Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Бунтарят Арсенал отправи ясно послание в битката за титлата

0
Леандро Тросар
Арсенал - Челси, Леандро Тросар (Снимка: БТА)

Арсенал поведе с три точки на върха в класирането на Висшата лига, след като разби градския съперник Челси с 5:0 в мач от междинния кръг на първенството във вторник вечер. На „Емиратс“ играчите на Микел Артета тотално доминираха в лондонското дерби и взеха много важен успех в битката за титлата с Ливърпул и Манчестър Сити.

„Артилеристите“ започнаха срещата вихрено и поведоха в резултата още в четвъртата минута с гол на намиращия се в отлична форма Леандро Тросар. Защитникът Бен Уайт покачи на 2:0 в 52-та минута преди бившият играч на Челси Кай Хаверц да наниже два гола в рамките на осем минути и да сложи точка на спора. В 70-та минута Уайт оформи крайното 5:0 с втория си гол в мача.

Така Арсенал вече има 77 точки, три повече от втория Ливърпул и четири повече от третия Манчестър Сити, като „червените“ са изиграли мач по-малко, а „гражданите“ са с две срещи по-малко. Челси заема деветата позиция в класирането с актив от 47 точки.


„Артилеристите“ хвърлиха ръкавицата в полето на Ливърпул и Манчестър Сити

Най-голямата победа на Арсенал над Челси беше нещо повече от три точки – това беше ясно изявление за намеренията на „артилеристите“. Микел Артета знае, че преднината на неговия отбор в надпреварата за титлата във Висшата лига е нищожна, като Манчестър Сити може да ги измести, като спечели двата си мача в запас.

Но „топчиите“ използват времето си на върха продуктивно, трупайки голове с рядката надежда, че защитаващите титлата си „граждани“ ще се подхлъзнат по някакъв начин до края на сезона. Те държат разлика от 12 гола преднина срещу Сити, докато вторият Ливърпул е с точка по-напред от манчестърци, като и двата клуба се завръщат в игра по-късно тази седмица.

Дали обаче всичко това ще бъде достатъчно за Арсенал до края на сезона на 19 май, само времето ще покаже, но „артилеристите“ със сигурност хвърлят ръкавицата към своите опоненти.

Арсенал
Арсенал - Челси (Снимка: БТА)

Няма Коул Палмър = много проблеми за Челси

Маурисио Почетино е добре запознат с проблемите на Челси, който в последните години е възприеман като треньор на „отбор от един човек“. Това „обвинение“ той получи още, когато беше мениджър на Тотнъм по време на престоя му в Тотнъм Хотспър заради головете на Хари Кейн.

Водейки Челси, Почетино се бори да опровергае тази си репутация в отсъствието на Коул Палмър. Английският национал пропусна гостуването на Арсенал поради заболяване и отново не се намериха нужните хора, които трябваше да запълнят празнината в негово отсъствие.

Недостатъците на Николас Джаксън сами по себе си ще накарат мениджъра му да тръпне в очакване на завръщането на Палмър , за да избегне нови подобни разочарования.

Коул Палмър
Манчестър Сити - Челси, Коул Палмър (Снимка: БТА)

Мартин Йодегор е един от най-добрите играчи в света

„Капитан, лидер, легенда“. Този израз често се използва на „Стамфорд Бридж“ за бившия защитник на „сините“ Джон Тери, но сега спокойно може да го „лепнем“ и на капитана на Арсенал Мартин Йодегор. В сезон, в който норвежкият национал се представя страхотно, той доказа своите качества срещу Челси с един от най-добрите си мачове за „артилеристите“.

Мартин Йодегор
Арсенал - Челси, Мартин Йодегор (Снимка: БТА)

Йодегор направи две асистенции и подобно на своите съотборници, които вкарваха положенията, можеше спокойно да запише поне още няколко голови подования, след като всяка топка минаваше през него.

Определено Йодегор „дърпа конците“ през този сезон за Арсенал и спокойно може да получи наградата за Играч на сезона в клуба, а защо не и като цяло на Висшата лига, ако „артилеристите“ спечелят титлата, защото мачът срещу Челси беше наистина едно от най-добрите му представяния с екипа на „топчиите“.

Какво психологическо предимство дава тази победа на Арсенал в битката за титлата?

Каква разлика правят само шест дни? След като Арсенал загуби от Астън Вила, а след това отпадна и от Шампионската лига след поражение в Мюнхен то Байерн, се настани страха, че сезонът им може да се срине отново в самия му край.

Но Арсенал надви Челси, за да запише втора поредна победа в Лигата и сега има четири точки преднина на върха във Висшата лига пред Ман Сити и три пред Ливърпул. Това показва колко бързо може да се промени инерцията в надпреварата за титлата. Арсенал изглеждаше като отбор, който играе без никакво напрежение, което беше повече от видимо по това време миналата година.

Леандро Тросар и Бенджамин Уайт
Арсенал - Челси, Леандро Тросар и Бенджамин Уайт (Снимка: БТА)

Да победиш един от големите си градски съперници по такъв категоричен начин е наистина ясно послание, че те са се възстановили психически от неуспехите си по-рано този месец. Ливърпул и Манчестър Сити сега са под напрежение да поддържат темпото, когато играят съответно в сряда и четвъртък. Може всичко, все още, да е в ръцете на „гражданите“, но наличието на точки в класирането, а не мачове м запас, носи психологическа тежест.

Арсенал даде на своите съперници още нещо, за което да помислят: сега те са с 13 гола пред Ливърпул и 12 пред Сити, което спокойно може да се равнява на допълнителна точка ваткива им на този етап от сезона.

Подсигури ли си позицията в Арсенал Кай Хавертц след този мач?

Кай Хаверц изглежда е любимата шахматна фигура на Микел Артета. Испанецът твърдо настояваше германецът да играе в средата на терена, но сега изглежда, че Хавертц си заслужи позицията на върха на атаката, поне до края на сезона.

Кай Хавретц и Деклан Райс
Арсенал - Челси, Кай Хаертц и Деклан Райс (Снимка: БТА)

Начинът, по който той отбеляза първото си попадение, използвайки скоростта и тялото си, за да се противопостави на Марк Кукурея, преди да прати топката в мрежата, показа инстинктите му на естествен нападател. Вторият му гол, интелигентен завършек в аказателното поле, беше акт на играч, който се чувстваше напълно уверен в действията си.

Кай Хавертц и Марк Кукурея
Арсенал - Челси, Кай Хавертц и Марк Кукурея (Снимка: БТА)

Беше трудно да си представим, че това е същият играч, който през първата половина на сезона играеше като „осмица“ в отбора на Артета. Но, ако последните пет мача показаха нещо, то е, че германецът е най-ефективен като номер „9“. Германецът показва, че може да пробива от дълбочина, а неговата всестранна игра прави Арсенал по-завършен отбор, когато той води атаката. Хавертц вече има 12 гола на сметката си и сега Артета трябва да бъде смел и да го премести отново на върха.

Защо Михайло Мудрик не може да окаже влияние в Челси?

От една страна (и само една), представянето на Михайло Мудрик през първото полувреме беше „впечатляващо“: той успя да попадне почти изцяло в „джобовете“ на играчите на Арсенал, което не му помогна да окаже и подкрепа на Кукурея в защита срещу прословутия опасен десен фланг на Арсенал и същевременно му попречи да направи каквото и да е в редките контраатаки на Челси.

Към края на първия си пълен сезон във Висшата лига Мудрик все още изненадващо наникъде в системата на Маурисио Почетино. Това често го прави пречка за Челси в притежанието на топката и му пречи да използва скоростта си. Украинецът е доста пасивен, когато отборът му се защитава. Кукурея имаше много проблеми срещу Арсенал, докато липсата на подкрепа на Мудрик беше толкова очевидна, че Енцо Фернандес и Мойсес Кайседо често трябваше да правят дълги спринтове към тъчлинията.

Букайо Сака, Михайло Мудрик и Бенджамин Уайт
Арсенал - Челси, Букайо Сака, Михайло Мудрик и Бенджамин Уайт (Снимка: БТА)

Неуспехът на Арсенал да подпише с Мудрик и Кайседо беше приет тежко в началото, но се оказа прикрита благословия.

Вторият гол за Арсенал в 52-ата минута бе показатеален за играта на Мудрик – украинецът просто наблюдаваше развитието на ситуацията (заедно с няколко свои съотборници), вместо да се опита да се намеси.

Мудрик разполага с невероятно специални физически и технически средства, но очевидната му липса да разбира идеите на треньора ни дава реалната представа защо това беше едва 13-ият му старт във Висшата лига този сезон. Той остава и един от кошмарите на Челси: играч за развитие на стойност от 72 милиона евро, който е на 23, а не на 19 години, а времето и очакванията работят твърдо срещу него.

Какво следва за Арсенал и Челси във Висшата лига?

За Арсенал предстои дерби на Северен Лондон, като единият отбор се бори за титлата, а другия за ценни трите точки, за да запази надеждите си за класиране в Шампионската лига. „Артилеристите“ са непобедени в три срещи срещу „шпорите“, но те загубиха две точки в първия мач през септември, когато завършиха наравно 2:2.

Челси пък има ново тежко гостуване, този път на Астън Вила. Това ще бъде четвърта среща за сезона между тези два тимаа след нулувето равенство в четвъртия кръг на ФА Къп, което се нуждаеше от преиграване, в което „сините“ спечелиха с 3:1 в Бирмингам. Вила пък си тръна с победата в първия мач от сезона във Висшата лига на „Стамфорд Бридж“ с 1:0 през септември.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.