ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Скритото оръжие на Черно море е полузащитата

0
Мазир Сула
Снимка: LAP.bg

Черно море на Илиан Илиев се превръща в марка по родните терени. „Моряците“ правят впечатляващ сезон и след неговата половина от гледна точка на кръговете (18) са на второ място във временното класиране. Единствен пред варненци е кандидат-шампионът ЦСКА, а ако Лудогорец вземе отложения си мач с ЦСКА 1948 ще е с равен брой точки със „зелено-белите“.

В годините свикнахме да говорим за Черно море като отбор с едно, максимум две силни звена. В първите години на Илиев начело се говореше за желязна защита, как тимът се окопава в собствената си половина и дебне на контраатаки и още подобни твърдения. Е, не можем да кажем, че са невярни. Но постепенно Черно море изгреди печеливш и привлекателен стил, който резултира чак на петата година. Вероятно успехът щеше да е по-бърз, ако нямаше огромно текучество в състава. Към днешна дата нито защитата, нито атаката на „моряците“ е лидер, по който и да е показател в елита.

Пабло Гарсия

Отбраната на тима е допуснала 15 гола – за 18 мача е добър атестат, но не и свръхпостижение. Атака е реализирала 30 гола – за справка толкова е вкарал и деветият Ботев Пловдив.

Средната линия обаче е истинско бижу. Завръщането на Пабло Гарсия през лятото сътвори невиждан синхрон между него и останалите полузащитници като Васил Панайотов, Мазир Сула, че дори Алекс Фернандес, който действа основно като крило.

Алварес е автор на само два гола, както и Панайотов. Разликата обаче идва от африканската перла в този триъгълник. Алжирецът Мазир Сула е автор на също два гола, но и цели СЕДЕМ асистенции.

Сула е лидер по този показател в efbet Лига пред футболисти като Джовани, Уелтън, Тобиас Хайнц, Бърнард Текпетей, Ивелин Попов и други. Със своите подавания алжирецът „отключи“ не една и две отбрани, а вероятно до края на сезона активът му ще е двуцифрен. С представянето си Сула доказва за пореден път, че Илиан Илиев има око за футболисти, и въпреки че на докараните от него играчи често им трябва време за адаптация, то чакането си струва. 

Васил Панайотов

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.