Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Има ли нужните аргументи Байерн за 12-а поредна титла в Германия?

0
Томас Тухел
Снимка: БТА / BTA

Една седмица ни дели от рестарта на германската Първа Бундеслига. Определено ни очаква вълнуваща втора половина от сезона, в която може да видим край на хегемонията на колоса Байерн Мюнхен. Много фенове са на мнение, че първенството е загубило от блясъка си и дори е станало скучно, защото през месец май всички знаем кой ще бъде шампион. Е, този път може да имаме съвсем различен сценарий.

Каква е ситуацията в Бундеслигата в началото на новата година?

Първи в класирането е отборът на Байер Леверкузен, който все още дори не познава вкуса на поражението в шампионата. Тимът на Шаби Алонсо прави фантастичен сезон и има доста сериозни аргументи за това да детронира Байерн, който към момента е втори и изостава на четири точки от „аспирините“, макар баварците да имат и мач по-малко.

Леверкузен обаче не е единствената приятна изненада през сезона, защото третата позиция се заема от Щутгарт, който през миналата кампания спаси елитния си статут чрез плейофите. Воден от треньора Себастиан Хьонес и водещия си реализатор Серу Гираси (17 гола в само 14 мача досега) „швабите“ показват красив за окото не неутралния зрител футбол.

Четворката се допълва от РБ Лайпциг, а чак след това идва най-големия конкурент на „баварците“ в последните години за титлата – Борусия Дортмунд. „Вестфалци“, може би все още съкрушени след драмата на последния кръг от миналия сезон, когато сдадоха първото място, се представят доста слабо за техните стандарти. Със сигурност напускането на основния мотор на отбора Джуд Белингам в посока Реал Мадрид е още един удар по Един Терзич, Марко Ройс и компания.

Кой какви шансове има за атака на титлата през пролетта, ще погледнем по-обширно в следващите дни, а днес ще се фокусираме върху все още актуалния носител на сребърната салатиера – Байерн.

Ситуацията при 32-кратния първенец на Германия е доста интересна, тъй като това да бъде втори по Коледа е нещо ново при него. А привидното спокойствие в ръководството на тима е колкото успокояващо, но и в същото време толкова притеснително.

Нека се върнем до 24 март 2023-а година – денят, в който на „Алианц Арена“ официално уволниха бившия треньор Юлиан Нагелсман. Преди година ситуацията беше горе-долу сходна със сегашната – Байерн изоставаше с една точка от лидера тогава Борусия Дортмунд, а също така предстояха четвъртфинали в Шампионската лига, макар и срещу бъдещия шампион Манчестър Сити, който ги отстрани впоследствие, и такъв за Купата на Германия срещу Фрайбург.

Юлиан Нагелсман

Тухех пък стартира ударно с победа в „Дер Класикер“ и върна баварците на върха в първенството, но още в следващия мач дойде първото разочарование – отпадане от Купата. Последва тежката загуба с 0:3 от Ман Сити, която до голяма степен предопредели и съдбата им в Шампионската лига. В крайна сметка сезонът за Байерн завърши само с титлата в Бунедслигата, спечелена по изключително драматичен начин в последния ден от сезона и заради по-добрата голова разлика спрямо Дортмунд.

Бърз преход към днешна дата ще видим, че шампионите са на 1/8-финал срещу Лацио в турнира на богатите, като мачовете тепърва ще се играят през февруари и март, а разликата с лидера Левркузен е четири точки, но пак с условието, че тимът на Тухел е с мач в запас.

Отборът му обаче беше срамно изхвърлен от Купата от третодивизионния Заарбрюкен още през ноември, а миналия месец загубиха катастрофално с 1:5 от Айнтрахт Франкфурт в шампионата. В началото на сезона пък бяха надиграни с 0:3 от РБ Лайпциг за Суперкупата. В този мач дебютира новата им звезда Хари Кейн, който обаче наистина се вписа бързо и до момента има 21 попадения в Бундеслигата.

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен

Според някои анализатори в Германия, обстоятелствата предполагат, че Тухел вече е трябвало да бъде освободен по подобие на Нагелсман, а феновете се питат дали бившият наставник на Борусия Дортмунд и Челси е точният човек за амбициите на Байерн? Фактите обаче говорят друго. Въпреки някои разочароващи резултати, прогресът в играта на Байерн е виден. В Бундеслигата головете на мач за баварците са се увеличили (3,3, в сравнение с 2,7 за целия минал сезон), а получените попадения са намалели (1,0 срещу 1,1). В Шампионската лига те изгубиха само две точки в група с Манчестър Юнайтед, Галатасарай и Копенхаген и излязоха от нея на ходом.

Ако не беше страхотният сезон до момента на Леверкузен, Байерн можеше съвсем спокойно отдавна да се е откъснал напред. Това е доста голямо „ако“, разбира се. Има усещането обаче, че Байерн не гледа толкова сериозно на предизвикателството, отправено от отбора на Шаби Алонсо, колкото може би наистина трябва. На „Алианц Арена“ обаче вярват, че както историята го е показвала, така и стабилната им форма (само една загуба от Айнтрахт) са на тяхна страна. Тук предимство за момчетата на Тухел ще бъде и опитът в такива ситуации, защото за Леверкузен е нещо ново дасе бори за титлата. Сезонът е дълъг и ще бъде голямо геройство, ако „аспирините“ задържат тази си форма до май.

В последните дни обаче се заговори, че именно Шаби Алонсо, който прекара последните три години от кариерата си на активен футболист именно в Байерн, е гласен за наследник на Тухел на „Алианц Арена“ от лятото.

Според The Athletic обаче, които цитират клубни източници, взаимоотношенията между Тухел и ръководството на Байерн, са станали „много по-приятни през последните седмици“, отколкото в началото на сезона. Очакваното идване на бившия спортен директор на РБ Лайпциг – Макс Еберл, който най-вероятно ще заеме същата роля и на „Алианц Арена“, допълнително пък ще спомогне за реализирането на точните входящи трансфери в Байерн през идното лято.

Въпреки всички изписани дотук позитивни неща, баварците имат още доста работа да свършат, за да стигнат отново нивото от последния наистина успешен сезон под ръководството на Ханзи Флик, когато спечелиха всички възможни трофеи през 2020-а година.

Какво се случва в състава на Байерн и от какво имат нужда баварците?

Централният защитник Ким-мин Дже ще участва на Купата на Азия с Южна Корея, докато Нусаир Мазрауи ще бъде с Мароко на Купата на африканските нации. Тяхното отсъствие допълнително ще увеличат тежестта върху така или иначе изтънялата защита. В момента Тухел разполага само с трима опитни и типични централни защитници в лицето на Ким, Матайс де Лихт и Даю Упамекано. През сезона на няколко пъти вече се наложи и полузащитникът Леон Горецка да бъде връщан в задни позиции.

Байерн Мюнхен - Хайденхайм

Въпреки контузиите и постоянната нужда от разместване на задната четворка, защитата се представи по-добре от очакваното, но Байерн няма друг избор, освен да се подсили през следващите четири седмици.

Смята се, че приоритет е Роналд Араухо, който може да играе както в центъра на защитата, така и на десния бек, но голямата трансферна сума (около 100 милиона евро) и твърдото нежелание на каталунците да го продават, може да ги принуди да търсят негови алтернативи. Тухел и спортният директор Кристоф Фройнд наскоро намекнаха за привличането на двама или трима играчи, които да осигурят дълбочина в състава, ако Байерн не може да намери едно попълнение от висока класа.

В последните дни се писа, че на „Алианц Арена“ са близо до привличането на 29-годишния бранител на Тотнъм Ерик Дайър. Важно за Тухел е обстоятелството, че англичанинът може да играе и като дефанзивен полузащитник, а Байерн така и не успя да привлече такъв играч през летния прозорец. Неговата поливалентност ще донесе повече дълбочина в състава. Едва ли обаче Дайър би бил дългосрочното решение за Байерн и по-скоро се очаква големите трансфери да се случат през лятото.

Друг приоритет за Тухел е привличането на нов дефанзивен полузащитник. Нито Леон Горецка, нито Йосуа Кимих напълно отговарят на критериите за тази позиция, а и двамата не се представят на ниво през кампанията. В лицето на Конрад Лаймер, Джамал Мусиала и Рафаел Герейро Тухел разполага с алтернативни възможности за центъра на терена, но и тримата също не са естествени дефанзивни халфове, въпреки че притежават достатъчно качество, за да работят и в тази зона. Отлично впечатление прави обаче развитието на 19-годишния Александър Павлович. Младежът беше титуляр и игра много зряло за годините си при победата с 3:0 срещу Щутгарт преди паузата, тъй като Горецка и Кимих отсъстваха поради заболявания.

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен

В атака отборът изглежда добре за момента. Лерой Сане прави прекрасен сезон, въпреки че можеше да добави още няколко гола на сметката си, докато Серж Гнабри продължава да редува силни със слаби мачове. Това обаче е компенсирано от рекордната покупка на баварците от миналото лято – Хари Кейн. С цялостното си въздействие капитанът на Англия разсея всякакви притеснения относно проблемите на баварците в атака. Видно е, че с качествата си подобрява всички около себе си, работи упорито, за да помага при организирането на нападенията и също така позволи на отбора на Тухел да бъде много по-ефективен в последната третина на терена. Може би единствено се изисква малко повече да се подобри контрола върху топката, но и тук напредъкът е видим през последните седмици.

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен

Всичко сочи в една посока – 12-а поредна титла в Бундеслиата, но от опит знаем, че едно леко отпускане може да доведе до нов срив. Но докато може да се осланя на Кейн, Байерн са на път да се справят значително по-добре от предишния хаотичен сезон. Увереността на отбора със сигурност ще им помогне и в Шампионската лига, където Лацио изглежда преодолим отбор, но след него вече може само да чакаме да разберем как ще се развият обстоятелствата.

Байерн Мюнхен - Хайденхайм

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.