ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тунчев търси точните играчи за атаката на Арда

0
Арда
Снимка: БТА

Завръщането на Александър Тунчев в Арда вече е факт, след като от клуба съобщиха, че той е подписал договор за две години.

В неговия щаб влизат помощник-треньора Веселин Минев, треньора на вратарите Тодор Попов и кондиционния треньор Антон Дончев, които работеха заедно с Тунчев на „Арда Арена“ и през юни 2022/февруари 2024.

Александър Тунчев
Александър Тунчев (Снимка: Сайт на Арда)

Обективно погледното решението на ръководството на клуба е правилно, тъй като Тунчев първо е доказан специалист и вече натрупа достатъчно опит като такъв, второ, остави добри впечатления с работата си по време на първия си период в Кърджали, и трето, познава обстановката в Арда и играчите му.

Под ръководството на Сашо кърджалийци постигнаха второто си най-добро класиране в елита – седмо място, което им позволи за втори път в своята история да играят бараж за Европа, а сега основните цели на Тунчев за новата кампания ще са две.

Първата е Арда да продължи да играе добър футбол и да остане фактор в елита, а втората – да се класира във втората четворка, ако приемем, че първенството ще има нов формат и отборите ще бъдат разделени на първа и втора четворка и последна осмица.

На първо място обаче Тунчев трябва още този месец да вземе важни решения за отбора, особено в средата на терена и офанзивен план, за да запази баланса в състава и голямата вътрешна конкуренция.

В средата на терена наставникът има дилема с Лъчезар Котев и Илия Юруков, тъй като наемът на първия изчете, а договора на втория приключва в края на месеца.

Котев бе основен играч през изминалия сезон, но сега се завръща в Химки, с който има договор до лятото на 2025 година. Тунчев обаче е работил с Лъчо и със сигурност ще иска да го задържи, но това може да стане, ако бъде откупен от руснаците или подпише нов контракт с тях и те се съгласят отново да го преотстъпят.

Лъчезар Котев
Лъчезар Котев (Снимка: Сайт на Арда)

При Юруков нещата също са сложни, тъй като той първо трябва да получи предложение да преподпише. През миналото първенство Илия игра в 31 мача за Арда, като в 15 от тях излезе титуляр, но няма голове и асистенции, което не е добър критерий за един градивен полузащитник.

Последната дума за Илия ще е на Тунчев, тъй като той трябва да каже дали го иска в състава. Ако Арда обаче не задържи Юруков и той си тръгне като свободен агент, ще пропусне да вземе добри пари за него от евентуален трансфер в бъдеще, тъй като към днешна дата играчът е оценяван от популярния германския уеб сайт Transfermarkt на 500 000 евро.

В атаката на Арда пък след напускането на Иван Коконов и Ел Мами Тетах, чието преотстъпване изтече, ще трябва да се търсят нови флангови изпълнители, особено и ако Станислав Иванов си тръгне.

Всъщност продажбата на Стаси изглежда задължителна, тъй като му остава само една година от договора и ако Арда не получи пари за правата му през летния трансферен прозорец и крилото остане, от 1 януари 2025 година ще има право да преговаря с всеки друг клуб и да подпише предварително споразумение, което да влезе в сила, след като контрактът му с кърджалийци изтече.

Арда обаче едва ли ще се раздели толкова лесно с най-конвертируемия си футболист и ще иска да вземе за него колкото се може по-голяма сума, която е адекватна на качествата му, дори да е по-малка от 1 милион евро, колкото Transfermarkt смята, че струва Стаси.

Станислав Иванов
Станислав Иванов (Снимка: БТА)

При положение обаче, че не се намери отбор, който да изпълни условията на Арда през лятото, ръководството със сигурност ще опита да убеди Иванов да преподпише, за да не го изпусне без пари.

Няма да е изненада също, ако Тунчев потърси и нов вариант за върха на атаката, където през пролетта се редуваха Чинонсо Офор, който е даден под наем от Монреал до края на годината, и Тонислав Йорданов.

Офор играе само от близо три месеца за Арда, но загатна, че има потенциал, а и в неговия договор за наем е включена опция за закупуване, така че е по-вероятно той да продължи да носи екипа на Арда поне до декември.

Йорданов пък през миналия сезон не оправда очакванията съм енго и вкара само 5 гола в 29 мача, което е твърде малко за един централен нападател.

Ситуацията при него е сходна с тази на Станислав Иванов – Тонислав е обвързан с Арда до 30 юни 2025-а и в момента е оценен от Transfermarket на 500 000 евро. Това означава, че Тунчев трябва да прецени дали Йорданов се вписва в неговата концепция и занапред. Ако това не е така, клубът ще потърси купувач на тарана.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.