ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси и Нюкасъл ще гонят местата за Европа, Ман Юнайтед пак ще бъде само зрител

0
Челси
Челси (Снимка: БТА)

Последните мачове от сезона в английската Висша лига вече чукат на вратата. Тази неделя ще видим и мачовете от последния 38-и кръг в елита, но преди това трябва да се изиграят още два от отложените двубои по-рано през кампанията.

След като във вторник вечер Манчестър Сити надделя с 2:0 над Тотнъм в Лондон и вече държи титлата в ръцете си, в сряда е време за две директни битки за европейските клубни турнири. В едната от тях Брайтън приема навлезлия във форма Челси, докато разочаровалия през целия сезон Манчестър Юнайтед е домакин на Нюкасъл.

Нека разберем какво да очакваме от двете срещи в сряда вечер!

Брайтън & Хоув Албиън – Челси, 21:45 часа

Челси, който намери своята форма в края на сезона пътува до Брайтън в сряда вечер. Дебютната кампания на Маурисио Почетино в западен Лондон беше бурна, но силните мачове в последните седмици подсказва, че предстоят по-добри времена за клуба.

Челси спечели три поредни мача, а през уикенда направиха и обрат срещу Нотингам Форест. Сега лондончани са седми и имат равен брой точки с шестия Нюкасъл – по 57, като имат за цел да завършат сезона поне именно на позицията на „свраките“. Все още дори и петото място е възможно, макар и много малко вероятно, тъй като Тотнъм е с 63 пункта.

Брайтън преживява една разочароваща 2024-а година до момента, но поне се наслади на известна почивка през последните няколко седмици. След като победи уморения Астън Вила в началото на май, тимът на Роберто Де Дзерби взе и точка на „Сейнт Джеймс Парк“ през уикенда. „Чайките“, обаче, не играят за нищо повече освен за честта си. В момента те са десети в таблицата с 48 точки, с 14 по-малко от миналия сезон с два оставащи мача.

Проблемите с контузиите в отбора на Де Дзерби несъмнено са една от причините за п-слабото представяне на отбора, спрямо миналия сезон. Италианският мениджър отново ще бъде без цял набор от звезди за гостуването на Челси. Каору Митома, Еван Фъргюсън, Соли Марч, Первис Еступинян, Джак Хиншълууд и Джеймс Милнър ще пропуснат сблъсъка тази веер. Жоао Педро е под въпрос заради травма на глезена, докато Ян Пол ван Хеке също има проблем с подколянното сухожилие.

Рийс Джеймс имаше огромно влияние от пейката на „Сити Граунд“ миналата събота и може да бъде включен в стартовите 11 в сряда вечер. Почетино също може да приветства обратно в състава Кристофър Нкунку, като французинът се появяваше от пейката в последните два двубоя. Челси, обаче, остава без Бен Чилуел, Енцо Фернандес, Уесли Фофана, Ромео Лавия и Карни Чуквуемека, докато вратарят Роберт Санчес е под въпрос.

Челси ще пристигне на южния бряг в добро настроение и има усещането, че „сините“ набират решаваща инерция в края на сезона, което може да изиграе голяма роля в началото на слеващата кампания. Брайтън пък записа положителни резултати в последните си два двубоя и като цяло е по-трудно да бъде победен на своя територия, но проблемите им с контузии са сериозни и може да се затруднят да спрат отбора на Челси. Завръщането на Рийс Джеймс само ще помогне на гостите и очакванията са лондончани да запишат още една победа в сряда вечер.

Букмейкърът WinBet дава предимство за победа на Челси с коефициент от 2.08, докато този за Брайтън е 3.50. Равенството бива оценено на 4.15.

Манчестър Юнайтед – Нюкасъл Юнайтед, 22:00 часа

Това е сблъсък противопоставя два отбора, които продължават да имат надежди за европейско участие – Манчестър Юнайтед посреща Нюкасъл на „Олд Трафорд“. „Червените дяволи“ не успяха да спрат Арсенал по пътя към титлата през уикенда, след като загубиха с 0:1 у дома. Бурята, която връхлетя „Театъра на мечтите“ при поражението, беше най-доброто описание на сезона за червените от Манчестър, като до голяма степен ерата на Ерик тен Хаг изглежда ще приключи.

Нидерландецът използваше през цялата кампания оправданието заради многото контузии, което не е лъжа, но регресът, спрямо миналия сезон е огромен, и това не е единственият фактор. Трудно е за вярване, че отбор, който завърши на трето място преди година сега ще се бори за участие в Лигата на конференциите, а реалната перспектива е дори да остане без европейски футбол догодина.

Ужасното им представяне доведе до това, че Нюкасъл ги изпревари в класирането, като „свраките“ нямат по-малко проблеми с контузени играчи, а сега ще се надяват да се възползват от пропадането на „червените дяволи“, за да си осигурят още едно европейско участие през идния сезон. Отборът на Еди Хау загуби точки у дома срещу Брайтън в събота и сега е наравно със седмия Челси, който се изправя срещу „чайките“ също тази време. Шестото място ще позволи на Нюкасъл да участва в Лига Европа през следващия сезон.

Капитанът Бруно Фернандес, който в последните дни е сериозно свързан с изхода от „Олд Трафорд“, и Маркъс Рашфорд пропуснаха загубата от Арсенал, но се очаква да бъдат на линия за Нюкасъл. Тен Хаг, обаче, ще продължи да не може да разчита на редица защитници, които остават в лазарета – Хари Магуайър, Люк Шоу, Виктор Линделоф, Рафаел Варан, който във вторник потвърди, че ще напусне клуба през лятото, и Тайрел Маласия. Мейсън Маунт претърпя нова контузия по време тежката загуба с 0:4 от Кристъл Палас и е напълно възможно да не го видим ви игра повече този сезон. Очаква се Уили Камбуала пък да замени неубедителния Каземиро в центъра на защитата.

Киърън Трипиър се завърна в игра от резервната скамейка през уикенда и има шанс да бъде титуляр срещу Ман Юнайтед. Завръщането му е добре дошло, като се има предвид, че Нюкасъл е без защитниците Фабиан Шар, Джамал Ласелс и Свен Ботман. Джо Уилок и Люис Майли няма да играят също повече до края на кампанията, докато Мат Таргет е малко вероятно да участва в действието тази вечер.

Сблъсъкът с Арсенал в неделя беше необичайно кротък за хаотичния Юнайтед, но това се дължеше и на факта, че за „артилеристите“ най-важното беше да вземат трите точки, без значение, че не показаха най-добрата си игра. Сега „червените дяволи“ имат какво да компенсират и тази вечер се очаква фестивал на головете. И двата отбора ще бъдат с „закърпени“ защити , но потенциалното завръщане на Бруно Фернандес ще послужи като огромен тласък за домакините срещу „свраките“. Трудно е, обаче, да повярваме, че този отбор на Юнайтед ще може да направи нещо феноменално в този момент. Управлението на Тен Хаг върви към своя край, а Нюкасъл може да се превърне в поредния отбор, който си тръгва с трите точки от „Театъра на мечтите“.

Точно това прогнозира и букмейкърът WinBet, който вярва в победата за гостите от Нюкасъл с коефициент от 2.43 срещу 2.85 за Ман Юнайтед. Ставката за „хикс“ пък е определена на 4.10.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.