Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Подуши ли кръв, Реал Мадрид знае как да хапе

0
Винисиус Жуниор
Снимка: БТА

Рекордьорът по титли от Шампионска лига Реал Мадрид е новият супершампион на Испания. „Кралския клуб“ завоюва 13-ата си Суперкупа, след като в Рияд, Саудитска Арабия разби големия си съперник Барселона (носител на 14 суперкупи).

“Белите“ властваха през 90-те минути в столицата на Саудитска Арабия и не е учудващо, че главният съдия свири край на двубоя, веднага щом изтече редовното време – прийом, който реферите ползват при строго безнадеждни ситуации и най-често в мачове срещу нискодивизионни тимове.

За Барселона никога не може да се каже подобно нещо, но вчерашното представяне на хората на Шави Ернандес създаде много повече въпроси, отколкото отговори могат да се намерят. Каталунците затвърдиха впечатлението, че доброто представяне от миналия сезон е далеч, далеч зад гърба им.

Не е случайно и заглавието на местната медия „Mundo Deportivo“, гласящо: Мадрид унижи меката Барса и печели Суперкупата

Другите каталунски издания също критикуват Барселона и традиционно, не дават особено голям кредит на Реал Мадрид. „Кралете“ обаче заслужават всичките похвали на света, защото след трилъра с Атлетико Мадрид, съумяха да се съберат и да накажат Барселона точно там, където „лос кулес“ са уязвими.

1. Още при първия гол ситуацията бе кристална: Джуд Белингам получи топката полуобърнат към вратата в центъра на терена (там, където полузащитата на Барса бе „заспала“). Андреас Кристенсен се опита да противодейства на англичанина, но той със страхотен извеждащ пас намери Винисиус Жуниор, избягал зад гърба на Жул Кунде. С първото си докосване Вини взе огромно предимство и останал сам срещу Иняки Пеня, за него бе неособено трудно да отбележи за 1:0. До голяма степен Кунде обра негативите заради недобрата си и мека реакция при паса на Белингам и със сигурност французинът можеше да направи повече, но къде бе халфовата линия на Барселона е въпросът, който трябва да си зададат Шави и щаба му.


2. Гол номер 2 и заспиване номер 2 в Барселона. Не на полузащитата, а на колегата на Кунде – Андреас Кристенсен. Вертикално подавване в полупространството между Кристенсен и Алехандро Балде бе настигнато от Родриго. Оттам насетне атаката бе завършена почти като по учебник, а изоставането на защитната линия на „червено-сините“ бе подобно на това при първия гол. Автор и на второто попадение бе Винисиус, реализирал от само няколко метра във вратата на Пеня.


С първите два гола се виждат две неособено различни грешки в отбраната на Барселона. Позиционно, футболистите на Барса не са чак толкова зле подредени. Миг разфокусиране за около три минути им коства изоставане от 0:2. Ако разделим състава на две петици – атакуваща и дефанзивна, колкото и широки понятия да са, то в рамките на 180 секунди защитната петорка подведе два пъти Шави и отбора.

Точно когато Барселона изглежда се окопити и върна едно попадение, нещата отново се влошиха за тима от Каталуния. Роналд Араухо допусна Винисиус да му избяга и хем го събори, хем го препъна в наказателното поле. Проявата на уругваеца коства дузпа за Барса и Вини направи 3:1 само шест минути, след като Роберт Левандовски върна каталунците в мача.

3. Четвъртото попадение намери Барселона в момент, в който тимът вече се осланяше далеч повече на атаката и видимо се бе унесъл. Дълго хоризонтално подаване от едното към другото крило намери Винисиус в ситуация 1:1 с Араухо (вече с жълт картон) и в наказателното поле. Бразилецът, оставен на около метър-два разстояние, реши да използва това и да подава, ала там лоша позиция бе заел Жул Кунде. Французинът не успя да пресече подаването на Винисиус за Белингам и на свой ред прати топката на пътя на Родриго. Закъсняващата халфова линия не успя да парира бразилеца, защото имаше опасност от ново нарушение в нак. поле. Разбира се, Родриго прати топката за пореден път във вратата на Пеня с едно докосване.


Реал Мадрид не изнесе невиждан спектакъл в Рияд. „Кралския клуб“ е имал и далеч по-бляскави представяния от снощното срещу Барселона, но за сметка на това доказа една стара максима – усети ли кръв, веднага хапе. Барселона допусна немалко на брой грешки и те напълно логично стигнаха на Реал да вземе каквото му е необходимо.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.