Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пет големи битки за ценни точки предоставя съботата във Висшата лига

0
Манчестър Юнайтед - Тотнъм
Футболистите на Тотнъм (Снимка: БТА)

Предстои ни пореден вълнуващ кръг от най-гледаното първенство в света – английската Висша лига. 23-ото завъртане обещава страхотни сблъсъци, всеки от който със своето голямо значение. В съботния ден ще видими пет непредвидими сблъсъка, а в неделя нови четири двубоя, кой от кой по-интригуващ. Началото на новата седмица също ще предложи страхотен сблъсък за радост на феновете.

Нека обаче погледнем какво да очакваме от мачовете в събота, 3 февруари:

Началото дават Евертън и Тотнъм Хотспър, 14:30 часа

Първият мач от уикенда във Висшата лига праща Тотнъм да гостува на Гудисън Парк, където се изправя срещу Евертън. „Карамелите“ отново попаднаха в опасната зона след победата на Лутън у дома срещу Брайтън в средата на седмицата и внезапно страховете от изпадане отново започнаха да се появяват. Отборът на Шон Дайш не успя да спечели последните си пет мача в първенството и ще е необходимо сериозно представянеднес, за да спечелят ценните три точки.

Тотнъм се върна там, където иска да бъде след победата с 3:2 у дома в лондонското дерби срещу Брентфорд в средата на седмицата, заемайки четвърто място. Нещата могат да се променят много бързо, но Анге Постекоглу ще бъде уверен, че отборът му има достатъчно аргументи, за да надвие Евертън.

Почти сигурно мърсисайдци ще бъдат без Арнаут Данжума срещу Тотнъм, отборът, в който нидерландецът игра през пролетта на миналата година. Той получи контузия в глезена срещу Фулъм и не изглежда, че ще бъде готов толкова бързо. Деле Али също ще пропусне шанса да играе срещу клуба, в който направи име заради операция на слабините. Полузащитниците Андре Гомес и Абдулай Дукуре също остават са аут, но капитанът Шеймъс Коулман ще се завърне в състава. В центъра на терена най-вероятно ще бъдат Амаду Онана, който се възстанови от лека контузия, както и Идриса Гай, след като се завърна от Купата на африканските нации заради отпадането на Сенегал.

Отпадането на Сенегал също означава, че Папе Матар Сар трябва да се завърне за Тотнъм, което е отлична новина за Постекоглу и вероятно ще заеме мястото на Оливър Скип. Мали обаче продължава на КАН, така че Ив Бисума остава аут. Класирането на ½-финалите за Южна Корея на Купата на Азия също означава, че капитанът Хюн-Мин Сон няма да бъде наличен. Обичайните заподозрени Манор Соломон, Джовани Ло Селсо и Раян Сесеньон са аут поради контузии. Джеймс Мадисън получи проблем в края на мача с Брентфорд, но едва ли ще му попречи да играе в Ливърпул.

На малко по-ранен етап от сезона мачът щеше да се смята за истинска битка. Формата на Евертън в последните седмици обаче сериозно спадна, докато Тотнъм бере плодовете от връщането на ключови играчи след контузии. „Шпорите“ обаче пристигат „Гудисън Парк“ с притеснителната тенденция за лесно допускане на голове, което дава искрица надежда на „карамелите“. И все пак, устойчивата защита на лондончани може да спре продуктивната атака на Евертън. В мач, в който стратегиите и малките детайли ще решат изхода, Тотнъм изглежда като по-вероятния победител.

В това вярва и букмейкърът Palms Bet, който дава предимство на „шпорите“ с коефициент от 2.32 срещу 3.15 за успех на Евертън. Ставката за равенство е определена на 3.94. Опцията за над 2.5 гола също изглежда привлекателна с коефициент от 1.58.

Ключов сблъсък – Нюкасъл Юнайтед vs. Лутън Таун, 17:00 часа

Нюкасъл Юнайтед приема Лутън Таун във Висшата лига в събота следобед, като и двата отбора се стремят да надградят над впечатляващите победи, които постигнаха в средата на седмицата. „Свраките“ гостуваха на превъзходния у дома Астън Вила, но в крайна сметка успяха да спечелят с 3:1 и сега ще се опитат да запишат добра серия, с която да се върнат в борбата за Топ 4. Що се отнася до Лутън, успехът им с 4:0 срещу Брайтън беше колкото впечатляващ, толкова и неочакван. „Шапкарите“ вече не изглеждат толкова обречени и всъщност започват този уикенд извън зоната на изпадащите, но и с мач повече от най-близките си съперници.

Има голям шанс нападателят на Нюкасъл Александър Исак да пропусне мача в събота, след като напусна принудително срещу Астън Вила с контузия в слабините. В клуба все още не са сигурни колко сериозен е проблемът, но Калъм Уилсън също е с травма в прасеца и няма да бъде на разположение. Други офанзивни играчи като Жоелинтон и Харви Барнс също няма да са готови за игра, така че най-вероятно ще видим Антъни Гордън и Мигел Алмирон на терена от първата минута. Дългосрочно отсъстващите Сандро Тонали, Ник Поуп, Мат Таргет, Елиът Андерсън и Джо Уилок са аут, но капитанът Джамал Ласелс има шанс да се завърне.

Лутън сега е пълен с увереност след победата си срещу Брайтън и може да бъде подсилен допълнително от завръщането на Иса Каборе от Купата на африканските нации, тъй като Буркина Фасо отпадна. Джейкъб Браун също може да се завърне след контузия в коляното, но не може да кажем същото за Марвелос Накамба и Мадс Андерсен, докато капитанът Том Локиър също остава аут. Очакванията са мениджърът Роб Едуардс дазаложи на същия състав, който победи Брайтън.

В Лутън обаче влизат с нагласата, че вече победиха „свраките“ по-рано през сезона. „Шапкарите“ са във впечатляваща форма от началото на 2024-а година, като са непобедени и в серия от три последователни успеха. Тактическата битка между мениджърите се очаква да бъде от решаващо значение днес. Предвид добрата форма на Нюкасъл на своя „Сейнт Джеймс Парк“, те са сочени за фаворит. Въпреки това, устойчивостта и способността на Лутън да се противопоставят на по-силните отбори не трябва да се подценяват, подготвяйки сцената за ожесточена битка.

Според букмейкъра Palms Bet, „свраките“ получават предимство с коефициент за победа от 1.45 срещу 6.50 за Лутън. Равенството е оценено на 5.33.

Старите съперници се срещат отново – Брайтън vs. Кристъл Палас, 17:00 часа

Още един мач приковава вниманието в събота следобед, като на „Американ Експрес Стейдиъм“ среща си дават Брайтън и Кристъл Палас. Това е мач, който обещава драма, като и двата отбора постигнаха много различни резултати в предишните си срещи.

Брайтън, под ръководството на Роберто Де Дзерби, остана дълбоко разочарован след тежката загуба с 0:4 като гост на Лутън Таун. Това беше сериозно отклонение от тяхната серия от шест мача без загуба. Позиционирани на девето място в Лигата с 31 точки, „чайките“ остават близо до местата за Европа, но се нуждаят бързо да се върнат към победите.

Кристъл Палас, междувременно, демонстрира своята атакуваща мощ при драматичния успех с 3:2 над Шефилд Юнайтед у дома, слагайки край на серия без победа от три мача. С 24 точки от 22 двубоя, те се намират на 14-а позиция, но с едно поглеждат и през рамо към опасната зона, пред която имат аванс от шест точки.

В исторически план този сблъсък показва ожесточено съперничество и доста оспорвани мачове. Брайтън има предимство с 41 победи в 110 срещи, в сравнение с 38 успеха за Палас и 31 равенства. Скорошната форма е в полза на „чайките“, които са непобедени в последните си пет срещу „орлите“.

Страхотният рекорд на Брайтън като домакин е доказателство за тяхната устойчивост, като южняците могат да се похвалят с 10 мача без загуба на „Амекс“. От друга страна, трудностите на Палас далеч от дома са повече от ясни, като в нямат успех в последните си шест двубоя навън.

Затова и букмейкърът Palms Bet дава гласи си за победа на Брайтън с коефициент от 1.85, докато този за лондончани е 4.25. Ставката за равенство е определена на 3.75.

Битка за точки – Бърнли vs. Фулъм, 17:00 часа

Закъсалият Бърнли посреща Фулъм на своя „Търф Мор“ в мач, в който и двамата отбора се стремят да запишат първа победа за 2024-а година. Тимът на Венсан Компани, който се бори да не изпадне, допусна нова загуба с 1:3 от Манчестър Сити на Хосе Гуардиола. Формата на Бърнли също е доста притеснителна – едно равенство и четири загуби, включително отпадане от ФА Къп от Тотнъм. Заемащи предпоследното 19-о място с 12 точки, те са само на две от дъното и на седем от спасителния бряг, превръщайки всеки свой мач във финал.

За разлика от тях, Фулъм на Марко Силва, е на доста по-удобното 12-о място с 25 точки, но все още има своите предизвикателства. Поредица от неубедителни представяния, довели до нулевото равенство срещу Евертън по-рано през седмицата, ги остави без победа в последните им пет мача.

Исторически Бърнли има предимство пред Фулъм с 49 победи в последните си 100 срещи. Формата на Фулъм като гост обаче също не е никак задоволителна – една победа в последните им седем срещи навън от „Крейвън Котидж“. Но и домакинската форма на Бърнли този сезон не е толкова впечатляваща, което допълнително засилва непредсказуемостта на тази среща.

Фулъм, въпреки вече споменатата слаба форма като гост, е сочен за фаворит и това се потвърждава от коефициента на букмейкъра Palms Bet за тяхна победа – 2.45, макар че този за Бърнли не е драстично по-висок – 3.00. Равенството пък бива оценявано на 3.33.

В търсене на ценна победа – Шефилд Юнайтед vs. Астън Вила, 19:30 часа

Завесата на съботните мачове във Висшата лига слагат два отбора, които също търсят обратно пътя към победите. Шефилд Юнайтед няма успех в първенството от 9 декември и остава твърдо на последната 20-а позиция, като разликата до спасителната зона вече започва да изглежда непреодолима за момчета на Крис Уайлдър – цели 9 точки.

Страхотната серия от 17 мача без загуба на Астън Вила у дома в първенството пък беше прекъсната, след като бирмингамци допуснаха поражение от Нюкасъл Юнайтед с 1:3 по-рано през седмицата. Реално погледнато, тимът на Унай Емери няма успех в Лигата от края на декември, а единствената победа през 2024-а година дойде в третия кръг на ФА Къп срещу Мидълзбро. Това оставя Астън Вила на пето място с 43 точки, колкото има и четвъртия Тотнъм.

По-рано през кампанията двата тима направиха равенство от 1:1 на „Вила Парк“, а в събота вечер надлъгването ще бъде голямо, тъй като целта е спечелването на огромни три точки и за двата състава.

В тази битка букмейкърът Palms Bet гласа си за успех на Астън Вила с коефициент от 1.72 срещу 4.75 за Шефилд. За равенство пък ставката е от 4.00.

Очаквайте утре обстоен анализ и на следващата порция двубои от 23-ия кръг на английската Висша лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.