ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пламен Гетов има недовършена работа в Спартак Варна

0
Пламен Гетов
Снимка: Фейсбук, ФК Спартак

Назначението на Пламен Гетов за спортен директор за Спартак Варна бе посрещнато с еуфория от поколенията фенове на тима. Защото Гетов е рожба на Спартак и огромно име за българския футбол, и едни от привържениците са се уверили на живо, а други от видеа и клипове в социалната мрежа какъв виртуоз беше на терена.

Важно е също да се отбележи обаче, че Пламен, заедно с покойната икона на клуба Живко Господинов, са две от най-големите имена, излезли от школата на „соколите“, а според много специалисти и фенове – най-големите.

Само си представете какво щеше да се случва в атаката на Спартак, ако в нея заедно бяха Жиката Господинов, Гетов и Стефан Найденов, Мир на праха му.

За съжаление не е било писано, тъй като две години по-рано – през лятото на 1980-а, Пламен Гетов напуска родното гнездо и се мести в съименика на Спартак от Плевен.

Пламен Гетов
Пламен Гетов (Снимка: Фейсбук, ФК Спартак Варна)

Относно решението на Гетов да прекъсне току-що започналия му полет със „соколите“ се носят легенди и дълги години се водят разпалени коментари и дискусии по темата, а редица фенове са убедени, че той е прогонен от клуба.

Обсъдени в детайли са и най-различни версии за напускането на Пламен, като най-правдоподобната от тях е, че е имал нужда от подкрепа в личен план и в тежък за него момент, но не е получил такава от тогавашното ръководство на Спартак Варна.

Обиден, маестрото си събира багажа и отива в Плевен, където впоследствие създава семейство и съпругата му Ива го дарява с дъщеря и син, а към днешна дата Гетов и жена му вече са и щастливи дядо и баба.

Но да караме поред. След като съдбата се намесва и не позволява на Пламен Гетов да развие своя саморедн талант в Спартак, той го реализира в пълна степен с плевенския тим, където се превръща в най-голямата му легенда.

Който не е гледал какви изумителни голове вкарва Гетов за Спартак Плевен от фаулове и всякакви други ситуации, какви фамозни пасове раздава и как носи отбора на гърба си, значи той нищо не е видял във футбола.

Пламен Гетов
Пламен Гетов (Снимка: архив)

Години по-късно пък Гетов ще признае, че Шпайдела го е искал на всяка цена в Левски, където да оформи невероятен квартет с Божидар Искренов, Емил Спасов и Наско Сираков.

Това така и не се случва, но пък през 1988-а Гетов най-после приема офертата на ЦСКА, който също опитва да го вземе години наред. Редом до изгряващите звезди на армейците Христо Стоичков , Любослав Пенев и Емил Костадинов, Пламен Гетов твори чудеса на терена и за гостуващите отбори е постижение, ако си тръгнат с по-малко от 3-4 гола от „Армията“.

По онова време Любо Пенев дори признава, че са казали на Пламен да не се връща да помага в защита и да хаби излишна енергия, тъй като знаят, че напред ще им създава куп положения за гол.

На по-късен етап Гетов все пак се събира и със Сираков в Левски, и има съществен принос за титлата на „сините“, като става и голмайстор на първенството.

Пламен Гетов блести и в националния тим на България, като изиграва три феноменални три мача през пролетта на 1985 фгодина и допринася за успехите над ГДР, Франция и Югославия в София. В последния от тях срещу „плавите“ Пламен реализира два страхотни гола за победата с 2:1, която на практика класира трикольорите за Мондиал 86.

Пламен Гетов
Пламен Гетов (Снимка: архив)

На финалите в Мексико Гетов играе в три от четирите мача на България и се превръща в един от най-малкото ни футболисти, вкарали гол на шампионат на планетата. Тогава „лъвовете“ за първи път излизат от групата и се класират за елиминационната фаза на световно.

Години след края на кариерата си Пламен Гетов все пак се завръща в Спартак Варна през лятото на 2007-а, когато отборът е в елита. Нещо повече – той започва съвместна работа в клуба с човека, с който са неразделни като юноши и в първите си години като млади играчи на „соколите“ – Живко Господинов. Пламен е назначен за изпълнителен директор, а Живко – като технически такъв.

Но двамата са един до друг по-малко от четири месеца, тъй като Гетов в един момент не се примирява с някои неща в управлението на Спартак и преценява, че е по-правилно да се прибере в Плевен. Малко по-късно от родния си клуб ще си тръгне и Господинов.

Още оттогава обаче остава впечатлението, че Гетов има недовършена работа в Спартак и футболните хора се питаха дали ще му дадат втори шанс.

Това сякаш бе на път да се случи още миналата пролет, когато Гетов бе поканен от Павлин Николов за скаут на „соколите“ по настояване на Херо. Но Пламен така и не бе обвързан с конкретни ангажименти и си стоеше встрани.

Месеци по-късно това за радост се промени и сега Пламен получава цялата спортно-техническа власт в Спартак, както и възможността да бъде полезен на клуба, който го създаде, със своите знания, опит и футболни контакти.

А, когато футболна личност като Пламен Гетов, е шеф на един отбор, в случая Спартак Варна, без съмнение много врати ще се отварят за клуба.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.