ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

С какво Иван Тасев от Пирин впечатли ЦСКА?

0
Иван Тасев
Снимка: FCPirin.com

Според информации от вчерашния 7 март ЦСКА вече е уредил първото си лятно попълнение. Става въпрос за юношата на Пирин Благоевград – Иван Тасев. Футболистът е на 21 години и действа по двата фланга на атаката.

Въпреки възрастта си, Тасев на два пъти е намирал очертанията на „червената“ врата. Веднъж на „Българска армия“, веднъж на стадион „Христо Ботев“. Голът му от есенния полусезон можеше да донесе точка или три, ако не бе появата на Матиас Фаетон на терена и последвалия обрат от 0:1 до 2:1 в полза на ЦСКА. За минутите си на терена Тасев остави отлични впечатления.


Nostrabet научи, че интересът на ЦСКА към Иван Тасев не е дошъл след зимния трансферен прозорец, приключил в края на февруари. „Червените“ са искали крилото още от последните месеци на 2023-а година, но не са постигнали договорка с ръководството на Пирин. Информацията, която достигна до нас, е, че 31-кратният шампион на България е разговарял през декември и за един от младите защитници на „орлетата“ – Мартин Бачев. Към момента не е ясно дали ЦСКА ще предприеме нова офанзива за Бачев до лятото, но трансферът на Тасев изглежда непоклатим.


Корените на ЦСКА са такива, че обира каймака на най-добрите млади и перспективни футболисти в България. Точно такъв е и Иван Тасев. На 21 години се предполага крилото да е почти изграден футболист, но в България темпът е доста забавен. „Готови“ в родните клубове са само играчите, които са на поне 24-25 години. За Тасев може да се каже, че е близо до предела си в Пирин. Клубът закърпи финансовото си положение в последния месец, но спортно-техническите качества продължават да са въпросителна. Ясно е, че в Благоевград борбата ще е за оцеляване този сезон, а за следващия не се знае. Може би старата песен на нов глас.

За футболист, който през лятото ще е на 22 години, това изглежда правилният момент за следващо стъпало. Тасев от поне година е един от основните играчи на Пирин. А ако вземем само атакуващите състезатели вероятно е дори най-основната и опасна единица заедно с Юго Комано. Тасев притежава редица качества и ако попадне в добра среда, може да се превърне в истинско откритие с марка Югозападна България.

Силни страни

Тасев е типично крило, което може да играе с еднакъв успех и на двата фланга. Предвид нелошия си изстрел обаче, предпочитаната му позиция е вляво на фланга. Тасев има голям афинитет към пробивите към вътрешността на терена. Често може да бъде видян да дриблира между няколко противници и след това да нанася изстрел.

Именно това е най-големият позитив в играта на Тасев – добрият демараж и неговата пробивност. Към момента са много малко играчите в ЦСКА, които имат техника на скорост и се надиграват успешно с противниковите бранители. Тасев е именно такъв. Остър, рязък, повратлив футболист, неприятен за опазване от крайния бранител и кипящ от енергия. 21-годишният футболист има и доста добър завършващ удар, въпреки че не е централен нападател. От майсторлъка на Тасев си изпати и ЦСКА през есента.

Слаби страни

Липсата на постоянство е синдром на младите футболисти в България. Иван Тасев не прави изключение, иначе щеше доста по-често да влиза в заглавията на медиите. Фланговият футболист е способен да изнесе няколко поредни много силни мача, но те почти винаги са последвани от серия невзрачни изяви. Подобен маниер е донякъде характерен за 21-годишен футболист, но е трудно поправим.

По-лесно може да се работи над физиката на Тасев. Чисто физическите му данни като маса и телосложение далеч не са най-лошите, но не са и оптимални. Подобен минус също съпътства немалка част от наборите на Тасев, а това е сериозен проблем на родните школи. За щастие, в големите отбори у нас доста се набляга на физиката в последните години. ЦСКА, Левски, Лудогорец и останалите разбраха, че е изключително важен компонент в модерния футбол. Заради това и вярвам, че с Тасев ще се работи усърдно на Панчарево, за да повиши максимално нивото си в този компонент.

Наред с добрия си дрибъл и скоростната техника, Тасев има и един известен минус в своята игра. Ако даден скаут е правил профил на футболиста, със сигурност е видял, че Иван доста често подхожда егоистично в определени ситуации. Такива прояви може и да остават в миманса в Пирин, но в ЦСКА всичко се следи под лупа и всеки пропуск може да изяде главата на играч, ако психиката му не е достатъчно силна.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.