ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Такъв Левски искат да виждат феновете му

0
Патрик-Габриел Галчев
Снимка: levski.bg

Левски впечатли и във втората си пролетна шампионатна среща и записа втората си най-убедителна победа до този момент в първенството, след като вкара четири безответни гола на Арда.

Така „сините“ се изкачиха на четвъртото място в класирането, което е и тяхната първа цел през втория полусезон, тъй като осигурява домакинство за баража за класиране за Лига на конференциите.

Ако Левски обаче продължава да поддържа постоянно добро игрово ниво и да играе печеливш футбол, нищо чудно да влезе и в тройката, или да поддържа до края интригата за разпределението на първите три места.

При втората си поредна победа напролет, която е четвърта поред в първенството, подопечните на Николай Костов показаха по категоричен начин, че могат да печелят със съдържателен футбол и продължиха да налагат атакуващ стил на игра.

Николай Костов
Николай Костов (Снимка: БТА)

„Сините“ се придвижваха пакетно, защитаваха се по схема 4-5-1 и атакуваха с 4-3-3, имаха бърз преход в двете фази и бързо разиграваха топката. Всичко това говори, че по време на контролните срещи в Турция играчите и треньорът са успели да напипат вярната тактика и правилния начин на работа и игра.

Направи впечатление и доброто взаимодействие между новите попълнения Карлос Охене и Фабио Лима. Бразилецът сътвори хубави неща на скорост и изглежда, че е въпрос на време да накара феновете да забравят Роналдо, който за разлика от него беше по-статичен, чакаше топката на крак и по-малко се движеше.

От своя страна Лима демонстрира съвсем различно игрово поведение и когато тръгваше да атакува, създаваше доста тежки проблеми на кърджалийци. Той се връщаше и назад да помага в защита, нещо което правеше и Роналдо.

Добре му импонираше още Милен Петков, който бе подвижен и активен и също тръгваше на скорост.

Но най-хубавото в стилната продукция на Левски сякаш бяха онези 4-5 момента, в които играчите направиха по седем-осем точни паса с едно докосване, като топката бързо минаваше от дясната зона към лявата.

А щом успяха да правят това, значи нещата са добри. Отделно футболистите на Николай Костов създаваха напрежение сред играчите на Арда и с дълги подавания.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Що се отнася до Рикардиньо, той може и да не вкара, но бе изключително полезен, тъй като се движеше по целия фронт на атаката, бе много агресивен, тичаше и вляво, и вдясно, и отваряше пространства за Петков и Лима, които реализираха голове-близнаци, след като си нагласиха топката на удобния ляв крак и си освободиха позиция за стрелба.

Патрик-Габриел Галчев пък отбеляза майсторски гол от фаул и бе на път постигне втори такъв. Ако той винаги е концентриран, ще стане интересно, тъй като тримата бързи играчи в предни позиции ще създават проблеми за защитниците на съперника и те ще трябва да правят повече фаулове, за да ги спират.

Това го виждахме и в играта Барселона с Меси, Ето‘о и Анри или Педро в атака. Тримата или набдягваха бранителите и вкарваха, или ако защитниците се прибираха дълбоко отзад, тези изкусни дрибльори изработваха фаулове, които Меси превръщаше в попадения.

Същото сега могат да правят по нашите терени Рикардиньо, Петков и Лима, и Галчев, ако се превърне в щатен изпълнител на преки свободни удари.

Важно е също да се отбележи перфектната работа, която свърши Охене, тъй като, за да играеш бързо, ознавача да мислиш бързо, а той точно това правеше. Ганаецът почти не спираше топката и я отиграваше с едно докосване.

А с такива къси и прострелни пасове, като тези на Охене и другите, и когато се вкара скорост, се превземат бързо пространства, елиминира се голяма част от противника и се дава възможност по-бързо да се развиват атаките и по-малко противници да има срещу атакуващите.

Джавад Ел Джемили пък напомни за есенното си шоу при 6:0 над Локомотив София, когато минаваше през центъра и лъжеше съперниците. Полузащитникът се разписа с типичния за него камшичену дар, тъй като е нисък и бие, без да замахва, с подбедрицата, и не му трябва простраство.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Разбира се, никой не е казал, че Левски е съвършен. Просто той е на прав път, но има и слабости, които е необходимо да се коригират в движение. Трябва например да се работи още повече за синхрона в центъра на защитата и да не се допускат съперници да навлизат през централната зона.

За да се получава, е нужна по-ефективна преса, която да не позволява пасове да минават през центъра на защитата и съперници директно да нахлуват към вратата.

Опитен специалист обаче като Костов, на който материята му е ясна, знае как да направи така, че да се изчистват грешките и постепенно да се надгражда.

Най-важното обаче, върху което трябва да се акцентира към днешна дата е, че Левски направи едно прекрасно пролетно начало, което дава повод за оптимизим и мечти, но и задължава футболистите да останат на тази висота и непрекъснато да се стремят да се подобряват, за да отговарят на големите очаквания към тях.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.