ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Треньорът на Лудогорец напипа състава

0
Якуб Пьотровски
Снимка: БТА

Отборът на Лудогорец стартира мощно през пролетния полусезон и спечели максимума в домакинствата си с Черно море и ЦСКА 1948 и гостуването на Берое в Стара Загора.

Разградчани преодоляха ЦСКА 1948 и в турнира за Купата на България, и стигнаха до полуфинал, където ще имат възможност в две срещи да се справят и с Хебър, и да се класират за поредния си финал в надпреварата.

Но, ако се върнем към шампионата, може да отчетем няколко неща, които правят впечатление в продукциите на Лудогорец и решенията на неговия предводител.

Първото е, че Георги Дерменджиев затвърждава тенденцията да не прави големи промени в състава. Специалистът ясно показва, че се придържа към едно ядро от девет футболисти и факта, че излязоха титуляри във всеки един от трите пролетни двубоя, показва, че са заслужили доверието му.

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев (Снимка: БТА)

Това са вратарят Серджио Падт, защитниците Аксел Фон Витри, Ноа Сонко Сундберг, Оливие Вердон и Франсиско Сон, полузащитникът Якуб Пьотровски и нападателите Рик Джонатан, Бърнард Текпетей и Руан Секо.

И, ако тези изпълнители в защита и атака изглеждат бетонирани, за двете свободни места в средата на терена се конкурират трима – Клод Гонсалвеш, Тодор Неделев и Педро Нареси.

Тримата започнаха в две от трите срещи в основния състав, което загатва, че ще се редуват и върху избора на Дерменджиев ще влияе това как са тренирали през седмицата и каква е стратегията за предстощия мач, която при всички случаи ще бъде съобразена с качествата на футболистите и стила на игра на съперника.

Другото позитивно е, че шампионите изглеждат солидни и в двете фази, след като допуснаха само един гол в три мача и във всеки един от тях реализираха най-малко по два.

Тук е важно да се отбележи и страхотната форма, в която се намират капитанът Якуб Пьотровски и Руан Секо, които отбелязаха пет от седемте пролетния попадения за тима. За поляка това не е новина, тъй като отдавна се е превърнал във водеща фигура и прави най-силния си сезон за Лудогорец, което вдигна и с пъти трансферната му цена.

Що се отнася до бразилеца, той започва да показва защо Лудогорец не се поколеба да откупи правата му, след като прави най-важното за един централен нападател – да бележи редовно.

Разбира се, сезонът е дълъг и на Лудогорец предстоят още 12 битки в групата на майсторите и две или три за Купата, и затова не е трудно да се предположи, че Дерменджиев постепенно ще започне да прави промени в 11-те заради умора на основни играчи и евентуални наказания, които са неизбежни за един втори полусезон, предвид натрупаните от есента картони.

Рик Джонатан
Рик Джонатан (Снимка: БТА)

От друга страна обаче треньорът разполага с равностойна и дълга пейка, на която са стойностни футболисти, както и с достатъчна ширина в състава, което ще го улеснява при ротациите и ще позволява на Лудогорец да играе по един и същи начин, без значение кои са изпълнителите.

Визирам доказани футболисти, които на този етап остават на заден план, но е вън от съмнение, че ще получават шансове занапред да помагат на „орлите“ да се борят докрай за рекордната 13-а титла поред.

На първо място визирам последната зимна покупка Ивайло Чочев, който през последните години е водещ играч и голмайстор на първенството и национал.

При него едва ли ще е необходим дълъг период на адаптация и приспособяване към новата обстановка и начина на игра на Лудогорец, след като Ивайло е опитен и можещ полузащитник. Така че най-нормалното нещо е съвсем скоро той да разкрива огромния си потенциал и с екипа на разградчани и да им бъде полезен.

Лудогорец
Лудогорец (Снимка: БТА)

Високата конкуренция в офанзивен план ще поддържат също Спас Делев, Квадво Дуа, Матиас Тисера и Кайо Видал, а в отбрана Георги Терзиев е добра алтернатива.

Ако все пак има нещо притеснително, то е свързано със състоянието на петима други играчи, които ако бяха в оптимално състояние, биха повишили още отборната класа на шампиона и предоставили повече варианти на наставника за състава.

За съжаление обаче някои от тях, особено защитниците Диниш Алмейда и Дени Групер, както и халфа Иван Йорданов засега не са на 100 процента след контузиите, а отделно Антон Недялков и Марсел Хайстер продължават да са в лазарета.

От двамата Недялков е по-близо до завръщане на терена и при положение, че бързо си върне игровата практика, това ще е една от прекрасните новини за Лудогорец тази пролет, тъй като Антон е безспорен лидер и истинско богатство за клуба.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.