Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръгът в Германия: Байерн ще надига глава в баварско дерби и важни мачове в челото в класирането

0
Майнц 05 - Байерн Мюнхен
Снимка: БТА / BTA

Вече се намираме във втората половина на сезона в германската Първа Бундеслига и постепенно започват да се изясняват някои от основните въпроси през сезона. Към момента Байер Леверкузен на Шаби Алонсо е лидер без нито една загуба и поставя трона на хегемона в последните години Байерн Мюнхен под сериозна въпросителна.

Битката за Европа също е интригуваща, за която се борят цели пет отбора – приятната изненада Щутгарт, РБ Лайпциг, Борусия Дортмунд, Айнтрахт Франкфурт и Фрайбург, но не е изключено в следващите седмици да се включат и още тимове.

На дъното не е по-малко вълнуващо, където Дармщат, Кьолн и Майнц 05 имат еднакъв брой точки на последните три позиции, а малко пред тях е и завършилият през миналия сезон в Топ 4 Унион Берлин.

Време е за 19-ия кръг на първенството и ще разгледаме какво ни предлага той този уикенд!

Айнтрахт Франкфурт – Майнц 05 (26 януари, петък, 21:30 часа)

Кръгът стартира в петък със сблъсъка между Айнтрахт и Майнц. „Орлите“ заемат шестата позиция към момента и продължават с борбата си за Шампионската лига, като изостават на пет точки от четвъртата позиция. Майнц пък е 16-и с 11 точки, но както стана ясно вече толкова имат и последните два тима в класирането.

Определено всяка спечелена точка ще бъде ценна и за двата тима, всеки в търсене на своите цели. Франкфурт продължава развитието си под ръководството на Дино Топмолер, докато Майнц допуска сериозен регрес през тази кампания, след като миналия сезон завърши в Топ 10 – на деветата позиция, а сега е застрашен от изпадане.

В лагера на домакините няма да може да разчитат на контузените Саша Калайджич и Мехди Лун, докато Омар Мармуш е на Купата на африканските нации с Египет. Извън състава на гостите пък остават Нелсон Вайпер, който е с травма и Джа-Сун Лий, който е с Южна Корея на Купата на Азия, докато под въпрос остават Щефан Бел и Сеп ван ден Берг.

Айнтрахт е фаворит в този двубой, според букмейкъра Inbet, който дава коефициент за победа на „орлите“ от 2.14, а този за успех на Майнц е 3.60. Равенството е оценено на 3.40.

Байерн ще се отърсва от кошмара в баварското дерби срещу Аугсбург (27 януари, събота, 16:30 часа)

Байерн Мюнхен продължава защитата на титлата си в Бундеслигата в неделя с гостуване в намиращия се в средата на таблицата съперник от региона Аугсбург, знаейки, че може да завърши уикенда на седем точки зад настоящия лидер Байер Леверкузен.

Баварците са в непозната позиция да преследват отбор над тях и бяха далеч от най-добрата си форма, въпреки че победиха Унион Берлин у дома в сряда с 1:0. Беше тежък мач с малко атакуващи действия, но Байерн спечели трите точки, от които отчаяно се нуждаеше след шокиращата загуба от Вердер Бремен на „Алианц Арена“ миналата неделя.

Аугсбург е определението за отбор от средата на класирането – намира се на десетата позиция с малък риск от изпадане, но и без шансове за атака на европейските места. Ако отборът на Томас Тухел иска да изпревари Леверкузен през втората половина на сезона, това са мачовете, които Байерн трябва да печели спокойно.

Аугсбург имат своите кадрови проблеми. Отборът ще бъде без Рийс Оксфорд, който се очаква да се върне през февруари. Никлас Дорш и Рафаел Фрамбергер също имат своите проблеми, като последният потенциално е аут до средата на март. Има шанс Свен Мишел да бъде на разположение, ако се възстанови от проблем с гърба, но остава под съмнение.

Байерн беше разтърсен от контузии през последните няколко месеца като тези на Серж Гнабри, който е аут до мат, и на Буна Сар, който няма да играе повече през сезона. Нусаир Мазрауи и Ким Мин-дже също няма да бъдат на разположение на Тухел, тъй като са съответно с националните си отбори на КАН и Купата на Аазия. Срещата в събота ще пропуснат още Тарек Бухман и Даниел Перец, докато Даю Упамекано и Конрад Лаймер също получиха контузии срещу Унион Берлин, като французинът се очаква да не играе около три седмици, а австриецът – цели два месеца. В последните часове стана ясно, че и Йосуа Кимих няма да може да играе в събота. Предстои сериозна работа пред Тухел, за да може да задържи отбора поне близо до „аспирините“ в битката за титлата.

Inbet дава сигурна победа за баварците въпреки проблемите с коефициент от 1.32, докато този за Аугсбург е 8.00. Ставката за равенство е определена на 6.33.

Щутгарт и РБ Лайпциг ще се захапят жестоко (27 януари, събота, 16:30 часа)

„Швабите“ определено правеха първа половина на кампанията и все още седят на третата позиция в класирането, но Лайпциг и Дортмунд вече притискат сериозно отбора на Себастиан Хьонес, като са на само точка за него.

Щутгарт допусна две загуби след подновяването на шампионата от Борусия Мььонхенгладбах и Бохум и победата в събота изглежда повече от задължителна. „Червените бикове“ обаче не са много по-добре, защото също не успяха да вземат точка от първите си два двубоя от новата годна, като отстъпиха у дома съответно на Айнтрахт Франкфурт и Байер Леверкузен, който стигна до драматичен успех с 3:2 в добавеното време.

Със сигурност липсата на голям брой играчи оказва влияние на играта на „швабите“, особено без контузения си голмайстор Серу Гираси. Аут за утрешния сблъсък са още Лилиан Еглоф и Николас Нартей, които са с травми, наказаният Атакан Каразор и играчите, които са с националните си отбори на КАН и Купата на Азия – Хироки Ито, Юнг Йонг и Силаш.

От другата страна, Марко Розе няма да мое да разчита на контузения Вили Орбан, наказания Шави Симонс и Амаду Хайдара, който е на КАН.

Очакванията са, че това ще бъде един от най-равностойните двубои през уикенда, като това се потвърждава и от коефициентите на букмейкъра Inbet, който дава леко предимство на Лайпциг за победа – 2.42 срещу 2.75 за Щутгарт. Равенството е оценено на 3.75.

Ще продължи ли Байер Леверкузен по пътя към титлата срещу Борусия Мьонхенгладбах (27 януари, събота, 19:30 часа)

„Аспирините“ продължават да са единственият отбор от Топ 5 първенствата в Европа без загуба във всички турнири до момента. Откакто се поднови първенството, момчетата на Шаби Алонсо записаха две победи, изковани в добавеното време – като гост както на Аугсбург, така и срещу Лайпциг. Въпросът е – ще може ли Леверкузен да издържи на високото темпо, защото едва ли ще може да печели във всеки мач по този начин?

В последните часове пък много усилено започна да се спекулира, че Шаби Алонсо е фаворит №1 за нов мениджър на английския Ливърпул, след като Юрген Клоп официално обяви, че ще напусне мърсисайдци след края на сезона.

Ситуацията в Гладбах пък е доста интересна, но остава в сянка на фона на случващото се през кампанията дотук. Воденият от Херардо Сеаоне, бившият наставник на Леверкузен в интерес на истината, заема незавидната за отбора 12-а позиция, с девет точки повече от опасната зона и на осем от зона Европа. „Жребчетата“ редуват силни със слаби мачове и именно непостоянството в играта е нещото, което швейцарският треньор трябва да промени, за да вдигне поне малко тима.

И двата отбора кадровите проблеми не са мираж. В Леверкузен не могат да разчитат на контузените Артур, Есекиел Паласиос и голмайстора си Виктор Бонифейс, който е аут сигурно до април. Наказан е Джонатан Та, а Амин Адли, Одилон Косуну и Едмон Тапсоба са с националните си отбори на КАН.

При Гладбах положението е дори още по-зле, след като с травми са Ханес Волф, Кристоф Крамер, Йонас Омлин, Аласан Плеа, Роко Райц, Лукас Улрих и Томаш Чванчара, докато Ко Итакура е на Купата на Азия. Под въпрос пък остават също редица играчи – Максимилиан Вьобер, Ману Коне, Теосон-Джордан Сибачу, Марвин Фридрих и Тони Янчке.

Определено Байер е фаворит на Inbet да победи с коефициент от 1.28 срещу 9.50 за Гладбах. Ставката за равенство пък е 6.33.

Борусия Дортмунд ще затвърждава добрата си форма срещу Бохум (28 януари, неделя, 18:30 часа)

„Вестфалци“ стартираха отлично новата година с две победи, в които вкараха седем гола и не допуснаха нито един. Да, опонентите бяха Дармщат и Кьолн, които са в дъното на класирането, но със сигурност в лагера на „жълто-черните“ се е настанил оптимизма след тези два успеха, особено, след като през декември Борусия не постигна нито една победа във всички турнири и отпадна от Купата на Германия.

Сега на „Сигнал Идуна Парк“ пристига още един отбор от края на класирането – Бохум, който е 14-и, но има добра преднина от девет точки над отборите в опасната зона. Отборът на Томас Леш също се представи добре в първите си два двубоя след подновяването на Бундеслигата и записа равенство срещу Вердер Бремен и победа над третия в подреждането Щутгарт.

Треньорът на Дортмунд – Един Терзич, няма да може да разчита на Карим Адейми, Емре Джан, Жулиен Дюранвил, Никлас Зюле, вратаря Грегор Кобел, Феликс Нмеча и Юлиан Риерсон и на Себастиан Але, който с Кот Д’Ивоар на КАН.

Борусия Дортмунд получава коефициент от 1.37 за победа от букмейкъра Inbet срещу 7.00 за Бопум, докато ставката за равенство е оценена на 5.50.

Програма за мачовете от 19-ия кръг на германската Първа Бундеслига:

Петък, 26 януари:

21:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Майнц 05

Събота, 27 януари:

16:30 часа | Волфсбург – Кьолн

16:30 часа | Хофенхайм – Хайденхайм

16:30 часа | Вердер Бремен – Фрайбург

16:30 часа | Аугсбург – Байерн Мюнхен

16:30 часа | Щутгарт – РБ Лайпциг

19:30 часа | Байер Леверкузен – Борусия Мьонхенгладбах

Неделя, 28 януари:

16:30 часа | Унион Берлин – Дармщат

18:30 часа | Борусия Дортмунд – Бохум

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.