Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Трусът в Ювентус: „Невинен до доказване на противното“

0
Андреа Аниели
БТА

Най-успешният клуб на италианската сцена отново е в разгара на скандал. Ювентус, 36-кратният шампион на Серия А, се свлече до 9-о място, след като му бяха отнети 15 точки след разследване. Клубът от Торино сега изостава на 27 пункта от лидера Наполи, а преди наказанието си бе на 10.

Поредното петно върху Юве идва по-малко от 20 години, след като тимът бе основен виновник в сагата с уредени мачове, станала известна като „Калчополи“. След нея торинци бяха глобени, отнеха им две титли и бяха изхвърлени от най-високото ниво на италианския футбол в Серия Б. Това се случи през 2006 г.

Италианската футболна федерация (FIGC) обяви в петък вечер, 20 януари, че на Ювентус са отнети 15 точки за „финансови нередности“ и „фалшиво счетоводство“ във връзка с множество трансферни сделки, включително размени между клубове. Клубът е обвинен в напомпване на баланса си чрез умишлено завишаване на оценките на състезатели, за да увеличи „капиталовите печалби“.

Освен отнемането на точките, FIGC също наложи забрани на 11 бивши и настоящи ръководители на Ювентус, които не им позволяват да заемат постове в италианския футбол. Най-дългата индивидуална забрана е за 30 месеца – наложена е на бившия спортен директор на Юве и настоящ такъв на Тотнъм – Фабио Паратичи. Бившият президент Андреа Аниели получи 24-месечно отстраняване от ръководни длъжности, докато вицепрезидентът Павел Недвед получи осеммесечно наказание. Последните двама бяха членове на Борда на директорите, който подаде оставка през ноември. FIGC поиска забраните, които е наложила, да бъдат разширени до точката „дейности на УЕФА и ФИФА“ – ход, който ако бъде приложен, би означавало, че санкционираните лица не могат да упражняват дейност и извън Ботуша.

Павел Недвед

Ювентус обяви, че ще обжалва решението на FIGC, след като мотивите за решението бъдат публикувани. „Старата дама“ ще стори това пред борд на Италианския олимпийски комитет (CONI) – най-висшата спортна инстанция в Италия.

Адвокатите на клуба заявяват, че санкциите на Федерацията „представляват ясно несъответствие в отношението към Ювентус и неговите мениджъри, в сравнение с всеки друг клуб или член“ „Смятаме, че това е явна несправедливост и за милиони фенове, която вярваме, че скоро ще бъде поправена в следващия съд“, казаха още адвокатите в официално изявление.

Ювентус и 10 други клуба, включително елитните Наполи и Сампдория, както и 59 ръководители, бяха оправдани за каквито и да е неправомерни действия през април миналата година по това дело. Разследването бе подновено през декември след обжалване. Девет от първоначалните 11 клуба и 52-ма ръководители бяха подложени на втори контрол. Този ход дойде, след като се появиха нови доказателства относно финансите на Юве от отделно разследване, включващо прокурори от Торино. Останалите осем от тези девет клуба – Емполи, Дженоа, Новара, Парма, Пескара, Пиза, Про Верчели и Сампдория – отново бяха оправдани.

Ювентус

Докато новото ръководство на Ювентус се готви за продължителна съдебна битка, най-титулуваният италиански клуб ще направи опит да спаси сезона си с финален щурм след отнетите 15 пункта. Отборът вече беше елиминиран от Шампионска бига, а отнемането на точки ги поставя в сериозна опасност да изпуснат място в турнира догодина. „Старата госпожа“ в момента се намира на 14 точки зад четвъртия Рома. Евентуално некласиране за най-комерсиалния футболен турнир може да разтресе още клуба.

На фона на тази опасност, „бианконерите“ могат да спечелят участие в ШЛ и пак да не играят. Ювентус е обект на още едно разследване – от торинската прокуратура. То е за изплащането на заплати по време на пандемията от COVID-19, което е породило нарушения на ФФП. Разследването на УЕФА може в крайна сметка да доведе до забрана на Ювентус да участва в Шампионската лига, Лига Европа или Лига на конференциите и да разтресе клуба за пореден път.

А дори тогава клубът ще отстоява името си, ще се бори и ще входира жалби – „Невинен до доказване на противното“, точно като популярния филм от 90-те години с Харисън Форд.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.