното отсъствие в предното дерби се отрази негативно и след като се загуби остротата в нападение, Левски бе беззъб и предсказуем, и почти не създаде голови ситуации.

Втората добра новина за треньора е свързана с Асен Митков, който пребори травмата и е готов за игра. Тук обаче Костов ще е изправен пред дилема дали да заложи на Митков като титуляр или такъв да остане Патрик Мислович.

Асен започна силно пролетния полусезон, но след контузията през първото полувреме при гостуването на Етър във Велико Търново, пропусна пет поредни двубоя, което неминуемо е нарушило игровия му ритъм.

От друга страна, въпреки че е провел няколко пълноценни тренировки, може да се допусне, че не е на сто процента и във физическо отношение.

Що се отнася до Мислович, той може да не е този халф, който Левски търси и от който се нуждае, но поне дава всичко от себе си на терена, а техниката и погледа върху играта му помага едновременно да е полезен при изграждането на атаките и с извеждащия си пас.

Рикардиньо
Рикардиньо (Снимка: БТА)

Не на последно място от голямо значение ще бъде игровото поведение и на бековете Патрик-Габриел Галчев и Цунами. В последния двубой с ЦСКА двамата опитваха да са активни в атака и да влизат навътре, но не се връщаха заедно в защита и това даваше пространства на противника.

В събота те трябва да затварят навреме зоните около централните защитници, тъй като в противен случай ще изморят излишно полузащитниците да се връщат назад, за да покриват празни пространства, което пък може да намали ефективността им при правенето на играта.

Най-важното обаче е, че три точки срещу ЦСКА винаги са давали огромен стимул на Левски за следващите му мачове, а те до края на това първенството се очертават като ожесточени, но пък могат и да изведат „сините“ до един щастлив финал след толкова страдания през последните месеци.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.