ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски няма да намалява темпото в гонитбата с ЦСКА

0
Левски
Футболистите на Левски празнуват победното попадение на Фабио Лима срещу Хебър в Пазарджик (Снимка: БТА)

Неделята в родната efbet Лига ни е подготвила страхотна порция мачове от 24-ия кръг. Един от тях противопоставя 26-кратния шампион Левски и новака Крумовград. Срещата на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата е с начален час 15:15.

„Сините“ са в най-добрата си форма в първенството при Николай Костов – пет поредни победи (две от края на 2023-а и три успеха в началото на 2023-а година). Сега столичани не само, че ще търсят шести последователен успех, но и реванш конкретно срещу този съперник. Дебютантът в елита направи 2:2 срещу Левски през есента на комплекс „Никола Щерев-Старика“. Реално това бяха две от най-глупаво загубените точки от играчите на Николай Костов, както се случи след това и с равенството срещу Локомотив София (2:2).

Историята сега обаче е на страната на „сините“, които би трябвало да победят Крумовград, защото през този век са срещнали 20 съперника, които са били дебютанти в елита, а 19 от тях бяха победени поне в единия от двата мача през конкретните сезони. Единственият съперник, срещу който Левски остана без актив, бе Лудогорец през сезон 2011/2012.

Левски иска да се доближи максимално близо до тройката

С петте си поредни победи „сините“ събраха 44 точки на четвъртата позиция и са на четири от третия ЦСКА, така че третото място си остава доста реалистична цел за 26-кратните шампиони.

Треньорът на столичани пък умува на кого да заложи в центъра на защитата до Хосе Кордоба. Почти сигурно това ще бъде Келиан ван дер Каап, но не е изключено титулярно място да заеме и Кристиан Димитров. В другите зони на терена 60-годишният специалист няма проблем с решението си. Под рамката ще застане Пламен Андреев, а отдясно и отляво на защитата ще са Патрик-Габриел Галчев и завръщащият се след наказание Вандерсон Цунами. В сърцето на халфовата линия ще си партнират Асен Митков и Карлос Охене, докато по крилата ще атакуват Марин Петков и Фабио Лима. В нападение отново ще действат Рикардиньо и Джавад Ел Джемили. Вторият е с по-свободни функции и е нагърбен със задачата да взаимодейства активно с играчите зад него.

Фабио Лима
Крилото на Левски Фабио Лима отбеляза единственото попадение при победата с 1:0 над Хебър в Пазарджик (Снимка: БТА)

Николай Костов планира да даде повече време и на един от новите – Патрик Мислович. Словакът показва добър поглед и комбинативност, като дори асистира за красивото попадение на Фабио Лима срещу Хебър Пазарджик в понеделник. 22-годишният футболист със сигурност оставя отлични впечатления и по време на тренировките. Лошата новина за Костов обаче е свързана с тежката контузия на Илиян Стефанов. Той е със скъсана предна кръстна връзка и латерален менискус на коляното след мача с Хебър и няма да го видим обратно в игра през този сезон.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски Николай Костов (Снимка: БТА)

Вече в четири поредни шампионатни нападателят Билал Бари е вписван в тимовия лист, но остава неизползвана резерва от наставника. За последно мароканецът бе в игра на 5 септември 2022-а година при победата с 2:0 над Арда. При благоприятно развитие на мача с Крумовград обаче нищо чудно да видим Бари обратно на терена. Любопитна статистика показва, че дин от капитаните Вандерсон Цунами е взел пряко участие и в двата гола на „сините“ за 2:2 срещу новаците в първия двубой на 18 септември. Тогава бразилецът първо вкара, а пет минути по-късно асистира и за попадението на Рикардиньо.

Фабио Лима и Николас Пенев
Хебър Пазарджик - Левски, Фабио Лима и Николас Пенев (Снимка: БТА)

Иначе, Левски картотекира последното си ново попълнение Евертон Бала и 25-годишният футболист ще може да дебютира за „сините“ в неделя, ако треньорът Николай Костов прецени да го използва. В петък Бала се готви наравно със своите съотборници, след като пропусна тренировката в четвъртък. Той трябваше да отпътува до съседна страна, за да си извади работна виза. 

Вероятен състав на Левски (4-4-2): Пламен Андреев – Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Вандерсон Цунами – Фабио Лима, Карлос Охене, Асен Митков, Марин Петков – Рикардиньо, Джавад Ел Джемили

Евертон Бала
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)


Крумовград мечтае за седмото място, че дори и повече

„Това, че играем на „Герена“, не означава, че трябва да излизаме със страх и с наведени глави. Трябва да излезем със самочувствието, че можем да се надиграваме с един от най-добрите в България“, заяви треньорът на новаците Станислав Генчев в специално интервю за Nostrabet в дните преди двубоя.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Крумовград Станислав Генчев (Снимка: БТА)

С пълно право Крумовград гледа с оптимизъм и без страх към столицата, след като, по подобие, на Левски са в серия от пет поредни успеха. Новаците са и един от трите отбора, заедно със „сините“ и шампиона Лудогорец, които нямат загубена точка през 2024-а година. В тази серия от пет двубоя футболистите на Генчев са отбелязали 11 гола, като са допуснали едва два.

Преди неделния сблъсък Крумовград се намира на осмата позиция с 33 точки, колкото има и седмия Ботев Пловдив, а шестия ЦСКА 1948 е само с четири повече, така че новаците могат да черпят мотивация от това да гонят дори участие в Топ 6 след разделението на шампионата.

Крумовград
Крумовград (Снимка: БТА)

Интересни факти:

– един от основните играчи на тима – Димитър Тонев, е записал три асистенции след подновяването на първенството, след като през първия дял даде само един голов пас в 14 срещи.

– украинецът Вячеслав Велев пък единствен от отбора взе участие във всички досегашни 23 двубоя на новака, като във всеки от тях започна като титуляр, а в 18 от тях изкара пълни 90 минути на терена.

– при победата над Локомотив Пловдив в предишния кръг крумовградчани да първи път, откакто са част от елита, вкара три гола в рамките на едно полувреме – второто в мача.

Лошата новина за Станислав Генчев е, че няма да може да използва голмайстора Александър Колев, който си изкара ненужен жълт картон преди седмица и няма да вземе участие във важния сблъсък на „Герена“. Родният национал е в чудесна форма и дели голмайсторска приз в елита към момента с нападателя на Ботев Пловдив Георги Николов. Само в първите три двубоя от тази година Колев се разписа във всеки един от тях, бележейки общо четири попадения.

Крумовград Александър Колев
Нападателят на Крумогвард Александър Колев (Снимка: LAP.bg)

С травма пък е защитникът Александър Георгиев, но в тима ще могат да разчитат на сенегалеца Ламин Тал и бразилеца Матеус Соуса, които бяха уредени с картотеки. След санкция пък се завръща и опитният Момчил Цветанов. Като цяло, Генчев, не смята да прави много промени в състава си и отново се очаква да заложи на формация с трима защитници. Това определено носи добри резултати на тима и треньорът не обмисля да я сменя на този етап.

Вероятен състав на Крумовград (3-4-2-1): Янко Георгиев – Клайдер Машедо, Божидар Кацаров, Матей Шимич – Момчил Цветанов, Ренан Ариаш, Серкан Юсеин, Вячеслав Велев – Диего Рапосо, Димитър Тонев – Патрик Луан

Крумовград (Снимка: БТА)
Крумовград (Снимка: БТА)

Какъв е балансът в мачовете между двата отбора?

Няма как да кажем, че Левски и Крумовград имат богата история помежду си, тъй като гостите в утрешната среща са абсолютни дебютанти в елита. По този начин първата среща от есента, която завърши наравно при 2:2, си остава и единствения двубой между двата тима. Съответно, това ще бъде и първи домакински мач за Левски срещу този съперник.

Прогноза за двубоя

Левски изглежда като прероден през новата 2024-а година. Както стана ясно, „сините“ постигнаха три поредни победи в първенството и гледат смело към челото на класирането.

Победата изглежда е по-близо до 26-кратните шампиони и букмейкърът Betano го потвърждава с коефициент от 1.34.

Освен „единицата“, която може да се играе спокойно, опция е възможността да се пробва залог за над 2.5 гола със ставка 2.07, след като и двата тима бележат доста попадения от началото на годината.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.