Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул е опрян до стената в борбата за титлата, Ман Юнайтед гони нов финал във ФА Къп

0
Алексис Мак Алистър и Дарвин Нунес
Ливърпул - Манчестър Сити, Алексис Мак Алистър и Дарвин Нунес (Снимка: БТА)

Време е за втори пореден ден, в който мачовете от Висшата лига се преплитат с тези от турнира за ФА Къп. След като в събота видяхме няколко битки за оцеляване в първенството и успеха на Арсенал, който ги прати отново на върха, разкъсаният 34-и кръг ще ни предложи нови четири битки в двата края на класирането.

Във ФА Къп пък носителят на трофея Манчестър Сити наказа пропуските на Челси и отново ще играе на финал, като е напълно възможно да наблюдаваме отново манчестърско дерби, както миналата година, защото във втория полуфинал в неделя Манчестър Юнайтед ще се изправи срещу втородивизионния Ковънтри Сити.

Нека разберем какво ни очаква в последния ден от седмицата в Англия!

Висша лига: Евертън – Нотингам Форест, 15:30 часа

За медиите на Острова, изненадващо или не, най-големият мач за уикенда може би ще бъде на „Гудисън Парк“, където Евертън се изправя срещу Нотингам Форест в мач за шест точки в битката за оцеляване. „Карамелите“ обаче са изиграли мач мач по-малко от Форест, като предимството им пред отбора на Нуно Еспирито Санто е само точка на 16-ата позиция. Привържениците на мърсисайдци ще се надяват на още една победа у дома, след като стигнаха до трите точки в последното си домакинство срещу Бърнли преди две седмици.

Във Форест обаче ще се надяват, че Евертън все още няма да се отърсил от най-тежкото си поражение този сезон, тъй като в понеделник отборът на Шон Дайш загуби гостуването си на Челси с 0:6. Победата е жизненоважна и за тима на Нуно Санто, тъй като имат само точка преднина пред 18-ия Лутън и при победа ще могат да изпреварят именно Евертън.

„Сините“ от Ливърпул няма да може да разчитат на контузените Деле Али, Люис Дабън и Нейтън Патерсън, докато под въпрос остават Джарад Брантуайт, Идриса Гана Гай, Доминик Калвърт-Люин и Шеймъс Коулман. За гостите аут за срещата остават Тайво Авоний и Уили Боли, които са с травми, а Антъни Еланга има шанс да бъде поне на пейката.

Евертън получава предимство от букмейкъра Palms Bet за победата с коефициент от 2.16 срещу 3.40 за Нотингам, докато ставката за равенство е 3.50.

Висша лига: Кристъл Палас – Уест Хем Юнайтед, 17:00 часа

Уест Хем напусна Лига Европа в четвъртък след много пропуски, особено през първото полувреме, срещу непобедимия нов германски шампион Байер Леверкузен. Сега „чуковете“ ще „пътуват“ до съседите си от Кристъл Палас в неделя, като „орлите“ в добро настроение след страхотната им победа над Ливърпул насред „Анфийлд“ миналия уикенд.

Към момента Уест Хем е осми в класирането и изостават с две точки от Нюкасъл и Манчестър Юнайтед в битката за Европа и при успех могат да ги изпреварят, макар че и „свраките“, и „червените дяволи“ ще имат мач по-малко. Кристъл Палас пък остава 15-и с добра преднина от осем точки пред опасната зона и дори след днешния двубой ще бъде с мач по-малко от първия под чертата Лутън.

Мениджърът на „орлите“ Оливер Гласнер има някои доста неприятни кадрови проблеми, с които да се справя, тъй като поради различни контузии аут ще бъдат Марк Гехи, вратарят Сам Джонстън, Шейк Докуре, Джеферсон Лерма и Матеуш Франка, а под въпрос остават редица играчи – Джесуран Рак-Сакий, Крис Ричардс, Джоел Уорд и Уил Хюз.

В лагера на Дейвид Мойс има четирима футболисти, за които участието им в двубоя ще се решава в последния момент. Става дума да Найеф Агер, вратарят Алфонс Ареола, Константинос Мавропанос и Калвин Филипс.

Букмейкърът Palms Bet дава коефициент за победа на Кристъл Палас от 2.37, докато този за Уест Хем е 3.00. „Хиксът“ тук се оценява на 3.50.

Висша лига: Астън Вила – Борнемут, 17:00 часа

Окуражени от победата си над Арсенал преди точно седмица, полуфиналистът в Лигата на конференциите Астън Вила приема Борнемут. Единственият останал английски представител в европейските клубни турнири има възможността да увеличи преднината си пред Тотнъм в биката за четвъртото място на шест точки, тъй като „шпорите“ няма да играят този уикенд, въпреки че така лондончани ще имат два мача по-малко спрямо бирмингамци.

Борнемут пък влезе в серия от два поредни мача без успех след загубата от Лутън и равенството с Манчестър Юнайтед. Въпреки това, отборът на Андони Ареола остава на 13-ата позиция с аванс от цели 17 точки пред първия под чертата и може да се чувства спокоен за своето оцеляване в елита.

Мениджърът на Вила Унай Емери няма да може да разчита за тази среща на контузените Емилиано Буендия, Николо Дзаниоло, Бубакар Камара, Тайрон Мингс, Алекс Морено и Джейкъб Рамзи, както още на Дъглас Луис, който ще изтърпи втория си мач наказание. За „черешките“ пък аут остават Луис Синистера, Марк тавърниър и Райън Фредерикс поради травми, а под въпрос ще бъдат Тайлър Адамс, Крис Мефъм и Антоан Семеньо.

Астън Вила си е фаворит за победата с коефициент от 1.85, определен от букмейкъра Palms Bet. Успехът за Борнемут се оценява на 3.80, а равенството – на 4.20.

ФА Къп, ½-финал: Ковънтри Сити – Манчестър Юнайтед, 17:30 часа

„Червените дяволи“ са фаворити за достигане до финала за втора поредна година, но отборът на Ерик тен Хаг, който изпрати много тежък сезон, градските им съперници от Сити знаят, че ще имат голям шанс да прибавят още една купа към своята витрина.

Междувременно, мениджърът на Ковънтри – Марк Робинс, направи чудеса с „небесносините“, които останаха на крачка от завръщане във Висшата лига миналия сезон, когато бяха победени с дузпи от Лутън във финала на плейофите, но тази година изглежда ще се размине с нов подобен шанс. Ковънтри влиза в днешния двубой на гърба на две поредни поражения в Чемпиъншип и изостава с девет точки от шестия Норич, макар че има два мача по-малко спрямо „канарчетата“. Сега обаче наред е ФА Къп, която за последно спечелиха през 1987-а година.

Юнайтед обаче пък знае, че има реален шанс да играе на втори пореден финал, а с това да спечели и трофей, който да спаси сезона им. Висшата лига вече остава на заден план, тъй като шансовете за Шампионска лига вече се изпариха, а идването на INEOS и сър Джим Ратклиф в клуба прави позицията на Тен Хаг несигурна, като се има предвид колко зле Юнайтед често изглеждаше тактически.

За Ковънтри отсъстващи днес ще бъдат Тацухиро Сакамото, който е аут до края на сезона с контузия в гърба, както още и Джейми Алън, който лекува счупена скула.

По-сериозни са проблемите при „червените дяволи“, където Хари Магуайър получи контузия в бедрото по време на равенството 2:2 срещу Борнемут миналия уикенд, но все пак се очаква да бъде на разположение в неделя. Тен Хаг обаче ще остане без Рафаел Варан, Виктор Линдельоф и Джони Еванс в защита, така че младият Уили Камбуала ще да запази мястото си до Магуайър. Лисандро Мартинес пък ще се завърне следващия месец, ав лазарета са още Тайрел Маласия, Антони Марсиал и Люк Шоу. Нидерландецът също потвърди, че очаква както Антони, така и Скот Мактоминей отново в отбора след последните им проблеми.

И двата отбора изиграха вълнуващи ¼-финали, като Ковънтри надделя след страхотен обрат като гост на Уулвърхемптън, а Ман Юнайтед съсече Ливърпул след уникална драма с продължения и победен гол в 121-ата минута за 4:3. Мнозина смятат, че Ковънтри има шанс да изплаши сериозно „червените дяволи“, а Робинс със сигурност ще измисли план, който ще накара „небесносините“ да се възползват от явните недостатъци на Юнайтед. Всичко това е предпоставка за страхотен мач, в който все пак манчестърци влизат като фаворит.

Това се потвърждава от коефициента за победа на „червените дяволи“ от 1.50, определен от букмейкъра Palms Bet. Този за Ковънтри е 5.75, а ставката за равенство е определена на 4.75. Очакванията са, че ще падат и попадения, така че може спокойно да се пробва и опцията за над 2.5 гола с коефициент от 1.48.

Висша лига: Фулъм – Ливърпул, 18:30 часа

Уикендът в Англия и във Висшата лига завършва на „Крейвън Котидж“, където Ливърпул се надява да запази мечтата си за титлата. „Червените“ ще трябва да се връщат към позната си форма, тъй като Фулъм показа, че е готов да се противопоставя на най-добрите в Лигата този сезон. Тяхната домакинска също е причина за безпокойство за Юрген Клоп, който ще изисква от своите играчи единствено и само победата в неделя привечер.

„Червените“ напуснаха Лига Европа в четвъртък, въпреки че спечелиха като гост над Аталанта. Те за кратко дадоха надежда на своите фенове, че могат да направят нов знаменит обрат, след като поведоха рано в резултата в Италия, но това се оказа единственият гол в срещата и не успяха да заличат пасива си от 0:3 от сблъсъка на „Анфийлд“ седмица по-рано. Мърсисайдци сега трябва да насочат цялата си енергия във Висшата лига, въпреки че ще са необходими огромни усилия, за да успеят да изпреварят Манчестър Сити и завърналият се на върха в събота вечер Арсенал. Още повече, че миналия уикенд Ливърпул допусна втора поредна загуба насред своя дом, губейки с 0:1 от Кристъл Палас.

Отборът на Юрген Клоп обаче е повече от запознат с Фулъм на Марко Силва, след като се изправи срещу него на полуфиналите за Карабао Къп. „Котиджърс“ се оказа тежък съперник за Ливърпул този сезон, като загубиха много трудно с 3:4 на „Анфийлд“, а също така впечатлиха у дома, побеждавайки Тотнъм и Арсенал в западен Лондон. „Котиджърс“ заемат 12-ата позиция с повече от комфортна преднина пред опасната зона, като късен щурм за европейско място също не е изключено.

Силва разполага с пълен набор от играчи, от които да избира в неделя, като отборът му също се възползва от цяла седмица почивка. Мениджърът на Фулъм едва ли ще направи много, ако има такива, промени в отбора, който спечели с 2:0 като гост Уест Хем миналата неделя.

За разлика, от португалския си колега, Клоп се очаква да направи няколко промени в стартовия състав. Диого Жота, Уатаро Ендо и Дарвин Нунес почти сигурно ще стартират от първата минута, което важи и за Харви Елиът, който може да замени Мохамед Салах по десния фланг поради незадоволителната форма на египтянина след завръщането му от контузия. Твърдо аут остават Жоел Матип, Конър Брадли, Тиаго Алкантара и Бен Доак поради травми.

Ливърпул влиза в мача след победа, но „червените“ знаят, че са далеч от най-добрата си форма. Подобно на съперника за титлата Арсенал, изглежда, че взискателният им график е оказал влияние. Фулъм се възползва от европейските задачи на Уест Хем миналия уикенд и сега оново ще надушат кръв, когато отборът на Клоп пристигне в английската столица. „Котиджърс“ на Силва направиха равностойни три мача до момента срещу Ливърпул през сезона, което е ова е предпоставка за доста голяма битка. Важно е да отбележим, че лондончани са седмият най-добър домакински отбор в дивизията и могат да нанесат нов удар по избледняващите надежди за титлата на мърсисайдци.

Въпреки всичко, букмейкърът Palms Bet гласува доверие на Ливърпул за победа с коефициент 1.55 срещу 5.33 за Фулъм. За да няма победител пък трябва да бъде изпълнена ставката за „хикс“ от 4.75. И двата отбора бележат попадения, така гол/гол с коефициент 1.48 е добра опция за залог.

Програма за и резултати от мачовете от 34-ия кръг във Висшата лига и полуфиналите във ФА Къп:

Събота, 20 април:

Висша лига:

Шефилд Юнайтед – Бърнли 1:4

Лутън Таун – Брентфорд 1:5

Уулвърхемптън Уондърърс – Арсенал 0:2

ФА Къп:

Манчестър Сити – Челси 1:0

Неделя, 21 април:

Висша лига:

15:30 часа | Евертън – Нотингам Форест

17:00 часа | Кристъл Палас – Уест Хем Юнайтед

17:00 часа | Астън Вила – Борнемут

18:30 часа | Фулъм – Ливърпул

ФА Къп:

17:30 часа | Ковънтри Сити – Манчестър Юнайтед

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.