ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Планът в ЦСКА е ясен – шампионски отбор до 2 години

0
Новото ръководство на ЦСКА
Снимка: БТА

Ръкoводството на ЦСКА даде така чаканата обширна, превърнала се и в рекордна по времетраене пресконференция. Изпълнителните директори Филип Филипов и Стоян Орманджиев, техническият директор Михаил Александър и старши треньорът Томислав Стипич почти два часа изказваха своите тези за развитието на клуба и отговаряха на въпроси.

След казаното стана ясно, че „червените“ ще имат нужда от две години за изграждането на боеспособен отбор. Определен от Фичо като „шампионски“. Това е една от най-важните теми за всеки с ЦСКА в сърцето. Да, хората се вълнуват от структурни промени и школа, но липсата на титла от 2008 година тежи много!

„За отбора ще са необходими три трансферни прозореца, в които да изградим стойностен състав. Всички сме наясно какъв ни е отборът в момента. Надявам се за последно това лято селекцията да се извършва в движение“, обяви Филипов.

На първо време ще се цели балансиране на състава, в който единствен нападател е завръщащият се от наем в Хебър – Марк-Емилио Папазов. Зимата ще се търси подсилване на вече наличния гръбнак, като целта са играчи, които да правят разликата. Следващото лято ще се привлекат звезди, които да се присъединят към ядрото – това стана ясно от думите на Фичо.

„Ние няма да избягаме от целите на ЦСКА – титла и купа, но нямаме този отбор в момента. Трябва да сме реалисти“, завърши той по темата. Друг е въпросът защо тези играчи ги няма, сякаш Филипов стъпва за пръв път в Борисовата градина днес и заварва така състава. Не, изпълнителен директор е от юли 2021 година.

Новото ръководство на ЦСКА
Новото ръководство на ЦСКА (Снимка: БТА)

ЦСКА явно отписа сезон 2024/2025

Следващата година ще е преходна. Това се чете между редовете на изказването. Трудно е за всеки цесекар да преглътне, че поне още 12 месеца ще гледа радостта на Делиормана, но пък свалянето на очакванията вероятно ще е за добро. И по-слаби състави са били натоварени със задачата „задължителна титла“, което води до катаклизми. Спомените от последния са пресни.

ЦСКА някак се задържа дълго време на точка от Разград и създаде фалшиво чувство у фена, че е конкурентен. Сблъсъкът с действителността беше челен и тежък. И накрая едно момче от школата (Георги Чорбаджийски) едва не отнесе удар от фен с огромен прът в ръка.

Снемането на очакванията може да е отличен ход от страна на новата власт. До момента тя работи тихомълком и без надуване на балони. „Българска армия“ е почти демонтиран, вече има няколко назначения в изградената нова структура на клубно управление. Започват се и мащабни строежи на Панчарево и за ДЮШ. Всичко това вдъхва надежда на „червените“ редици, но те толкова са се наслушали на обещания през годините, че вече са крайно предпазливи.

Стоян Орманджиев ЦСКА
Стоян Орманджиев (Снимка: БТА)

Вероятно това се струва странно на влезлите наскоро в клуба, като Михаил Александров. Те обаче трябва да са наясно, че е напълно нормално редовият фен да е като шопа в народния фолклор, който чака да види нещо с очите си, за да го повярва. Последните десетилетия минаха много проекти за нови стадиони, чуха се гръмки обещания за селекции и титли. 

След днешния брифинг привържениците на 31-кратния шампион ще трябва да се заредят с поредна сериозна доза търпение. Те обаче се надяват любимият им отбор да се възползва максимално добре от следващата една година. Да се превърне в прашка, която опъва ли опъва снаряда, а накрая го изстрелва с всичка сила и надалеч.

Обявеният от ръководството план да изгради шампионски отбор след три трансферни прозореца дава и огромна сила в ръцете на новия треньор. Томислав Стипич няма да бъде посечен от феновете още след първата издънка. От неговите плещи падна отговорността да направи ЦСКА първи – една непосилна към този момент задача, възложена на предшествениците му.

Хърватският специалист ще има достатъчно време да селектира и обиграе състава. Той обаче трябва да знае, че такъв лукс носи и сериозна отговорност, защото при неуспехи след време не би имал абсолютно никакво право на оправдания.

Томислав Стипич
Томислав Стипич (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.