ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Берое може да реши съдбата на Ботев Враца

0
Берое
Отборът на Берое (Снимка: Facebook.com/Beroe)

Достигнахме края на поредния вълнуващ сезон в родната Първа лига. През уикенда ще се изиграят мачовете от последния кръг, но интрига за титлата отдавна няма, след като Лудогорец завоюва 13-ата си поредна титла. Все пак, битката за седмата позиция и тази за оцеляване остана до финала и именно върху втората ще се фокусираме.

Ботев Враца се прероди в последните мачове и има едва една загуба в последните си десет двубоя в първенството. Въпреки това, отборът на Христо Янев заема предпоследната позиция в класирането с 30 точки, като изостава с една от баражното място, на което е Хебър Пазарджик, и с две от Пирин Благоевград на позицията за директно спасение. Тимът от северозапада няма поражение в пет поредни двубоя, четири, от които в плейофите, но не държи съдбата с своите ръце. Така, дори при победа в последния си мач у дома срещу Берое, врачани може дори директно да изпаднат и ще трябва да разчитат на грешка от „гробарите“ и „орлетата“.

Христо Янев
Ботев Враца, Христо Янев (Снимка: БТА)

Берое пък вече гледа спокойно към почивката си, макар и тя да бъде кратка. Заралии още преди няколко кръга си осигуриха оставането в елита и футболистите на Хосе Луис Ачиари изглежда, че вече се вълнуват единствено къде ще прекарат ваканцията си. Поне с такова впечатление останахме при загубата с 0:3 у дома от Локомотив София по-рано през седмицата. Сезонът, обаче, все още не е завършил и Берое трябва да изиграе последния си двубой поне, за да защити честта си.

Берое
Берое

Сега Ботев Враца приема именно Берое в последна среща и за двата отбора в първенството за сезона на стадион „Христо Ботев“ в североизточния град от 20:30 часа, отколкото са и са останалите два мача от групата на изпадащите. Главен съдия на съдбоносния за Ботев сблъсък ще бъде бургазлията Валентин Железов, който е ръководил 11 мача на врачани (3 победи, 3 равенства и 5 загуби при голова разлика 5:11).

Последен шанс за Ботев Враца

По всичко изглежда, че тимът от Враца е в най-неизгодна от замесените за спасението си отбори, защото не зависи само от себе си. Простите сметки показват, че, за да се добре до бараж Ботев е необходимо да победи Берое, а в същото време един измежду Пирин и Хебър да не спечели своите срещи, съответно срещу Локомотив в София и Етър в Пазарджик. Съществува и още един вариант, при който врачани ще се спасят директно, за който, обаче, освен успех над заралии, е нужна и задължителна победа на „железничарите“, а Хебър не трябва да бие „болярите“. В крайна сметка с оказва, че сметките може и да не са токова прости.

Ако говорим за преките показатели, то Ботев е с по-добри спрямо Хебър, ако се стигне до равенство в точките, но пък е с по-лоши при равенство с Пирин. Врачани имат домакинското предимство, но и да гостуваха в Стара Загора едва ли щеше да бъде нещо по-различно. Спасеният Берое вече е отместил погледа си от този сезон, за което призна и самият треньор Ачиари след загубата с 0:3 под Аязмото. Трудно ще бъде да повярваме, че изведнъж латиносите ще ми се доиграе отново футбол и то в последния мач за кампанията при решени на практика за тях обстоятелства.

Всичко това, определено, дава шанс на момчетата на Христо Янев да направят каквото зависи от тях, а пък вече ще се надяват и късметът да бъде с тях. С леко намигване от съдбата можем да кажем, че Ботев много често през годините се е измъквал през иглени уши и като нищо ще го направят отново.

На хартия и врачани, и Берое, изглеждат като най-качествените отбори в тази т.нар. Трета група със спечелени съответно по осем и девет точки. Ако Ботев победи, то финалната им серия ще набъбне на шест поредни мача без загуба. Това е още една причина възпитаниците на Ицо Янев да си заслужат оставането в елита и за догодина.

След равенството с Етър (2:2), което изпрати врачани в сегашната им позиция, Христо Янев призна, че напрежението в отбора е прекалено голямо и това влияе на футболистите. Ботев, обаче, трябва до последно да вярва в своите способности, да не се предава и да се надява на най-доброто.

Ботев Враца
Ботев Враца (Снимка: БТА)

Можем да отчетем и няколко тенденции, които може да са в полза на отбора от северозапада. Ботев е в серия от три поредни домакинства без допуснат гол, което е добър атестат за работата в защита пред собствена публика. Треньорът им Христо Янев пък дебютира начело точно срещу Берое с победа с 1:0, отново у дома, на 22 септември миналата година. Той няма загуба от заралии, след като взе и точка от Стара Загора при равенството 2:2 на 15 март тази година. Капитанът Даниел Генов пък се разписа и в двата мача срещу „зелените“ през кампанията и може отново да бъде жокерът за своя тим. Всичко сочи към победа на Ботев, но вече сме се нагледали на какво ли не по родните терени и то в последните кръгове, така че ще оставим всичко в ръцете на играчите на терена.

За днешната среща аут е Мартин Бачев, който е наказан, но добрата новина е свързана със завръщането на Мартин Смоленски именно след санкция и се очаква да бъде сред титулярите. В понеделник пък ще се състои и среща на ръководството на клуба, на която ще бъде решена съдбата на треньорския щаб и част от играчите, като всичко ще зависи от това дали Ботев ще остане в елита.

Вероятен състав на Ботев Враца (4-2-3-1): Красимир Костов – Браян Мендоса, Едуардо Кунде, Меси Биатумусока, Мартин Ачков – Стефан Велев, Диого Барбоса – Марко Мажуга, Мартин Смоленски, Клери Сербер – Браян Переа

Мартин Бачев
Ботев Враца, Мартин Бачев (Снимка: БТА)

В Берое трябва да се замислят за бъдещето

Заралии през цялата кампания редуваха добри и слаби мачове. Преди да загубят безславно, а дори донякъде и малко срамно от Локо София през седмицата, старозагорци изглеждаха наистина като отбор и наредиха три поредни победи над Пирин, Етър и Хебър, независимо, че вече си бяха осигурили оставането в елита и за следващата кампания.

Именно и натам трябва сега да насочат поглед от Берое. Почти сигурно, както в предишните два трансферни прозореца, старозагорци ще стягат нов отбор.При взимането на властта от Ернан Банато през заралии минаха десетки чужденци, селекцията се правеше в движение, а през зимата голяма част състезатели напуснаха, други пък бяха преотстъпени. Сега, през идното лято, картинката едва ли ще бъде по-различна. Този път, обаче, босът на Берое е решил да се насочи към испанския пазар, а не към Южна Америка, както досега.

Звездата на отбора – Себастиан Вия, вече си каза сбогом с отбора и на 99.9% ще премине в шампиона Лудогорец. Очаква се трансферът да стане факт до дни, а контрактът на колумбиеца с разградчани да е до 2028-а година. В клубната каса на заралии пък най-вероятно ще влязат над 1.5 милиона евро. Сериозен интерес към офанзивния колумбиец е имало от руските Спартак Москва и Краснодар, които са предлагали по-добри условия за Берое и играча, но все пак той е избрал да остане в България. Заедно с него, „зелените“ почти сигурно ще се разделят и с друг от основните си играчи в лицето на Вини Трибуле, който малко позагуби от блясъка си през пролетта.

Берое
Берое

Тук отново наяве излиза и въпросът – ще разчита ли Берое пак на анонимни чужденци? Има ли смисъл от подобна политика? По всичко изглежда това ще продължи и занапред. Малкото останали български момчета в състава като Викторио Вълков и Стефан Гаврилов също трудно ще останат под Аязмото. Лошото е, че отборът изглежда може да загуби своята идентичност, но пътят за заралии изглежда е такъв.

Въпросителната стои и около треньора Хосе Луис Ачиари. Едва ли аржентинецът е най-добрата връзка за окомплектоването на един отбор, а още повече, че на Берое му е нужен различен стил на игра и да постига по-добри резултати от тези, които в крайна сметка се получиха през редовния сезон. Ачиари получи няколко кредита на доверие, но след загубата с 0:3 от Локомотив София всичко изглежда изчерпано и аржентинецът е много вероятно да си стегне багажа. Предстои след мача с Ботев Враца наставникът да проведе разговор с Банато, на която ще бъде обсъдено бъдещето на треньора.

В никакъв случай Ачиари не може да се смята за сигурен на поста си, защото спаси Берое от изпадане по-рано в сравнение с миналия сезон, а причината за евентуалното му напускане са някои много слаби мачове най-вече преди плейофа. Любопитното е, че аржентинецът дебютира начело на Берое именно срещу Ботев Враца на 22 септември миналата година при загубата с 0:1. Тогава той смени своя сънародник Густаво Араголаса, с когото заралии нито веднъж не излязоха от Топ 6 във временното класиране в първите девет кръга.

Хосе Луис Ачиари
Старши треньорът на Берое Хосе Луич Ачиари (Снимка: БТА)

Всеки може сам да си прецени дали Ачиари заслужава да остане под Аязмото, но единственото положително е, че отборът взе десет точки повече от 32-ата пункта през миналия сезон, които го пратиха на бараж за оставане в елита.

За днешния сблъсък Жорди Говеа ще отсъства, тъй като трябва да изтърпи и втория си мач наказание, а аут ще бъде и Франсиско Сагардия, който беше изгонен при поражението от Локомотив София. И една интересна статистика – в нито едно от последните осем гостувания на Берое не видяхме голове от двата отбора. По друг начин казано, когато заралии бележат – печелят, когато не – губят. Старозагорци имат отбелязани едва девет попадения вън от дома, като единствено изпадналия Етър е с по-малко.

Вероятен състав на Берое (3-4-2-1): Родриго Ачинели – Франко Минго, Хуан Пабло Саломони, Лучано Скуадроне – Енцо Еспиноса, Стефан Гаврилов, Карлос Алгара, Темитопе Акижогунла – Франсиско Политино, Уерик Каетано – Вини Трибуле

Берое
Берое

Какъв е балансът в мачовете между двата отбора?

Ботев Враца и Берое са изиграли в елита на България общо 63 мача до момента, като заралии имат лек превес от 29 срещу 25 победи, а девет двубоя са завършвали наравно. Головата разлика също е в полза на отбора от Стара Загора – 103:76.

Конкретно, във Враца, нещата стоят по доста по-различен начин. Мачовете са 32 на брой, като Ботев е записал 21 успеха срещу едва пет за Берое, а шест двубоя са завършвали без победител. Головата разлика също е в полза на тима от северозапада – 51:21. Спокойно можем да кажем, че Враца определено не е от любимите места за гостуване на старозагорци.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.