Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Роналдо бе много по-ценен за Левски, отколкото се предполагаше

0
Роналдо
Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI

Левски вече в Турция, където ще проведе зимната си подготовка преди старта на пролетния полусезон в родния шампионат. „Сините“ направиха и първата си тренировка в местния курорт, където ще останат до 8 февруари.

В сутрешното занимание участие взеха всички футболисти, които старши треньорът Николай Костов доведе в Турция. То премина при много добро време и се състоеше основно от тактически упражнения. За днес, 15 февруари, е предвидена още една тренировка, която стартира в 16:00 часа българско време.

Междувременно стана ясен и началният час на първата проверка на Левски в турския курорт. „Сините“ се изправят срещу унгарския Вашаш в сряда, 17 януари, от 15:00 часа. Освен срещу Вашаш, за тима на Николай Костов предстоят още проверки срещу Олександрия, Дукажини, Тузла Сити, Баник, Динамо Киев, Шахтьор Донецк U19, Кайсар и Рига.

26-кратните шампиони обаче продължават да се бавят със селекцията. До този момент „сините“ се разделиха с двама играчи – Здравко Димитров и Роналдо. Със сигурност вторият ще бъде наистина огромна загуба за Левски. Бразилецът беше продаден на руския Ростов за сумата от 1,6 милиона евро. Той направи своя дебют със „синята“ фланелка на 9 юли 2022-а година и записа общо 66 мача с 11 гола във всички турнири. Роналдо ще бъде запомнен само с хубаво от страна на феновете на столичани. Реалната му стойност обаче е доста повече от тази, за която бе продаден.

Нека се върнем до август месец миналата година, когато Левски отстрани два съперника в европейските клубни турнири за пръв път от 13 години насам. „Сините“ надиграха северномакедонския Шкупи и израелския Апоел Беер Шева. Това доведе до големи мачове с германския Айнтрахт Франкфурт в плейофите на турнира Лига на конференциите, където българският тим се представи повече от достойно, но не успя да отстрани именития си съперник.

Роналдо

Именно Роналдо беше големият герой в реванша срещу Апоел на „Герена“, след като бразилецът вкара победния гол дълбоко в добавеното време. Това не само донесе неописуема еуфория, но сериозни приходи за синия клуб. В касата на клуба от тазгодишното участие на отбора взязоха не по-малко от 2,325 милиона евро. Само за отстраняването на израелците тимът взе 550 000 евро, благодарене на бразилското дясно крило. За участието си в плейофите Левски пък получи 750 000 евро. Близо 3 милиона евро пък очакваха Левски в групите на Лигата на конференциите, но такива сметки няма да правим.


Важно е да се отчете, че в тези приходи не влизаха печалбите от телевизионни права и продажба на билети за мачове, които също не са никак малко. Смята се, че домакинството на Левски на Айнтрахт, което беше на Националния стадион „Васил Левски“, е донесло на клуба печалба между 500 и 750 000 лева. Естествено, доста голяма част от всички приходи на „сините“ отидоха за глоби и погасяване на дълга към НАП.

Така, само с един решаващ гол, Роналдо е донесъл на отбора доста завидна печалба. Освен в Европа, бразилецът имаше и други много важни попадения. През миналия сезон той донесе равенството 1:1 като гост на ПАОК Солун отново в ЛК, но тогава Левски вече се беше класирал за третия предварителен кръг след победа с 2:0 в София в първия мач. През тази кампания той реализира и победното попадение при домакинския успех с 1:0 над Хебър Пазарджик веднага след отпадането от Айнтрахт, а през октомври се разписа и в дербито срещу ЦСКА за равенството 1:1.

ЦСКА - Левски

През уикенда „сините“ обявиха привличането на 27-годишния бразилец Фабио Лима, който взе „седмицата“ на Роналдо. Крилото има опит в бразилската Серия Б и Серия С. Твърди се, че като профил на играч наподобява по-скоро на другата латино звезда на „сините“ – Уелтън.

За последно е играл в ABC Futebol Clube, с чийто екип изиграва 87 мача, вкарва 11 гола и е асистирал за още 6. Лима има по-силен ляв крак, но треньорът Николай Костов може да го използва като дясно крило, защото 60-годишният специалист предпочита външните му полузащитници да играят с обратен крак. Бразилецът пристигна на „Герена“ като свободен агент.

Ще бъде интересно да разберем дали Лима ще бъде орисан със същата съдба като своя сънародник. Първо трябва да се докаже в местния шампионат, където Левски има да наваксва сериозно, за да си спечели право да участва в Европа и през идния сезон, нещо, което всеки един фен на „сините“ се надява да види.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.