ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Рекорден брой евробойци и много възли в последния кръг на Серия А

0
Клаудио Раниери
Снимка: БТА

Поредният вълнуващ сезон на италианската Серия А ще приключи след броени часове. 38-ият кръг вече започна със зрелището между Каляри и Фиорентина, завършило с победа с 3:2 за „Ла Виола“. Самите флорентинци обаче имат още един мач – с Аталанта. Двубоят в Сардиния ще се помни най-вече с изпращането на легендарния Клаудио Раниери, който прекрати активната си треньорска кариера.

Фиорентина - Каляри
Фиорентина - Каляри (Снимка: БТА)

За жалост, интрига за титлата няма не само в този последен кръг, а от около месец насам. Интер празнува 20-ото си Скудето много звучно и гледа към следващия сезон, когато ще опита да го защити. Интересно е около върховете на „нерадзурите“, където американският фонд Oaktree придоби клуба след неизплатения заем на китайската компания Сунинг. Оттук започва и борбата на „Възлюбената“ към 21-вата титла, а не от последната среща с Верона.

Стивън Жанг
Стивън Жанг (Снимка: БТА)

Градският съперник Милан си гарантира втората позиция и също се готви за ново начало, но само на пейката. Стефано Пиоли ще си вземе сбогом с клуба в неделя, когато „росонерите“ приемат отдавна изпадналия Салернитана. По всяка вероятност новият наставник на „Дявола“ се казва Пауло Фонсека, понастоящем на скамейката на френския Лил.

Стефано Пиоли
Стефано Пиоли (Снимка: БТА)

След двата милански гранда започва и голямата главоблъсканица в Серия А, която ще проследим. Може да се стигне до прецедент в историята на европейските клубни турнири по две течения: брой отбори от една страна в Шампионска лига и общ брой тимове от държава в надпреварите на УЕФА.

Италия с шест отбора в Шампионска лига?

Почти сигурният и много щастлив за Ботуша развой е именно такъв. Третият Болоня и четвъртият Ювентус няма как да бъдат изместени от шестия Рома и имат гарантирано място в Шампионска лига догодина, независимо кой грабне бронза. След спечелената Лига Европа петият Аталанта има своя собствена квота за Турнира на богатите. Ако бергамаските задържат позицията си, то ще направят услуга на „вълците“ на Даниеле Де Роси.

Душан Влахович, Мишел Аебишер, Болоня - Ювентус
Душан Влахович, Мишел Аебишер, Болоня - Ювентус (Снимка: БТА)

В случай че „нерадзурите“ от Бергамо изпреварят Болоня или Юве обаче, Италия ще има „едва“ пет участника в ШЛ догодина. Така „джалоросите“ биха се задоволили само с Лига Европа, където традиционно се представят доста силно.

Уестън Маккени, Тюн Коопмайнерс, Аталанта - Ювентус
Уестън Маккени, Тюн Коопмайнерс, Аталанта - Ювентус (Снимка: БТА)

В последния кръг Ювентус има наглед лесно домакинство с Монца, който не се бори за абсолютно нищо отдавна. Болоня, навярно още празнуващ класирането в Европа, гостува на друг тим от златната среда – Дженоа. Освен отложения мач с Фиорентина, Аталанта има и домакинство на Торино. А именно отборът на Иван Юрич може да получи сериозни облаги от феноменалните италиански тимове в Европа през последните две години.

Девет квоти за Европа?

Ами да. 45% от италианската Серия А може да играе в Европа през следващия сезон – от първия до деветия. Към момента на деветата позиция, отреждаща място в Лига на конференциите, се намира Торино.

Дуван Сапата
Дуван Сапата (Снимка: БТА)

„Биковете“ изпревариха преди кръг миналогодишния шампион Наполи. Партенопеите са най-слабият защитаващ титлата си шампион, но имат шанс да получат европейски излаз догодина. Разликата между Торо и южняците е само пункт.

При грешка на „гранатите“ с Аталанта и успех на Наполи над спасилия се Лече, шампионът от 2023-а година ще играе в най-новия евротурнир.

Матео Политано
Матео Политано (Снимка: БТА)

Европейско място преди два кръга пък си гарантира Лацио. „Бианкочелестите“ приемат изпадналия Сасуоло за финал на сезона си. Тази кампания им донесе само участие в Лига Европа и нищо повече. Почти същото важи и за Фиорентина – неизместим от 8-ата позиция.

Последното завъртане е такова, че Аталанта ще реши къде да прати Рома – в Шампионска лига или Лига Европа, както и дали Апенините ще имат девети отбор в евротурнирите. Абсолютен рекорд от създаването на всички състезания на УЕФА!

Лацио
Лацио (Снимка: БТА)

Кой ще потегли към Серия Б?

Три отбора са в неистова борба за оцеляване. Фрозиноне изглежда крачка напред със своите 35 точки, следван от Удинезе с 34 и намиращия се под чертата Емполи с 33.

Емануеле Валери, Фрозиноне - Интер
Емануеле Валери, Фрозиноне - Интер (Снимка: БТА)

Почвайки отзад напред, тосканци ще търсят само и единствено победа над Рома, за да са сигурни в своето оцеляване. Добрата новина за тях е, че римският гранд не преследва победа на всяка цена, защото съдбата му се решава от Аталанта.

Матиа Дзакани, Емполи
Матиа Дзакани, Емполи (Снимка: БТА)

„Бианконерите“ от Удине и Фрозиноне се изправят в свиреп сблъсък помежду си на стадиона на „канарчетата“. Именно за тях е и предимството – както в цифрово изражение, така и с оглед домашния двубой. Дори равен оставя Фрозиноне в играта, но пред своите привърженици младите момчета на Еузебио Ди Франческо ще преследват победа над „зебрите“ на Фабио Канаваро.

Фабио Канаваро
Фабио Канаваро (Снимка: БТА)

Всички мачове от 38-ия кръг в Серия А:

Четвъртък, 21:45| Каляри – Фиорентина 2:3

Петък, 21:45| Дженоа – Болоня

Събота, 19:00| Ювентус – Монца

Събота, 21:45| Милан – Салернитана

Неделя, 21:45| Аталанта – Торино

Неделя, 21:45| Наполи – Лече

Неделя, 21:45| Емполи – Рома

Неделя, 21:45| Фрозиноне – Удинезе

Неделя, 21:45| Верона – Интер

Неделя, 21:45| Лацио – Сасуоло


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.