ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Посоката в ЦСКА е ужас за футболните романтици и псевдопатриоти

0
Филип Филипов ЦСКА - пресконференция
ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Ръководството на ЦСКА вече е почти структурирано. Или поне на най-ключовите постове – изпълнителни директори (спортен и административен), технически директор, финансов директор, главен скаут и старши треньор. Остават по-козметични, но също толкова важни единици, свързани с облика на клуба – маркетинг, ПР, обслужващ персонал, международен отдел, по-леки административни длъжности и други. Все пак ЦСКА е огромен клуб и му се полага сравнително широк екип в административен план.

В продължение на 8 години в „червения“ клуб имаше един парадокс: размиване на отговорности в спортно-техническото ръководство, но и чиста проба „хамалене“ в по-ниските административни длъжности. Физиотерапевтът беше шофьор, лекар, готвач…Да не задълбаваме, тъй като е обидно за колос като ЦСКА.

ЦСКА
ЦСКА

А размиването на спортно-техническото ръководство изглежда вече се реши окончателно. Филип Филипов ще отговаря за спортната част в качеството си и на изпълнителен директор.

Бившият защитник, част от последния отбор на ЦСКА с дубъл, обрисува стъпките, по които ще вървят „червените“ в селекционен план. Филипов беше категоричен, че до двуцифрено число входящи трансфери няма да се стигне. В последните месеци не спират спекулациите за трансфери в ЦСКА и има защо.

„Армейците“ се нуждаят от огромен брой футболисти, а на брифинга на новите управленци бе потвърдена раздялата с петима – Енес Махмутович, Юрген Матай, Мено Кох, Данило Асприля и Фернандо Каранга. Само тази петица означава минимум петима нови играчи. Освен тези, няколко са позициите на терена, които спешно се нуждаят от подсилване – ляв бек, още един централен нападател, флангови футболисти, дефанзивен халф…

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

За голямо съжаление на романтиците и патриотите, стана ясно и друго. Селекцията на ЦСКА ще е фокусирана повече върху чуждестранни футболисти. По думите на Филипов „готови веднага да заиграят“.

„Имаме дефицит на доста позиции, трябва да надградим. Ще имаме за цел този трансферен прозорец да балансираме отбора, след което ще започнем веднага работа по селекцията за следващите два трансферни прозореца – да наградим с класни футболисти, които са нужни отбора, за да вдигнат значително класата. Селекцията ще бъде с цел винаги да се надгражда. Винаги ще търсим по-добър футболист, от този, който сме имали, за да надграждаме и да постигаме това, което искаме“, заяви в този контекст Филип Филипов, който вече може да бъде наричан и спортен директор на ЦСКА.

ЦСКА - пресконференция
ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Филипов заяви още, че в първите дни след смяната на властта, той и Стоян Орманджиев са разгледали всички български футболисти – у нас и в чужбина. Въпросната ревизия от двамата е показала, че към този момент има само двама футболисти с качества за ЦСКА, които „хващат окото“. Филипов подчерта, че „червените“ ще се опитат да ги вземат, но в тона му се чете, че те не могат да бъдат приоритет за лятната селекция. Орманджиев също потвърди тезата на Филипов – няма достатъчно качествени българи, които да оформят силен ЦСКА.

Филипов бе ясен – не съществува нов Христо Янев, нов Велизар Димитров. Просто българските футболни школи не произвеждат дори играчи за вътрешна консумация. Тогава как е възможно ЦСКА да пребори чуждестранния легион на Лудогорец или да пробие във все по-напредващата футболно Европа?!

Спортният директор Филипов, заедно със Стоян Орманджиев, скаутското звено и треньорът Томислав Стипич ще формират 4-странното звено по селекционния процес. Първите им послания бяха ясни: строим модерна школа, но в ЦСКА няма дадености. Всеки българин в ЦСКА „трябва да има нужните качества и ниво за отбор като ЦСКА. Не е толкова лесно да играеш за ЦСКА“. А всеки фен на ЦСКА трябва да е наясно, че няма да се върнат романтичните времена с „българските момчета“. Не и докато не се появят качествени футболисти по родните ширини.

Новото ръководство на ЦСКА
Новото ръководство на ЦСКА (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.