ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

За Левски мачът с Лудогорец е много повече от просто последен двубой, а въпрос на чест

0
Левски
Левски (Снимка: levski.bg)

Финалът на сезона в родната Първа лига вече е пред нас. Този уикенд са последните мачове в трите плейофни групи, като в Първата шестица интригата се ограничава единствено до това отборите да завършат по положителен начин кампанията 2023/2024, след като Лудогорец спечели за 13-и пореден път титлата, а Черно море завоюва исторически бронзови медали, побеждавайки ЦСКА насред София и по този начин прати „червените“ на бараж за Европа за първи път.

Левски пък си осигури четвъртото място в класирането, което си е разочароващо за 26-кратните шампиони, които имаха амбициите да бъдат шампиони в началото на сезона. Е, нещата далеч не се получиха по този начин. Също така, старши треньорът Николай Костов ще освободи позицията си, като почти сигурно ще бъде наследен от наставника на Крумовград Станислав Генчев.

Николай Костов
Левски, Николай Костов (Снимка: БТА)

Вече стана ясно, че Лудогорец няма да отстъпи първото място вече 13 години, откакто си спечели мястото в елита. Възпитаниците на Георги Дерменджиев, обаче, ще останат леко разочаровани, след като не успяха да повторят дубъла от миналия сезон, след като загубиха финала за Купата на България по драматичен начин от Ботев Пловдив с 2:3.

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев

Сега Левски приема именно Лудогорец на „Георги Аспарухов“ с надеждата да даде някакъв повод на своите фенове да се зарадват поне малко в края на един хаотичен и изпълнен с емоционални (и хубави, и лоши) сезон. Срещата стартира в 20:30 часа и ще бъде ръководена от Кристиян Колев.

Левски влиза като фаворит за победата?

Няма да се връщаме толкова назад във времето, защото достатъчно много се изписа за „сините“ през целия сезон. Особено, след като има какво да се каже за изминала седмица. Освен празненствата по случай 110-годишнината на клуба, се случиха и някои други, може би, по-важни събития. В началото на работната седмица от Левски анонсираха, че генералният спонсор на клуба ще прави сериозни промени, свързани с финансирането на „сините“.

Те ще засегнат спонсорския и консултантския договор, които са сключили двете страни. Първият контракт между омпанията и клуба се увеличава двойно, а втория се прекратява. Това може да е още една стъпка в правилната посока към финансовото стабилизиране на клуба. Освен това, ще бъде в голяма помощ за очакваната сериозна селекция в тима, с оглед на напускащите основни футболисти.

Хосе Кордоба
Левски, Хосе Кордоба (Снимка: БТА)

Със сигурност сблъсъка с Лудогорец ще бъде последен както за треньора Николай Костов, така още за капитана Николай Михайлов и централният защитник Хосе Кордоба, който ще бъде продаден за сериозна сума пари, дали на шотландския Рейнджърс или на някой друг клуб, не е от най-голямо значение.

Едни думи на Костов, обаче, озадачиха част от „сините“ фенове. Видите ли той оставял много добър отбор на своя наследник (б.р. – почти сигурно това ще бъде Станислав Генчев, за което загатна и изпълнителният директор Даниел Боримиров с думите „изчакайте до другата седмица“). Всеки може сам да си направи оценка дали Костов е прав или не. Ако съдим, обаче, по последния мач на Левски срещу Лудогорец в Разград (б.р. – загубата с 1:5 на столичани) или Костов е доста заблуден, или просто не иска да си навлича допълнителни проблеми на главата преди последния домакински мач за сезона на отбора.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Крумовград Станислав Генчев (Снимка: БТА)

В дните преди двубоя пък мажоритарният собственик Наско Сираков обяви в интервю, че вече се вижда не само светлината в тунела, а клубът е на прага да излезе от тунела. Той каза още, че разделението между феновете е най-лошото нещо. Това е така, но вече се наслушахме достатъчно много време на какви ли не обещания и това неминуемо води до недоволство дори и след най-верните привърженици. Нужно е само да споменем протеста на част от феновете преди мача с Черно море на „Герена“, когато те застанаха пред една от вратите, като бяха опънали плакат срещу Сираков.

Протест на феновете на Левски
Левски, фенове на "сините" протестират (Снимка: БТА)

Както и да е, най-важно в неделя на стадиона да бъде празнично, отборът и треньорът да бъдат изпратени подобаващо. Другите неща лесно ще се забравят с времето, защото трябва се върви напред. Неслучайно е казано, че нито един играч или треньор не е по-голям от клуба. Това вече продължава 110 години и трябва да остане така.

Нега погледнем, обаче, и малко по-детайлно и върху двубоя с Лудогорец. Както стана ясно, мачът ще бъде последен за трима от „сините“ – треньорът Костов, капитанът Михайлов, който ще застане на вратата, и Кордоба, но може да има още играчи, които има вероятност за последно екипа на отбора.

Наставникът пък ще направи няколко промени по състава си, като този път ще заложи на Рикардиньо на върха на атаката, а не, както бе срещу Крумовград, тимът му да е без типичен централен нападател. Това означава, че на пейката ще седне някой измежду Фабио Лима и Евертон, но не е изключено изборът да падне и върху Джавад Ел Джемили, който напоследък не се намира в най-добрата си форма. В другите линии не се очаква да настъпят размествания. Добра новина за тима бе и подписаният нов договор от страна на Марин Петков през седмицата.

Вероятен състав на Левски (4-1-4-1): Николай Михайлов – Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Вандерсон Цунами – Карлос Охене, Марин Петков, Джавад Ел Джемили, Фабио Лима – Рикардиньо

Марин Петков
Левски, Марин Петков (Снимка: БТА)

Една любопитна статистика показва, че кръг преди края Левски е събрал 61 точки, колкото имаше и през миналия сезон, и отново ще завърши на четвърто място в крайното класиране. Още по-неприятно, обаче, е, че „сините“ нямат победа над Лудогорец в 24 поредни мача – 6 равенства и 18 загуби. За последно столичани победиха „орлите“ на 13 август 2016-а година с 1:0 у дома с гол на Божидар Краев в добавеното време на двубоя. Сега е удобният момент Левски да прекъсне негативната серия срещу разградчани, които ще излязат в експериментален състав.

За финал, ще се върнем към 110-годишния юбилей, който отново остава без трофей във витрината на Левски. Всъщност през този век клубът не е успял да завоюва отличие, когато празнува „кръгъл“ рожден ден.

Иначе още на 10-ия си сините са първенци в столичното първенство. През 1973/1974 пък те успяват да спечелят титлата навръх 60-ата си годишнина. Най-добър откъм купи е 70-годишният юбилей. Тогава отборът, в който блестят юношите на тима Борислав Михайлов, Николай Илиев, Емил Велев, Божидар Искренов, Наско Сираков и други, завоюва мечтания требъл. „Сините“ стават първи в първенството, във финала за Купата на България побеждават Ботев Пловдив с 1:0, а в този за Купата на Съветската армия надвиват Доростол Силистра с 4:0. През сезон 1993/1994 пък Левски прави дубъл – титла и купа. Това е и последният случай, в който отборът взима отличие навръх юбилей.

Николай Костов
Левски, Николай Костов (Снимка: БТА)

Лудогорец вече гледа към новия сезон

„Орлите“ надделяха с класическото 3:0 Локомотив Пловдив през седмицата и получиха 13-ата си поредна титла на „Хювефарма Арена“. По тази причина едва ли разградчани ще влагат сериозни усилия в последния си мач за сезона, особено, след като се очаква голяма част от титулярите да получат почивка. Наказан за среща пък е Бърнард Текпетей, който може и да е изиграл последния си мач за клуба, тъй като бъдещето му в клуба остава неясно.

Шампионите вече обръщат поглед към лятната подготовка и предстоящата селекция. Първото ново попълнение на отбора ще бъде звездата на Берое – Себастиян Вия, който ще подпише дългосрочен договор, а трансферът ще стане факт до дни. Контрактът на колумбиеца с разградчани ще е до 2028-а година. Очаква се това лято Лудогорец да привлече поне още 2-3 нови попълнения, с които да атакува групите на Шампионската лига. Отборът се събира за старта на подготовката на 10 юни, а четири дни по-късно заминава за лагер в Австрия.

Лудогорец
Лудогорец (Снимка: БТА)

Неясна остава и ситуацията около Якуб Пьотровски, към когото има сериозен интерес. Полякът се очаква да има сериозна роля в националния си отбор по време на предстоящото Европейско първенство и при нови добри мачове, не е изключено да бъде трансфериран в по-голямо първенство. В последните дни се заговори, че Лудогорец е получил солидна оферта от клуб от Бундеслигата, като сумата е била около 7 милиона евро. „Орлите“, обаче са я отказали, тъй као искат да го продадат именно след края на ЕВРО 2024, като се очаква той да вдигне още цената си. Интерес към полузащитника има и от страна на турския гранд Галатасарай.

Якуб Пьотровски и Рик Джонатан
Лудогорец, Якуб Пьотровски и Рик Джонатан (Снимка: БТА)

През седмицата нов договор пък подписа капитанът Антон Недялков. Колкото до предстоящия мач с Левски, старши треньорът Георги Дерменджиев, ще заложи на любопитен състав. По всяка вероятност опитният специалист ще даде шанс на доста от играчите от втория тим, като на терена може да се появят и някои футболисти от първия отбор като Георги Терзиев, Ивайло Чочев и Матиас Тисера.

Вероятен състав на Лудогорец (4-2-3-1): Дамян Христов – Дени Групер, Георги Терзиев, Анастас Пемперски, Методи Стефанов – Ивайло Чочев, Хюсеин Кельовлуев – Спас Делев, Тодор Неделев, Владислав Найденов – Матиас Тисера

Антон Недялков
Лудогорец, Антон Недялков (Снимка: БТА)

Според статистиката, „орлите“ са вкарали 87 гола в 34-те си мача през сезона в първенството или средно по 2,56 на двубой. Така, само веднъж в историята си отборът е финиширал с повече попадения в елита – 91 през сезон 2017/2018, когато изиграва 36 мача, което прави средно по 2,53 гола на среща. Също така, само веднъж разградчани са имали повече от досегашните си 26 победи в рамките на един сезон – 27 през споменатата кампания, което е поделен национален рекорд с Левски от 2001/2002.

Какъв е балансът в мачовете между двата отбора?

В елита на България Левски и Лудогорец са изиграли общо 39 мача, в които „орлите“ имат огромен превес – 27 победи срещу едва четири за „сините“. Осем от срещите пък са завършвали наравно. Головата разлика също е в полза на разградчани – 63:24.

Левски е бил домакин в 19 двубоя, в които има три успеха срещу 12 за „зелените“, при четири равенства. И тук Лудогорец има превес при головата разлика 27:11.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.