Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тибо Вион – това ли е играчът на пролетта за ЦСКА?

0
Тибо Вион ЦСКА
Източник: facebook.com/cskasofiaofficial

Тибо Вион е един от недооценените футболисти на ЦСКА. Французинът е играл на почти всички позиции за „червените“, но никога не е бил в центъра на вниманието. Тибо е от тихите работници, които изпълняват своите задачи и оставят суперлативите за своите съотборници.

От началото на 2024 година Вион попада в почти всички класации за Отбор на кръга. След кратка справка в платформата „SofaScore“ отчитаме, че има най-висока оценка (7.9) от всички футболисти при гостуването на Арда (3:2). В този мач световният шампион с юношеската гарнитура на Франция до 20 г. игра като десен бек. Преди това неизменно започваше отляво на отбраната.

В не малки периоди е действал и като опорен халф на стадион „Българска армия“. При нужда сме го виждали и изнесен в по-предни позиции. В едно интервю от края на февруари тази година Вион коментира шеговито, че не е играл само вратар у нас:

„В ЦСКА съм играл на различни позиции – десен бек, десен халф, дефанзивен халф, ляв бек, само вратар не съм бил. Никога не съм имал претенции на какъв пост ще играя, важно е да съм на терена и да помагам на отбора“.

Тибо Вион
Тибо Вион (Снимка: LAP.bg)

Най-високата оценка през пролетта

В мача с Арда Тибо Вион получи четвъртата си най-висока оценка през 2024-а. Четири пъти през пролетта беше втори най-полезен на терена, според статистическия сайт. Веднъж бе трети, а единствено срещу Локомотив Пловдив (1:2) го оцениха ниско – 7.2. В този мач „червените“ се представиха безобразно, а Тибо Вион е с четвърта оценка в отбора.

Шест пъти има 8.00 или повече по десетобалната система в последните десет кръга. Много добри са и оценките 7.9, 7.8, и 7.6. Статистически Вион е най-ценният играч на „армейците“ през календарната 2024 година. 

Като ляв бек е на светлинни години пред недоразумението Сейни Санянг, а отдясно много пъти е бил по-надежден от Иван Турицов и останалите си конкуренти.

Тибо Вион
Тибо Вион (Снимка: Сайт на Черно море)

Царя на асистенциите

Тибо е като прероден. Още в първия мач срещу Ботев Враца (3:0) вкара два много красиви гола от далечно разстояние. След това започна шоуто му от отлични подавания.

Даде асистенция при победата над Берое (3:0) след хубаво центриране от ъглов удар и цели три голови паса срещу Ботев Пловдив (4:0). Два пъти качи топката на главата на Фернандо Каранга, а веднъж негов спасен шут беше добавен от Джонатан Линдсет.

От корнер подаде за нов гол на Каранга – срещу Пирин (1:2), както и във вече споменатия мач с Арда – след ново отлично центриране от флагчето. Шест асистенции в десет мача за бек са отлично постижение, като имаме предвид и многото задачи в защита.

Стоян Орманджиев Тибо Вион
Стоян Орманджиев награди Тибо Вион за стотния му мач в ЦСКА (LAP.bg)

Страхотен изпълнител е на ъглови удари

ЦСКА не е имал играч с толкова добро центриране при статични положения от Греъм Кери. Вион умее да пласира отлично топката на главата на централния нападател или защитник. Понякога търси изненадата на първа греда, а се е случвало и да прехвърли умишлено купа от играчи, както падна първия гол на Станислав Шопов във вратата на Берое. Тогава младокът разстреля съперниковия вратар със силния си ляв крак.

Формата на Вион със сигурност е повод всеки треньор да обърне специално внимание на отбора си, когато го подготвя за предстоящ мач с ЦСКА. В момента „армейците“ са много опасни при статични положения. Личи си, че е работено много в този компонент от играта. В модерния футбол е много важно да създаваш опасности при такива ситуации, особено ако отборът не се представя добре в дадената среща.

Графика
Ето къде действа най-често Вион през сезона (Източник: SofaScore)

Заслужен нов договор

Възможно е през зимата от ръководството на ЦСКА да са умували дали да предложат на французина продължаване на контракта. Тибо пристигна в София през септември 2020 година. Договорката му беше до 2022-а, когато преподписа до края на настоящия сезон. През миналата седмица пък положи подписа си на ново удължение.

В интерес на истината, едва ли още много от настоящите играчи с изтичащи договори ще останат в клуба. През лятото се готви мащабна чистка, а след това и солидна селекция. Около новопривлечените ще се гради отбор, а Вион за своите три години и половина вярна служба доказа, че може да се напасва отлично. Такива играчи са богатство за всеки треньор. Стамен Белчев веднага се възползва и го пусна на две различни позиции в първите си два мача. 

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.