ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Диагнозата на Левски е същата, но ще има ли този път ефикасно лекарство?

0
Левски
Снимка: LAP.bg

Левски, ех, Левски…Столичният гранд отново показа своите слабости и загуби мач, който по никакъв начин не трябваше да губи. Казвам загуби, защото тимът изпусна две ценни точки, което в сегашното състояние на отбора си се равнява на загуба. В понеделнишката вечер „сините“ направиха самоубийствено равенство от 2:2 в гостуването си на Локомотив София в „Надежда“. 26-кратните шампиони пропиляха два гола аванс, а точката за „червено-черните“ донесе Димитър Митков, който отбеляза и първото попадение за своя тим, от дузпа в добавеното време. 

Могат да се отбележат няколко важни фактора, които допринесоха за този резултат – напрежение, много тежък терен, липса на ключови играчи и къде правилно, къде не отсъдена дузпа в самия край на срещата. За първите три няма какво толкова да се коментира, но за последното може да се каже някоя друга дума. Главният съдия Радослав Гидженов отсъди наказателен удар минута преди края на продължението за нарушение на Дарлан срещу Стив Траоре, което обаче си остана доста спорен момент.


Любопитното е, че не се стигна изобщо до намесата на системата ВАР, която трябваше да прегледа ситуацията. За това говори и старши треньорът Николай Костов, като по неговите думи съдийството срещу Левски е станало доста тенденциозно. И донякъде е прав, защото си представете каква ли по-яростна реакция щеше да има от ЦСКА и Лудогорец, ако подобна дузпа беше свирена срещу тях. Не искам да звуча все едно защитавам „сините“, но Гидженов може да е бил подбуден и от личен мотив, след като преди време той бе изваден от съдийството за определен период именно след мач на Левски. Ако се бе стигнало до проверка със ВАР, то пловдивчанинът трудно щеше да не промени решението си, което обаче можеше да навреди на репутацията му. Все е пак е един от нашите европейски рефери.

Радослав Гидженов

Но нека не задълбаваме тази тема, а да погледнем малко по-генерално на нещата, защото този мач е просто поредният, в който Левски играе безхаберно слабо. „Сините“ вече са в серия от пет поредни мача без успех в първенството, като записаха една победа между тях, но тя бе срещу Дунав в Русе за Купата на България. Тук се събуждат и спомените за един не чак толкова далечен период, за който нито един фен на столичния гранд не би искал да си спомня. В края на миналата 2022-а и началото на тази година Левски, воден тогава от Станимир Стоилов, записа безпрецедентните 11 поредни двубоя без победа в шампионата. Сега тимът вече е извървял кажи-речи половината от този нежелан път и индикациите сочат, че миналогодишната криза е надвиснала с огромна тежест и сега.

Ако проследим нещата хронологично, ще открием част от причините, че сегашното състояние на Левски може и да е било предначертано, тъй като ще се намерят някои непрятни прилики с миналия сезон. Николай Костов зае поста на треньор и нямаше време дори за минута разсейване, за да подготви отбора за новата кампания. Прословутата селекция също – взеха се двама играчи (Асими Фадига и Дарлан) на пожар и то по желание на Костов, тъй като „сините“ имаха нужда от свежест в полузащитата, където остана дупка от напускането на Филип Кръстев. Всичко се правеше в движение, на тъгъдък, както се вика, без изобщо някакъв реален план за действие. Беше поставена и цел пред отбора – титлата, нещо, което вече не изглежда дори и като мираж.

Николай Костов

Доста фенове и специалисти останаха на мнение, че Левски не е подготвен за новия сезон, но приятно бе да се наблюдава, че нещата стояха по доста по-различен начин, поне в началото. Макар че официалният старт на сезона не го показа (б.р. – загубата с 1:2 от ЦСКА 1948 на „Герена“), където играта беше мудна и безидейна, след това тя стана доста атрактивна и приятна за гледане. Дойдоха и мачовете в Европа, които обаче бяха нож с две остриета. Еуфорията, себераздаването във всеки сблъсък и тактическата дисциплина на отбора бяха на лице до отпадането от Айнтрахт Франкфурт. След това тимът се върна в познатото русло – отново безидейно, бавно, хаотично, а вече донякъде и безхаберно отношение от страна на някои от играчите. Визирам хора като Жереми Петрис и вторият капитан Андриан Краев, чийто договори изтичат през лятото.

Това е друга тема, която не бива да се подценява. Двамата се считат за основни играчи в селекцията на Костов, но в момента изобщо не го показват. Преговорите за техните нови контракти продължават, но това пречи на отбора, защото и двамата изглежда не са концентрирани изцяло върху представянето си, с което да помогнат на Левски, а мислите им са насочени в друга посока. Това неминуемо оказва негативно влияние в съблекалнята. Показателна беше реакцията на Краев в снощния мач срещу Локо София. Полузащитникът се появи от пейката и отбеляза второто попадение за „сините“, но след това нито се израдва, нито отиде да поздрави публиката. Николай Костов също изрази своето учудване от тази реакция на футболиста, който трябваше да вдигне духа на отбора. Нищо такова обаче не се случи.

Андриан Краев


Така стигаме до сегашната объркана ситуация на „Герена“. Преди зимната пауза „сините“ имат три двубоя – домакинство на Локомотив Пловдив в първенството, гостуване на Хебър в Пазарджик за Купата и завършват годината с пътуване до Враца за среща с Ботев в шампионата. И трите мача са в графата задължителни за печелене, но няма големи доводи, с които спокойно да кажем, че това ще се случи. По всичко изглежда, че през зимата ще се взимат тежки решения от треньорите и от шефовете на тима. Очевадна е нуждата от нови играчи, но това пък ще зависи и от финансовото състояние на отбора, което не е никак розово. Не е изключено да се стигне до продажбата на някои от основните футболисти.

Левски водеше една голяма битка, която продължава и в момента – срещу НАП. Проблемът сега е, че ще се бори и срещу самия себе си на терена, където, ако не покаже някакъв живец и подобрение, то мъглата от миналата зима отново ще обхване „Герена“, а помним какво се случи тогава и какви бяха последствията след това. Най-лошото е, че се наблюдава и сериозно разделение сред вярната публика на отбора, което е показателно за бурите, които витаят при „сините“. Диагнозата на Левски е същата, но дали лекарството този път ще бъде ефикасно, може само да седим и да чакаме да разберем.

Левски

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.