Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Берое не трябва да трепери до последния момент за мястото си в елита

0
Берое
Снимка: БТА

Последните два сезона не минават по вкуса на феновете на един от класическите български футболни клубове. Шампион на България, носител на Купата и суперкупата на страната – Берое изглежда трябва да извърви тежкия път обратно към върха по трудния начин. Макар че старозагорци бяха редовен участник в Топ 6 и само до преди пет години завършваха единствено зад грандовете Лудогорец, ЦСКА и Левски в класирането, заралии отново ще трябва да се борят за своето оцеляване.

Велико Търново е град, в който футболът не е просто спорт. Само преди няколко дни местният Етър отбеляза по страхотен начин своя 100-годишен юбилей, като събра редица легенди. Сред тях бяха Христо Стоичков, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Мартин Камбуров и още много. Празникът за кратко остави настрана реалността, която, за съжаление, гласи изпадане. „Болярите“ са твърдо последни в класирането и още този кръг може да се сбогуват с елита.

На стадиона под Аязмото Берое посреща Етър в последния двубой от първия кръг на плейофите на Първа лига и по точно на трета група, в която тимовете се борят за своето оцеляване. Срещата между 11-ия и 16-ия в класирането е в понеделник, 29 април, от 20:15 часа.

Берое може да си осигури спасението почти на 100%

Заралии имаха доста турбулентен сезон – нови собственици, аржентински колонии от неизвестни играчи, смяна на треньори, несигурно бъдеще, скандали и „най-добрия футболист“ в българския елит. Доста разнородни ситуации за този славен български тим. Нещата изглеждаха привидно добре в началото, когато отборът редеше добър след добър резултат, но в един момент нещо се обърка и така стигаме до сегашната неясна и неприятна ситуация.

Берое за втора поредна година ще трябва да брани елитния си статут. Миналия сезон старозагорци бяха наистина пред изпадане, но успяха да стигнат до бараж срещу Спортист Своге, който все пак беше спечелен. Сега Тимът на Хосе Луис Ачиари има пет точки аванс пред мястото за бараж, на което се намира Локомотив София. Един успех срещу Етър би означавал, че до голяма степен ще гледаме „зелените“ и догодина в елита.

Хосе Луис Ачиари
Старши треньорът на Берое Хосе Луич Ачиари (Снимка: БТА)

Не е това нещото, за което трябва да мечтаят феновете на тима. Както собственикът Ернан Банато заяви преди няколко месеца в интервю – намерението му е да върне клуба на върха. Това трудно ще стане в настоящия момент. Дори с наличието на футболист като Себастиан Вия, за когото е обществена тайна, че ще си тръгне през лятото. Дотогава добре, но от следващия сезон какво ще се случва? Наистина ли отборът пак ще тръгне нагоре или отново ще говорим с мъка за това как трябва да си спасява кожата? Въпроси, на които трудно ще отговорим сега, защото Берое си остава един мистериозен за мнозина у нас клуб.

Ако се фокусираме върху предстоящия мач срещу Етър, то треньорът Ачиари има доста проблеми, с които да се оправя около състава си. Тимът остана без централни защитници за този двубой, след като Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа Лучано Скуадроне за три мача заради директния червен картон срещу Левски, а до края на сезона остават пет срещи за заралии.

Берое
Отборът на Берое (Снимка: Facebook.com/Beroe)

Другият централен защитник на Берое Франко Рамос също е наказан и пропуска мача. Халфът Карлос Алгара… също ще изтърпява санкция и няма да играе срещу „виолетовите“. Това означава, че Берое най-вероятно в защита ще излезе с Викторио Вълков и Хуан Пабло Саломони. Добрата новина е свързана със завръщането именно от наказание за Вия, за когото в последните часове се писа, че ще бъде продаден в испанската Ла Лига. Колумбиецът пропусна загубата от Левски (0:1) в София от последния кръг на редовния сезон.

Както вече стана ясно, една победа в понеделник вечер почти на 100% ще осигури оставането на отбора в Първа лига и догодина. Това, което е неприятното в случая е, че Берое взе само точка в последните си четири мача, като в три от тези срещи дори не отбеляза гол. Сега обаче изглежда като точния момент заралии да се „събудят“ и поне да донесат малко радост и на своите привърженици.

Фенове на Берое
Фенове на Берое (Снимка: БТА)

Етър вече мисли за Втора лига

„Болярите“ стартират плейофите от последната 16-а позиция и на 14 точки от 14-ото място, което дава право на бараж за оцеляване. Великотърновци изглежда вече са се примирили със съдбата си, след като имат само една победа през тази година, макар че в много от тези мачове имаха своите добри моменти и стояха прилично срещу съперниците си, но техните грешки често решаваха крайния резултат.

Конкретно срещу Берое този сезон не допусна поражение в нито един от двата си двубоя. През август „виолетовите“ стигнаха до равенство 2:2, след като бяха направили обрат, но не успяха да запазят аванса си. Декември удържаха нулевото равенство в Стара Загора, макар че около двадесет минути играха с човек по-малко. Именно на тази основа могат да стъпят играчите на Светослав Петров, ако иска да запази още седмица надеждите за оцеляването си. Но по всичко личи, че по този начин Етър просто ще отлага неизбежното.

Светослав Петров
Старши треньорът на Етър Велико Търново Светослав Петров (Снимка: БТА)

Мбаке Фай бе изгонен при загубата от Ботев Враца още в десетата минута на двубоя и така вече на девет пъти през сезона Етър е получил червен картон. Два са на сметката на капитана Георги Александров, а по един имат Георги Ангелов, Кольо Станев, Мариян Иванов, Пламен Димов, Валери Христов и Луис Кордова. Интересно е, че всички осем играчи с червен картон са защитници, като чужденците са само двама.

С деветте изгонвания Етър е номер 1 по този показател от сезон 2009/2010, когато играчите на Черноморец Бургас получиха 10 червени картона. Великотърновци обаче имат пред себе си още цели пет двубоя, в които могат да дръпнат в неприятната класация. „Виолетовите“ бяха с най-много изгонени футболисти и преди три сезона, но тогава картоните бяха само седем.

Георги Александров
Защитникът на Етър Велико Търново Георги Александров (Снимка: БТА)

Въпреки че всичко изглежда против Етър, футболистите на Светльо Петров ще дадат 100% от себе си да направят поне един хубав подарък на своите привърженици на сбогуване с елита – победа по случай 100-годишнатата на клуба, която беше отбелязана подобаващо. Кулминацията на честванията бе мачът между звездите на Етър и звездите на България. Едно истинско шоу, което си заслужаваше да бъде видяно.

Какъв е балансът между двата отбора в елита?

От 2012-а година насам Берое и Етър са изиграли общо 12 двубоя за първенство. Староцагорци имат превес от седем победи срещу едва две за „болярите“, докато три мача са завършили наравно. Два от тях бяха споменатите двубои по-рано през този сезон. Головата разлика е 18:11 в полза на заралии.

Конкретно като домакин Берое има четири победи, едно равенство и една загуба срещу Етър в същия този период. Старозагорци водят със 7:4 по голова разлика в срещите пред собствена публика.

Берое
Берое (Снимка: БТА)

Прогноза за двубоя

Очакванията са за победа на Берое, в която обаче много голове няма да паднат. Етър ще играе затворено и ще чака своите шансове на контраатаки. Общият коефициент на букмейкъра Palms Bet за подобна комбинация от победа за Берое (1-ца) и под 3.5 гола е 1.96.

Иначе, отделните ставки са следните: победа за Берое – 1.57, „двойката“ на Етър е 6.50, а пък равенството е оценено на 4.00.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.