Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Претендентите за титлата са на ход – Ливърпул и учител срещу ученик на „Етихад“

0
Манчестър Сити - Арсена.
Манчестър Сити - Арсенал (Снимка: Twitter.com/Super Marcus)

Когато става дума за битка за титла, то тази в английската Висша лига този сезон е най-акуратния пример, който може да бъде даден. Три големи отбора, всеки със своите причини и достойнства, заслужава да бъде наречен шампион, но кой ще се окаже най-заслужилия в края на месец май?

Неделния ден от 30-ия кръг в Премиър лийг ни предоставя два двубоя, но само какви! Тон за голямото шоу днес ще зададе Ливърпул, който приема коравия отбор на Брайтън в опит да излезе, поне за няколко часа, на върха в таблицата. Малко след това обаче предстои и гвоздеят на уикенда – актуалният шампион Манчестър Сити е домакин на подгласника си от миналата година и настоящ лидер в Лигата Арсенал.

Нека разберем какво да очакваме от грандиозните сблъсъци в неделя!

Ливърпул – Брайтън & Хоув Албиън, 16:00 часа

Ливърпул продължава с лова си за титлата във Висшата лига срещу Брайтън. Отборът на Юрген Клоп ще бъде още по-решен да спечели първенството, след като отпадна от ФА Къп по изключително драматичен начин от Манчестър Юнайтед и загуби шансове за куадрупъл, така че Брайтън трябва да знае, че „червените“ ще бъдат пределно мотивирани да се реваншират пред своите фенове.

Големите съперници на Ливърпул за титлата Арсенал и Манчестър Сити също играят един срещу друг този уикенд, мърсисайдци не може да си позволят да губят точки. Те могат да завършат като лидер този кръг, ако изиграят картите си правилно и Арсенал не победи на „Етихад“.

Ливърпул беше ударен от множество контузии през целия сезон и международната пауза не беше полезна в това отношение. Нов проблем възникна да Андрю Робъртсън, но все още има много малък шанс да попадне в състава. Дарвин Нунес не пътува за мачовете на Уругвай заради контузия, която получи по време на загубата от Манчестър Юнайтед, но се очаква да бъде готов за титуляр днес. Къртис Джоунс също се завърна към тренировките, но остава под въпрос. Със сигурност аут са Диого Жота, Алисон, Трент Александър-Арнолд, Тиаго Алкантара, Бен Доак, Жоел Матип и Стефан Байчетич.

Брайтън е колеблив от началото на годината, но успя да запише победа срещу Нотингам Форест в последния си мач преди паузата, като по този начин стопира серията от два поредни мача без успех в първенството, където отборът заема деветата позиция и при успех днес може да изпревари Уест Хем на седмото място.

„Чайките“ имаха късмет да преминат през международната пауза без нови контузени играчи, но се очаква да бъдат без бившия играч на Ливърпул Джеймс Милнър и нападателя Жоао Педро, което е неприятна новина за мениджъра Роберто Де Дзерби. В лазарета са още Соли Марч, Каоро Митома и Джак Хиншълууд. Очаква се на „Анфийлд“ Де Дзерби да заложи на двама нападатели в лицето на Еван Фъргюсън и Дани Уелбек, но първият ще получи малко по-различна роля и ще играе зад бившия играч на Арсенал и Ман Юнайтед.

Тези два отбора поднесоха някои завладяващи битки през последните сезони и почти винаги има голове. Брайтън все още е твърдо в битката за европейски футбол догодина, докато Ливърпул преследва 20-ата си титла в Англия. Последните пет мача между „червените“ и „чайките“ са донесли общо 18 гола. С двама треньори, които практикуват атрактивен и атакуващ футбол, това е предпоставка да видим страхотен трилър.

Букмейкърът Inbet дава сериозно предимство на Ливърпул с коефицент за победа от 1.36 срещу 8.15 за Брайтън. Ставката за равенство е оценана на 6.65. Както стана ясно, попаденията в този сблъсък не са мираж, така над 2.5 гола с коефициент от 1.62 е добра опция за залог.

Манчестър Сити – Арсенал, 18:30 часа

Когато Манчестър Сити и Арсенал се изправят един срещу друг, то това определено обещава да бъде вълнуващ мач, а за втори пореден сезон залогът е още по-голям – титлата. Настоящият шампион приема моментния лидер, докато Ливърпул също е в битката ще очаква са нетърпение развитието на сблъсъка, ако победи Брайтън по-рано през деня. Всеки от тези три отбора може да бъде начело в таблицата в края на неделния ден.

Манчестър Сити и Арсенал се сблъскват в мач, който ще бъде определящ в надпреварата за титлата. „Гражданите“ продължават с битката си за втори пореден требъл, като влизат в днешния сблъсък от третата позиция, макар и само на точка зад първите „артилеристите“ и мърсисайдци.

В дните преди двубоя на „Етихад“ се сблъскаха с неприятни контузии на важни играчи, като международната пауза се оказа много скъпа за „гражданите“. Това отново поставя натиска върху Арсенал да победи отслабения отбор на Сити и да поеме сериозен контрол в битката за титлата.

Международната пауза едва ли се е харесала на Хосеп Гуардиола, тъй като загуби двама ключови защитници в лицето на Джон Стоунс и Кайл Уокър. За щастие, травмата на Мануел Аканджи изглежда не е сериозна и би трябвало да е достатъчно здрав, за да играе, докато има голям шанс Едерсон да се завърне между гредите. Смята се, че Кевин Де Бройне и Джак Грийлиш също ще бъдат готови за действие, което важи и за Матеус Нунеш.

Международната пауза също не донесе много положителни новини за Микел Артета и Арсенал. Звездата Букайо Сака беше принуден да се оттегли от лагера на Англия поради проблем, но би трябвало да може да стартира днес, докато същата е ситуацията и с Габриел Магаляеш. Сънародникът му Габриел Мартинели се възстановяваше от контузия на крака и ще бъде в групата, но не е сигурен за титуляр. Такехиро Томиясу и Томас Партей играха в приятелски мач при закрити врати срещу Куинс Парк Рейнджърс тази седмица и двамата ще бъдат на пейката за двубоя. Аут остава дълготрайния контузен Юриен Тимбър.

Това обещава да бъде истинска класика и ще бъде перфектния завършек на кръга във Висшата лига. Все още има усещането, че Ман Сити си е фаворит, но контузиите са причина за леко безпокойство. Въпреки това, отборът на Гуардиола изглежда винаги се справя, точно когато наистина има нужда и докато Арсенал ще ги накара да се борят за победата до самия край, шампионите трябва да намерят начин да спечелят, с което ще могат да излязат с две точки пред „артилеристите“ в края на деня.

Манчестър Сити получава по-ниския коефициент от букмейкъра Inbet за победа – 2.19, докато този за Арсенал е 3.55. Равенството тук е оценено на 3.70. И двата отбора ще търсят победата, така че гол/гол с коефициент от 1.65 спокойно може да се играе като алтернативна опция.

Програма и резултати на мачовете от 30-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 30 март:

Нюкасъл Юнайтед – Уест Хем Юнайтед 4:3

Тотнъм Хотспър – Лутън Таун 2:1

Шефилд Юнайтед – Фулъм 3:3

Нотингам Форест – Кристъл Палас 1:1

Челси – Бърнли 2:2

Борнемут – Евертън 2:1

Астън Вила – Уулвърхемптън Уондърърс 2:0

Брентфорд – Манчестър Юнйтед 1:1

Неделя, 31 март:

16:00 часа | Ливърпул – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Манчестър Сити – Арсенал

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.