Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

С голямата уста идват и големите отговорности

0
Улаус Скаршем
Снимка: Facebook/CSKA

Зимното попълнение на ЦСКА – Улаус Скаршем, започва да придобива все по-значима роля в тима на Нестор Ел Маестро. В дербито с Левски норвежецът записа своя осми официален мач за „червените“. Вероятно това бе и най-най добрият двубой на 7-цата за столичния гранд, надвил с 2:0 своя вечен съперник в синьо.

Скаршем блесна на най-голямата възможна сцена в България – Вечното дерби. Полузащитникът бе буквално навсякъде по терена и се понрави изключително много с изявите си. Според мнозина той и колегата му в средата Марселино Кареасо са били двамата най-добри на терена на „Васил Левски“.

Скандинавецът бе на терена през всичките 90 минути и се отчете с голям принос за втория гол на ЦСКА. Тогава Скаршем изскочи от дълбочина и догони извеждащ пас на Тобиас Хайнц, след което стреля по диагонал, но Иван Андонов спаси. При добавката прошка нямаше и Фернандо Каранга отблизо направи 2:0, с което уби надеждите на „сините“ в мач №1 у нас.

Улаус Скаршем
Улаус Скаршем(Снимка: БТА)

Приносът на Скаршем далеч не се изчерпва само с тази полуасистенция за попадението на Каранга. Номер 7 от ЦСКА показа огромен арсенал от качества, които със сигурност са накарали феновете и специалистите с „червени“ сърца да очакват още повече. Норвежецът сам вдига стандарта с представянето и думите си. При дебютния си гол във вратата на ЦСКА 1948 за 2:1, Скаршем заяви високопарно, че ще отбележи два гола във вратата на Левски. Халфът каза, че е наясно какво означава това дерби и „армейците“ ще победят.

„Много ми харесва в София и ЦСКА е страхотен клуб. Опитвам се да давам най-доброто от себе си и да се подобрявам. Чувал съм за дербито. Доста як мач е. Мисля, че в това дерби ще вкарам два гола“, заяви Скаршем по адрес на Вечното дерби с Левски, минути след драматичния си гол в Бистрица.

Е, думите на Улаус донякъде се изпълниха. Полузащитникът не вкара два пъти, нито веднъж. Но ЦСКА победи, Скаршем игра отлично, а това е най-важното за почитателите на отбора и самия футболист.

С типичното самочувствие за играчите от Скандинавския полуостров, Скаршем се отличава от повечето си съотборници в ЦСКА. Футболистите на „червените“ многократно са доказвали, че се огъват в най-важните моменти и трудно печелят по-напечените мачове. Така наречените дербита. А с Левски е най-големият мач сред големите мачове. Скаршем бе непреклонен и наложи волята си в средата на терена срещу „сините“. С много борба, агресия и себераздаване норвежецът спечели цели квадрати по терена, за сметка на тройката полузащитници на Левски. Играта на скандинавеца се простираше от собственото наказателно поле до противниковото. Box to box полузащитник, както се казва в последните десетина години. На максимално опростен език – централен полузащитник. Този, който прави връзката между дефанзивния и офанзивния халф, между защитата и нападението. Ролята на подобни футболисти е изключително важна и те трябва да разполагат с голям набор от качества.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Засега Скаршем се опазва от критиките въпреки няколкото си слаби изяви. В никакъв случай и осемте мача на полузащитника за ЦСКА не бяха силни, дори напротив. Улаус обаче дава заявка да е доста по-различен от сънародниците си Хайнц и Джонатан Линдсет и затова е толкова интересен. Той е много по-борбен и работлив от Хайнц и с много по-голяма уста от Линдсет. Тобиас и Джонатан имат смесена репутация сред феновете, а Скаршем още не се е сблъсквал с упреци от медии или привърженици. Неизбежно и това ще дойде. Любопитно е как би повлияла доза „хейт“ от медии и фенове към него, когато ги „заслужи“ с представяне. Такива можеше да има при загуба в дербито например. Техничарят със сигурност трябва да знае, че с големите думи идват и големите отговорности. А засега в актива си Скаршем има „един хвърлен камък“ и една понесена отлично отговорност.

Улаус Скаршем, Мартин Петков, ЦСКА - Локомотив Пловдив
Улаус Скаршем, Мартин Петков, ЦСКА - Локомотив Пловдив (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.