ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Първият от 13 години насам: Николай Костов ли бе грешникът?

0
Николай Костов
Черно море - Левски, Николай Костов (Снимка: levski.bg)

Николай Костов е първият старши треньор на Левски от 13 години насам, който остана за цял сезон. Лошата новина за него е, че след края му ще оваканти поста. За последно Ясен Петров изведе „сините“ за първия и последен мач в рамките на кампания. Това се случи през 2010/2011.

Всеки наставник на 110-годишния клуб знае колко е ветровит постът. Някои очакваха Костов да падне зад борда след някое от теченията в хода на годината. Съвсем скоро все пак това ще се случи. В следващите редове ще разгледаме какво доведе до това решение, а в самия край на текста ви припомняме думите на Наско Сираков към Николай Костов от 2012-а година, когато буквално му каза „да си стяга багажа“.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски Николай Костов (Снимка: БТА)

Виновникът

За мнозина именно треньорът е причината за слабите резултати на отбора. Левски се движи на пето място в класирането и това не приляга на „сините“. Още повече – те нямат никакви аргументи срещу тимовете от челото. Само в рамките на месец бяха допуснати две поражения от ЦСКА (0:2 и 1:3), от Лудогорец (1:5) и от Черно море (1:3). След подобна серия звучи невъзможно да останеш начело на Левски. 

Защитниците на Костов пък отчитат, че има редица предпоставки за провалите. Бяха продадени незаменими футболисти през зимата. Настоящите титуляри нямат алтернатива и при контузия или наказание зейва пропаст в състава. А и нека сме честни – повечето от тях не притежават нужната класа, за да отговорят на очакванията на „синя“ България.

Погасяването на належащите дългове направи така, че Левски да приеме оферта за всеки с няколко поредни силни мача.

Николай Костов
Николай Костов (Снимка: БТА)

Голямото текучество в грандовете

У нас вирее порочната практика треньорът да е жертвен агнец за потушаване на напрежението сред феновете. Още след втория лош резултат на Левски и ЦСКА над главата му надвисва дамоклев меч. Привържениците надават вой до небесата и започват да го „сменят“ в социалните мрежи. Шефовете уволняват треньора и така хвърлят прах в очите на всички за определено време. 

Най-често става въпрос за подмяна, а не промяна. Не е нормално в Левски треньор да не е изкарвал цял сезон от 2011 година. Ако не беше Саша Илич, то в ЦСКА ситуацията щеше да е същата. А след него вече се завъртяха двама специалисти. 

Всичко това говори за липса на каквато и да е дългосрочна стратегия. Върлува мнението, че феновете на грандовете са претенциозни и треньорите трябва винаги да работят под напрежение. Излишно е да се споменава, че в силните първенства този начин на мислене не стои на дневен ред. Манчестър Юнайтед е бит като сватбарски тъпан, но не се раздяла току така с Ерик Тен Хаг. А как започнаха Микел Артета и Юрген Клоп в Арсенал и Ливърпул? Илиан Илиев също имаше издънки с Черно море, но година след година надгражда и през тази скри топката на всички с шепа играчи втора ръка.

Наско Сираков
Наско Сираков (Снимка: БТА)

Трудно реномиран специалист ще повярва на Наско

Наско Сираков обяви пълна подкрепа към Николай Костов. За да се отметне месец по-късно. 

„Аз съм провел разговор с Николай Костов. Аз съм категоричен, че това треньорско ръководство ще работи и през следващия сезон. Надяваме се скоро да обявим подновяването на договорите на това треньорско ръководство“, заяви Сираков на 10 април.

Ако си силна личност, какъвто трябва да е треньорът на Левски, едва ли би приел да се нагърбиш с отбора в този момент. Очевидно всяка заповед на собственика е предпоследна. Често се взимат решения, които са в пълен разрез с обявеното по-рано. Вероятно това е причината и за многото критики към управллението на Вълка, но това е тема на друг разговор.

Наско Сираков и Илиана Раева
Наско Сираков и Илиана Раева (LAP.bg)

Първото „събиране на багажа“

Николай Костов ще води Левски още четири мача, за да дойде следващият. Поне не си тръгна от стадион „Георги Аспарухов“ като последния път…

„По принцип във футбола, ако нещо не ти изнася, си събираш багажа и да те няма, а не да се търсят оправдания. Така разбирам аз нещата, защото последствията, особено като си треньор на Левски, не засягат само теб, а половин България. Така че, както каза едно време президентът Петър Стоянов…“Кажи си бе, Николайчо“, сподели Наско Сираков по повод желанието на Николай Костов за качествени трансфери през 2012 година.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.