Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

В Далас нещата започват да се нареждат

0
лука дончич далас маверикс нба
Снимка: БТА

Въпреки че сезонът все още е млад (отборите са изиграли 19-21 мача), по всичко изглежда през настоящата кампания в отбора на Далас Маверикс има синхрон. Подопечните на Джейсън Кид заемат 6-о място в претъпканата с опасни отбори Западна конференция. Балансът на тима е 11 победи и 8 загуби, което на хартия не изглежда особено впечатляващо за отбор, който има Лука Дончич и Кайри Ървинг. Прогресът спрямо миналия сезон е осезаем и това не може да се отрече.

Лука отдавна се утвърди в Лигата като суперзвезда. Никола Йокич, Леброн Джеймс, Кевин Дюрант и Янис Адетокумбо често са предпочитани от фенове и специалисти преди Лука, но това се дължи на факта, че всички от тях са шампиони и Най-полезни играчи. Лука все още не се е доказал в този ред на мисли, но словенският гард минава теста на окото без то да ни мигне. За момента Дончич заема второ място сред реализаторите (31.4 точки), 5-о място сред подавачите (8.4 асистенции), втори по отбелязани тройки (69), 49% от игрището , 8.4 борби средно на мач (първи сред всички гардове в НБА).

Разбира се, ще е несериозно ако кажем, че това е най-добрата форма на Лука. Той все още вкарва само 6 наказателни изстрела средно нач мач (7.9 опита), което е недостатъчно за толкова голям, здрав и техничен гард. Дончич прави по 3.8 грешки средно на мач, кото също е прекалено много, за да бъде Далас сложен сред Топ 3 фаворитите за място на Финалите. Но колкото и както да пресмятаме плюсове и минуси в играта на европееца, той си остава Топ 5 играч и кандидат за MVP трофея.

кайри ървинг нба

Кайри Ървинг. Ето тук е голямата въпросителна, която към този момент е по-скоро с положителен отговор. През този сезон единствените новини свързани с него идват от паркета. Няма странични драми, туитове, коментари. Кайри очевидно е осъзнал, че той приспада към категорита ветерани и от него се иска не само качествена продукция на игрището, но и извън него. Кайри е шампион, многократен участник в Мача на звездите, избиран е няколко пъти в първия отбор и е сред топ играчите. 31-годишният офанзивен ураган така и не успя да се наложи като лидер на отбор в чисто игрови план. Най-добрите му години бяха в Кливланд, когато Леброн Джеймс беше основно действащо лице. Кайри бе повече от съществена част от шампионския парад в Охайо през 2016 г., но когато до него нямаше ясно изразен лидер, той сепровали. Таква беше ситуацията в Бостън, когато отй нямаше време да се занимава с подрастващите звезди на отбора. Неадекватна беше и ситуацията в Бруклин, където всичко беше една голяма каша. Сега Кайри има човек с ореол до себе си и това му позволява просто да играе и както виждаме да се наслаждава на настоящето. През миналия сезон двамата трябваше да се напаснат и това така и не се случи в пълна степен.Имаха не повече от 30 мача на разположение, а в НБА това е невъзможно.

джейсън кид нба

Да, когато имаш за треньор един от най-умните баскетболни хора в историята на играта и човек, който знае много добре как да се справи с очакванията, то няма как да успехите да закъснеят. Джейсън Кид е играл рамо до рамо с големи звезди, стигал е до Финалите няколко пъти, шампион, знае как да съхрани и изтиска максимума от играчите си. Именно Кид направи от Янис „изрод“. В своя пик Джейсън беше известен с това, че оркестрира нападението на отбора по-добре от всеки друг. Но защитата на Кид също не беше за подценяване и с кучета като Тим Хардауей-младши, Дерек Лайвли и Дуайт Пауъл играта в защита би трябвало да търпи само и единствено подобрения.

Лука и Кайри са отговорни са близо 85 точки средно на мач за Далас всяка вечер (точки+асистенции). Доказателство, че нещата в едната половина на игрището са почти перфектни. Остава само тази прословута защита. „Мавс“ са едва на 23-то място в графата с „чадърите“ и последни в откраднатите топки! С подобни показатели ще е много трудно да си представим как Далас ще победи някой от сериозните претенденти 4 пъти за 10-11 дни.

Както казах, сезонът е млад. Тепърва има да се правят трейдове и сделки, а със собственик като Марк Кюбан не се знае дали в подкошието на Далас няма да се появи някой сравнително елитен защитник като Якоб Поетл от Торонто, Робърт Ковингтън от Филаделфия или Лари Ненс-младши от Ню Орлиънс. Пътят пред Далас Маверикс е дълъг, но поне е правилен. Малко са отборите в Лигата, които могат да се похвалят със същото с ръка на сърцето.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.