Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Може ли новият кръг във Висшата лига да донесе поредния обрат в битката за титлата?

0
Трент Александър-Арнолд
Десният бек на Ливърпул Трент Александър-Арнолд (Снимка: БТА)

Футболът от най-висока класа с английската Висша лига продължава да ни представя още обрати и емоции, които няма да спрат и този уикенд с новия 35-и кръг.

Борбата за титлата осигури още повече драма в средата на седмицата, когато Арсенал и Манчестър Сити спечелиха поредни три точки, но Ливърпул се препъна драматично и загуби с 0:2 в дербито на Мърсисайд от Евертън. Още едно поражение сигурно би сложило край на всички, колкото и малко да са, останали стремежи на „червените“ за титлата в последния сезон на мениджъра Юрген Клоп.

Съществува и възможността да видим първият сигурен изпадащ за сезона, ако нещата не се подредят добре за Шефилд Юнайтед. А като добавим и голямото дерби на Северен Лондон в неделя, то сцената е готова за страхотен уикенд от мачове.

Уест Хем Юнайтед – Ливърпул (събота, 27 април, 14:30 часа)

Всичко стартира в Лондон в събота следобед, когато Уест Хем посреща дълбоко наранения Ливърпул.

Последният сезон на Юрген Клоп се превръща в разочарование за феновете на „червените“, които отново изостават с точка от Манчестър Сити и с три от Арсенал, но „гражданите“ имат мач по-малко, в надпреварата за титлата след загубата им от Евертън в средата на седмицата. Това беше кошмарно дерби за 19-кратните шампион, които играха доста под възможностите си и отново направиха редица пропуски пред противниковата врата.

Следващата спирка на Ливърпул е Лондон, където гостува на Уест Хем, който не игра през седмицата. „Чуковете“ трябва да покажат различно лице,, след като претърпяха тежко поражение с 2:5 от подмладения Кристъл Палас миналия уикенд, само дни, след като Байер Леверкузен ги изхвърли от Лига Европа. Тимът на Мойс, който все повече изглежда се насочва към изхода през лятото, остава осми и с две точки по-малко от седмия Нюкасъл.

„Чуковете“ имат няколко притеснения относно защитата, като Найеф Агерд ще пропусне мача заради контузия в глезена, а Константинос Мавропанос е под въпрос. Водещият голмайстор Джарод Боуен страда от проблем с гърба, но мениджърът Дейвид Мойс намекна на пресконференцията си, че крилото може да успее да вземе участие. Английският национал пропусна поражението на „Селхърст Парк“ миналия уикенд и се видя колко много липсваше на отбора.

Със сигурност ще има промени в състава на Ливърпул, който беше победен на „Гудисън Парк“ в сряда вечерта. Почти сигурно Ибрахима Конате, Доминик Собослай, Алексис Мак Алистър и Дарвин Нунес ще бъдат оставени на пейката, а аут за сблъсъка са Диого Жота, Конър Брадли, Жоел Матип, Тиаго Алкантара и Бен Доак.

Ливърпул изглежда се изчерпва и представянето им в дербито ни показа отбор, който изглежда неспособен да надвие своите съперници за титлата, след като издържаха толкова дълго време на толкова емоционално натоварващ сезон. Мечтата за титлата на „червените“ беше почти разбита в средата на седмицата и на хоризонта е още едно тежко гостуване. Уест Хем не впечатлява през последните седмици, но ще се възползват от факта, че имаха почивка от една седмица между мачовете си.

„Чуковете“ могат да бъдат безмилостни на контраатаки и ще се надяват да използват разхлабената защита на Ливърпул, но трябва да мислят и за своята отбрана, която също е доста пропусклива. Очакванията са за голове в източен Лондон, като дори и потенциално равенство може да сложи наистина край на надеждите на „червените“ за титлата.

В каквото и форма да се намира, Ливърпул ще си е фаворит, което се потвърждава от коефициента за победа от страна на букмейкъра Betano1.47, докато този за Уест Хем е 6.00. Равенството бива оценено на 4.90. И двата отбора ще бележат попадения, така че ставката за гол/гол от 1.47 спокойно може да бъде зложена.

Уулвърхемптън Уондърърс – Лутън Таун (събота, 27 април, 17:00 часа)

Вторият сблъсък в съботния следобед противопоставя два отбора, които не са в най-добрата си форма – Уулвърхемптън е домакин на борещия се за оцеляване Лутън.

„Вълците“ влязоха в неприятна серия от шест поредни двубоя без успех, като в двата си последни мача допусна поражения. Това смъкна отбора а Гари О’Нийл до 12-ата позиция, но на добра дистанция от 18 точки пред зоната на изпадащите. Въпреки лошата си форма, Уулвс остават с надежди за класиране в европейските клубни турнири, където изостават със седем точки от седмия Нюкасъл.

Лутън продължава своята битка за оцеляване, като в момента заема 18-ото място, но само с точка по-малко от първия над чертата Нотингам Форест. Лошата новина за „шапкарите“ е, че имат само една победа в последните си 13 срещи, а в последните два кръга допуснаха тежки загуби с по 1:5 от Манчестър Сити и Брентфорд. Едва ли обаче отборът на Роб Едуардс ще се предаде и до последния момент ще гони оставането в елита.

Кадровите проблеми за Уулвс са свързани с контузиите Сантяго Буено, Крейг Доусън, Ноа Лемина, Педро Нето и Лиън Чиуоме, докато Жан-Рикньор Белгард. Това обаче е нищо в сравнение с отсъстващите в състава на Лутън, където са аут поне деветима играчи – капитанът Том Локиър продължава да се възстановява от колабирането си в края на миналата година, а с травми са Елайджа Адебайо, Мадс Юл Андерсен, Амари’и Бел, Джейкъб Браун, Иса Каборе, Марвелос Накамба, Чидози Огбене, Даниъл Потс, а под въпрос е Рийс Бърк, който е с вирус.

Уулвс влизат с коефициент за победа от 1.95 срещу 3.70 за Лутън, според букмейкъра Betano. „Хиксът“ тук е оценен на 3.75.

Нюкасъл Юнайтед – Шефилд Юнайтед (събота, 27 април, 17:00 часа)

Това са още два отбора, които са сериозно засегнати от контузени футболисти през сезона. Именно това бе и причината за поражението на Нюкасъл по-рано през седмицата в гостуването на Кристъл Палас. „Свраките“, обаче, продължават да се борят за участие в Европа, като в момента заемат седмата позиция с две точки аванс пред осмия Уест Хем Юнайтед, а в същото време изостават с три от шестия Манчестър Юнайтед.

Шефилд, от своя страна, загуби именно от „червените дяволи“ преди няколко дни, макар че на два пъти повеждаше насред „Олд Трафорд“. След това поражение „остриетата“ остават твърдо последни с 16 точки , а спасението е на десет пункта. Реално, при нова загуба и лошо стечение на обстоятелствата за тях в мачовете на Лутън или Нотингам Форест, изпадането може да стане факт официално още този уикенд. Това би било естественото развитие на нещата, с оглед на това, че Шефилд няма победа от 10 февруари.

Стигаме и до проблемите с отсъстващи футболисти, като в Нюкасъл аут са около десетима играчи. Поради травми аут са Свен Ботман, Жоелинтон, Джамал Ласелс, Люис Майли, Ник Поуп, Мат Таргет, Киърън Трипиър и Джоузф Уилок, а под въпрос остава Мигел Алмирон. Наказан заради нерагламентирани залози си остава Сандро Тонали.

За Шефилд проблемите са свързани с травмите на Крис Башъм, Джейдън Богъл, Джордж Балдок, Том Дейвис, Даниъл Джебисън, Джон Игън, Макс Льов, Оливър МакБърни, Джеймс Макатий и Рийс Норингтън- Дейвид. С шанс да попаднат в групата за двубоя ще имат само Райън Брюстър и Джак Робинсън.

Безспорно Нюкасъл е фаворит за победата, според букмейкъра Betano, с коефициент от 1.23, докато този за Шефилд е 11.00. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 6.70.

Манчестър Юнайтед – Бърнли (събота, 27 април, 17:00 часа)

Манчестър Юнайтед се завръща в игра на „Олд Трафорд“ в събота, като посреща Бърнли в Театъра на мечтите. Тъй като е малко вероятно Висшата лига да осигури пет места в Шампионската лига за следващия сезон, в Юнайтед вече са се примирили, че ще атакуват Лига Европа през 2024/2025. Четвъртият Астън Вила в момента има 13 точки аванс пред „червените дяволи“ на Ерик тен Хаг, които обаче са с мач по-малко от бирмингамци.

Юнайтед победиха в средата на седмицата срещу почти сигурно изпадащия Шефилд Юнайтед, но трябваше да е помъчат. „Остриетата“ повеждаха на два пъти, преди „червените дяволи“ да обърнат през второто полувреме и да спечелят с 4:2.

Бърнли има по-големи надежди за оцеляване от Шефилд и нямат много причини да се страхува от пътуването до Манчестър. „Виненочервените“ загубиха само един от предишните си седем мача, но запасиха цели четири равенства в тази серия, а това може да се окаже решаващо значение. Все пак отборът на Винсент Компани е само на три точки от спасението с четири мача до края на сезона.

Мейсън Маунт може да се завърне в състава на Ман Юнайтед, след като се възстанови от контузия в глезена. Английският полузащитник обаче няма да бъде включен в титулярния състав. Маркъс Рашфорд пропусна победата в сряда поради контузия на глезена и е малко вероятно да участва и този уикенд. Тен Хаг все още е и без цял набор от защитници – Рафаел Варан, Джони Еванс, Виктор Линделоф, Уили Камбуала, Люк Шоу, Тайрел Маласия и Лисандро Мартинез са контузени.

Компани би трябвало да може да разчита на Лайл Фостър в събота, след като нападателят се възстанови от удар, който получи при победатата над Шефилд Юнайтед миналата седмица. Лука Колеошо остава аут с травма в коляното, докато в лазарета са още Аарън Рамзи, Амиен Ал Дахил, Джордан Бейер и Нейтън Редмънд.

Хаосът винаги е готов да присъстава, когато е намесен Манчестър Юнайтед, а днес се очаква още един мач с доста голове на „Олд Трафорд“. Бърнли най-накрая намери добра форма в края на сезона, но може да се окаже, че но възходът им е дошъл твърде късно. Все пак „виненочервените“ са уверени и ще бъдат готови да се противопоставят на Манчестър Юнайтед, който обаче е амбициран за още една домакинска победа.

Букмейкърът Betano гласува доверие на „червените дяволи“ за победата с коефициент от 1.55 срещу 5.30 за Бърнли. Равенството се оценява на 4.55, като отлична опция за залог може да бъде също и над 2.5 гола със ставка от 1.39.

Фулъм – Кристъл Палас (събота, 27 април, 17:00 часа)

Този сблъсък противопоставя два тима, които вече са се спасили, а и нямат шансове да атакуват европейските клубни турнири. Това, обаче, не означава, че мачът ще бъде скучен, а напротив – често такива „освободени“ отбори правят страхотни шоута. Фулъм е 13-и с 42 точки и е на осем от седмия Нюкасъл, докато Кристъл Палас е позиция по-надолу с 39 пункта, като има преднина 14 точки пред опасната зона.

„Котиджърс“ отстъпиха с 1:3 у дома от Ливърпул в последния кръг, с което заличиха доброто представяне от победата над Уест Хем преди това. Сега за отбора на Марко Силва предстои ново лондонско дерби срещу Кристъл Палас, който влезе в страхотна форма от три поредни успеха и вече започва да си личат промените на новия мениджър Оливър Гласнер.

В състава на Фулъм единствената въпросителна е свързана с участието на Уилиан, което ще бъде под въпрос до самия мач. Доста повече са отсъстващите в тима на „орлите“, където Марк Гехи, вратарят Сам Джонстън, Шейк Докуре, Джеферсон Лерма, Матеуш Франка и Роб Холдинг са с различни контузии.

„Котиджърс“ получават коефициент за победа от 2.15, докато този за Палас е 3.35, според букмейкъра Betano. „Хиксът“ е определен на 3.50.

Евертън – Брентфорд (събота, 27 април, 19:30 часа)

Това са още два отбора, които са съседи в класирането и в последните дни направиха важни крачки към оцеляването във Висшата лига.

В сряда вечер Евертън записа първа победа на „Гудисън Парк“ в градското дерби срещу Ливърпул с 2:0 от 14 години насам, с което хем се откъсна на осем точки от 18-ия Лутън, хем до голяма степен сложи край на надеждите на „червените“ за титлата. Отборът на Шон Дайш напълно си заслужи успеха и вече може да диша по-спокойно, още повече с оглед на двете наказания от отнемане на общо осем точки от актива им, които „карамелите“ получиха в хода на сезона.

Брентфорд е позиция по-нагоре от Евертън, на 15-о място, с аванс от десет точки пред опасната зона. Успехът именно над Лутън с 5:1 миналия уикенд подсигури оставането на „пчеличките“ в елита и затвърди добрата им форма от пет поредни мача без загуба.

Шон Дайш няма да може да разчита на контузените Деле Али, Бето, Люис Дабън, Шеймъс Коулман и Нейтън Патерсън, а Виталий Миколенко, който беше заменен принудително срещу Ливърпул, ще бъде под въпрос. За гостите от Лондон аут ще бъдат Джошуа Дасилва, Бен Мий, Нийл Мопе, Рико Хенри и Аарън Хики поради травми. Участието на звездата Айвън Тони пък е под въпрос заради проблем в слабините.

Това се очертана да бъде оспорван сблъсък и затова коефициентите на букмейкъра Betano изглеждат така изравнени. Този за победа на Евертън е 2.45, докато за Брентфорд е 2.85. ЗА равенство ставката е 3.45.

Астън Вила – Челси (събота, 27 април, 22:00 часа)

Астън Вила ще иска да затвърди мястото си в четворката, когато посрещне Челси в Мидландс в късния мач в събота вечер. „Виланите“ на Унай Емери са подготвени за успешен край на кампанията с много за какво да играят както на домашната сцена, но така и в Европа. Те са с шест точки пред Тотнъм, но имат и два мача повече от „шпорите“ в битката за Топ 4.

Челси беше изхвърлен от ФА Къп от Манчестър Сити и последва ново разочарование с позорно представяне в дербито с Арсенал, загубено с катастрофалното 0:5. Тимът на Маурисио Почетино остава девети, на три точки от седмия Нюкасъл.

Емери ще може да разчита на Дъглас Луис обратно в титулярния си състав, след като бразилският полузащитник изтърпя наказание за десет жълти картона. Той ще си партнира с Джон Макгин. Николо Дзаниоло остава контузен, като ще липсват още играчи като Джейкъб Рамзи, Алекс Морено, Бубакар Камара, Емилиано Буендиа и Тайрон Мингс.

Челси се надява, че всичко ще бъде наред с голмайстора им Коул Палмър, който пропусна загубата с 0:5 Арсенал поради вирусно заболяване. Въпреки това, Сините“ продължават да страдат от контузии в състава си. Сезонът на Енцо Фернандес приключи поради проблем със слабините, докато Рахийм Стърливг и Карни Чуквуемека получиха травми по-рано тази седмица. Уесли Фофана, Ромео Лавия, Лесли Угочукву, Рийс Джеймс, Робърт Санчес, Кристофър Нкунку, Леви Колуил, Мало Густо и Бен Чилуел също няма да бъдат на разположение на Почетино.

Астън Вила наруши естествения ред на първите шест отбора в класирането и може да последва Нюкасъл, класирайки за Шампионската лига, както „свраките“ го направиха миналия сезон. Бирмингамци изглеждат силни във всички аспекти и имат стабилна преднина пред Тотнъм. Челси се радваше на прилична серия до отпадането си от ФА Къп и последвалото унижение от лондонския съперник Арсенал. Почетино се надяваше, че неговият отбор ще бъде на мястото на Вила на този етап от дебютната му кампания, но слабото представяне през целия сезон, че тимът отново няма да играе в Европа.

Букмейкърът Betano залага на сигурното и дава по-голям шанс за победа на Астън Вила с коефициент от 2.12 срещу 3.10 за Челси. „Хиксът“ тук е оценен на 3.95.

Програма за мачовете от 35-ия кръг на английската Висша лига:

14:30 часа | Уест Хем Юнайтед – Ливърпул

17:00 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Лутън Таун

17:00 часа | Нюкасъл Юнайтед – Шефилд Юнайтед

17:00 часа | Манчестър Юнайтед – Бърнли

17:00 часа | Фулъм – Кристъл Палас

19:30 часа | Евертън – Брентфорд

22:00 часа | Астън Вила – Челси

Неделя, 28 април:

16:00 часа | Тотнъм Хотспър – Арсенал

16:00 часа | Борнемут – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Нотингам Форест – Манчестър Сити

Очаквайте в неделя превюта и за останалите три двубоя от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.