ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Уверен Арда гони бараж за Европа

0
Арда
Снимка: БТА

Отборът на Арда ще излезе със самочувствие в последния си мач от плейофите във втората четворка на елитното първенство срещу Ботев.

Срещата е утре (понеделник) от 20 часа на стадион „Христо Ботев“ и ако кърджалийци я спечелят, а ЦСКА 1948 не успее да надделее срещу Славия на „Овча купел“, ще участват във втори пореден сезон в бараж за Европа.

Арда
Арда (Снимка: БТА)

Преди година Арда изгуби в този мач от Левски с 0:2 в София и се размина с Лига на конференциите, а при положение че и сега стигне до баража, ще се изправи срещу ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски“.

В предстоящия сблъсък обаче под тепетата нагласата на двата съперника ще е съвсем различна, тъй като Ботев доиграва сезона, след като спечели Купата и се класира за Лига Европа, а футболистите на Николай Киров ще искат да завършат седми и да участвата в битката за евротурнирите.

През това първенство Арда и „канарчетата“ си размениха по една победа с 2:0 в редовния сезон, а в плейофите Арда победи с 2:1 у дома, а хубавото при Арда е, че се справя добре в плейофите и позитивните резултати и спечелените точки повишиха увереността в силите на играчите.

Момчетата на Киров завършиха наравно в столицата с ЦСКА 1948 и Славия, а следващите трите срещи на свой терен записаха победи над Ботев и Славия и завършиха наравно с ЦСКА 1948.

Любопитно е също, че при 3:1 над Ботев кърджалийци за първи път вкараха повече от два гола в един мач от 1 октомври 2023 година, когато у дома сразиха Етър с класическото 3:0 в двубой от 12-ия кръг.

Прави впечатление също, че Николай Киров се придържа към едно ядро от 8 футболисти, които винаги излизат титуляри – вратаря Анатолий Господинов, защитниците Деян Лозев, Пламен Крачунов, Принс Окезие и Джалал Хюсеинов, който е използван и като опорен халф, полузащитниците Лъчезар Котев и Борислав Цонев и крилото Станислав Иванов.

Очаква се въпросните изпълнители да започнат и при гостуването на „жълто-черните“, а за останалите трима Киров ще избира между централния бранител Милен Стоев в защита, Илия Юруков и Иван Тилев в средата на терена, крилата Ел Мами Тетах, Иван Коконов и Борис Тютюков и централните нападатели Тонислав Йорданов и Чинонсо Офор.

Тонислав Йорданов
Тонислав Йорданов (Снимка: БТА)

Тези футболисти също играят често и са солидни алтернативи за състава, така че няма да е изненада, които и трима от тях да получат доверието на старши треньора.

Много интересна е конкуренцията например за място на върха на атаката, което дълго време се заемаше от Офор, но ето че в последните два мача там титуляр излезе Йорданов и срещу „белите“ реализира гол-шедьовър, с който прекъсна головата си суша от седем поредни двубоя без вкаран гол.

По левия фланг Тетах и особено Тютюков и Коконов също полагат усилия, за да покажат, че заслужават да играят повече, а и двамата от тях реализираха важни голове в плейофите. Тютюков например постави началото на пълния обрат срещу Ботев с изравнително попадение, а Коконов фиксира крайното 3:1 над Славия с безпощаден удар.

Ако се върнем обаче към срещата с Ботев, може да отбележим, че тя може да е последната или предпоследната с екипа на Арда за няколко футболисти.

Единият от тях със сигурност ще е Станислав Иванов, за когато не е тайна, че ще бъде продаден през летния трансферен прозорец.

Станислав Иванов
Станислав Иванов (Снимка: БТА)

През последния един сезон и половина Арда реабилитира за големия футбол Стаси, който бе потънал в забрава в САЩ и му помогна да стигне до националния отбор на България. Сега пък 25-годишния нападател ще се отплати на тима от Кърджали, като му осигури свежи пари от изходящия си трансфер, които могат да покрият заплатите на няколко стойностни попълнения и да се инвестират в инфраструктурата.

Твърдя това, тъй като към днешна дата популярния германски уеб сайт Transfermarkt оценява Станислав на 1 милион евро, но дори Арда да получи далеч по-малко пари от тази сума, пак ще са напълно достатъчни, за да пазарува клуба спокойно през лятото.

Да не забравяме също, че в Арда се надяват да получат прилични суми и от трансфери на още няколко свои играчи.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.