ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Той видя Милан като жокер, а впоследствие се превърна в такъв

0
Лука Йович
Снимка: БТА

В последните часове на летния трансферен прозорец Милан най-накрая успя да запълни една от липсите си. „Росонерите“ привлякоха сръбския нападател Лука Йович като свободен агент с договор за 1 година. Стрелецът смени Флоренция с Милано, за да бъде алтернатива на остаряващия като виното французин Оливие Жиру.

Месеци по-късно можем да определим хода на Милан с Йович като „мастърклас“. Този на Йович с Милан като на истински покер играч.

Майсторското напускане на Фиорентина

В края на лятото бившият клуб на Йович – Фиорентина, вече имаше двама налични централни нападатели. „Ла Виола“ даде по 12.5 милиона за голмайстора на Специя – Мбала Нзола и аржентинското острие на Ривър Плейт – Лукас Белтран. Именно привличането на „гаучоса“ ускори процеса по напускане на Йович. Сърбинът отбеляза 13 гола във всички турнири през миналия сезон, в който Фио игра два злощастни финала – Купа на Италия и Лига на конференциите.

С традициите на флорентинци на южноамериканския пазар и изповядвания от Винченцо Италиано динамичен стил на игра, ситуацията за Йович се промени още преди да започне сезон 2023/24. Италианският спец вярва безрезервно в по-леките и разчупени нападатели като Нзола и особено Белтран. И трябва да кажем, че ходът с аржентинеца почва да се отплаща на Италиано – 22-годишният Белтран е автор на 7 гола и записва все по-добри мачове. Нзола също се радва на добра успеваемост за резервен нападател. Какво време щеше да получи Йович в тази конкуренция остава мистерия.

Лука Йович
Лука Йович (Снимка: БТА)

Глухите първи месеци в Милано

За Йович новата визия на „Виола“ значеше само едно – стоене на пейката. В последния ден от меркатото, както в Италия наричат трансферния пазар, сърбинът акостира в Милано без трансферна сума. В недобро физическо състояние и доста глухо посрещнат от тифозите на „Дявола“.

Представянето на Йович в първите му месеци на Миланело също бе почти трагично. В групите на Шампионска лига сърбинът записа общо 30 минути, влизайки като резерва в две срещи. Дебютът му в Серия А пък бе не глух, а оглушително подтискащ – 1:5 от Интер в градското дерби на 16 септември. Последва и лека травма за юношата на Цървена звезда, която го лиши от повиквателна за сръбската репрезентация през октомври.

Точно тогава постепенно, дори с флегматични темпове, започна реабилитирането на Йович. Минути срещу Дженоа, Ювентус, Наполи и Лече, в които бившият нападател на Реал Мадрид се отчете с доста смесено представяне. Криптонитът за Йович бе бившият му тим Фиорентина. Сърбинът записа почти 90 минути в домакинството на „Ла Виола“, а с 90% резервен състав Милан надви отбора от Града на Медичите с 1:0.

Лука Йович
Лука Йович (Снимка: БТА)

Оттам насетне дойдоха и резултатите…

  • Гол и асистенция в първия шампионатен мач срещу Фрозиноне за 85 минути игра.
  • 18 минути срещу Аталанта с 1 гол, който почти донесе точка на Милан – бергамаските вкараха за 3:2 в края.
  • Късно изравнително попадение за равенството 2:2 със Салернитана за едва 20 минути на терена.
  • Два гола във вратата на Каляри за Купата на Италия при победата с 4:1.
  • Йович вкара и второто попадение за късния обрат над Удинезе и триумфа с 3:2. Победният гол бе дело на Ноа Окафор в мача, белязан от расисткия скандал с Майк Менян.
  • За да дойде и победното попадение във втория мач за първенство срещу Фрозиноне. Милан победи с 3:2 и „канарчетата“, точно както в Удине. Йович пък записа само 10 минути игра…ала се отблагодари с ценен гол за три точки. Просто пореден…

Бъдещето на Жокера

Йович е в стихията си. С формата си в последния месец и половина 26-годишният нападател е ползван като жокер от треньора Стефано Пиоли, ала напомня безумно за силните си години в Айнтрахт Франкфурт. Не са малко и препратките в социалните мрежи към клубната легенда Филипо Индзаги. Йович се нуждае от съвсем малко докосвания до топката, за да отбележи – точно като СуперПипо. Звучи утопично, но все повече фенове на Милан се питат това ли ще е наследникът на Жиру и след края на сезона. Тогава се очаква французинът да се запъти към САЩ.

Сърбинът от Лозница е бюджетен нападател, на перфектна футболна възраст и фен на Милан от дете. Ако се вярва на думите на Йович, цялото му семейство симпатизира на седемкратния европейски първенец.

Уви, вече се появиха първите спекулации, че „росонерите“ търсят централен нападател за летния пазар. Коментират се и първите имена в изтъкнатите медии на Апенините. Предвид трансферната стратегия на Милан, е трудно да се повярва, че ще бъдат вложени много средства за ново острие. Но дори и да бъдат похарчени финанси, а Жиру да напусне в посока Америка, на Миланело имат жокер, чийто контракт изтича през юни. И ако на „Алдо Роси“ решат да купуват вместо да подновяват, Йович може да потърси своя жокер в лицето на друг клуб.

Лука Йович, Фикайо Томори, Милан
Лука Йович, Фикайо Томори, Милан (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.