ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Огромен уикенд във Висшата лига, в който ще се решават съдби

0
Бернардо Силва и Ерлинг Халанд
Манчестър Сити, Бернардо Силва и Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)

Доближихме се максимално до края на един превъзходен сезон във великата английска Висша лига. Този уикенд предстоят поредните десет интригуващи двубоя от предпоследния 37-и кръг, след който може спокойно да знаем отговорите на редица въпроси. Фразата „време на криза“ сякаш винаги е на мода по това време на годината, а най-интересните дни от кампанията вече са пред нас.

Битката за титлата между миналогодишните претенденти Арсенал и Манчестър Сити продължава с пълна сила, след като Ливърпул се предаде в най-неподходящия момент. Борбите за европейските клубни турнири също все още са далеч от разрешаване, а в дъното ситуацията не е никак по-малко напрегната.

В събота предстоят цели осем срещи, в които в действие ще видим отбори като Ман Сити, Тотнъм, Нюкасъл и Челси, докато в неделя е едно от последните големи дербита за сезона – това между Манчестър Юнайтед и Арсенал. Кръгът завършва в понеделник с още един любопитен сблъсък с участието на Астън Вила и Ливърпул.

Това ще бъде е огромен уикенд във Висшата лига и нека направим детайлна дисекция на това, което ни очаква по английските терени!

Фулъм – Манчестър Сити, 14:30 часа

Действията в събота стартира на „Крейвън Котидж“ в английската столица Лондон, където Фулъм посреща гонещия четвърта поредна безпрецедентна титла Манчестър Сити.

Отборът на Хосеп Гуардиола спечели последните си шест мача във Висшата лига и сега е само на точка от Арсенал и с мач по-малко. Тъй като „артилеристите“ пътуват до Манчестър за среща с Юнайтед в неделя следобед, „гражданите“ могат да увеличат натиска върху отбора от Северен Лондон с победа на „Крейвън Котидж“.

Скорошната форма на Фулъм, съчетана с факта, че няма за какво да играят в последните няколко мача от кампанията, едва ли ще означава, ще лондончани ще могат да спрат Сити по пътя към още една победа. „Котиджърс“ обаче надвиха както Арсенал, така и Тотнъм на „Крейвън Котидж“ през този сезон, а сега може да имат решаваща роля в битката за титлата.

Първият мач между двата отбора този сезон, обаче, едва ли ще вдъхне увереност на привържениците на Фулъм. Клубът от Западен Лондон пътува до „Етихад“ в началото на септември, мач, който загубиха с 1:5, като Ерлинг Хааанд отбеляза хеттрик. Норвежецът загря за пътуването до столицата, като отбеляза четири попадения срещу Уулвърхемптън в последния кръг.

Марко Силва има само едно притеснение относно състава си, след като Харисън Рийд е под въпрос. Полузащитникът се завърна към тренировки преди повече от седмица, така че има добри шансове да бъде на разположение. След като останалата част от отбора му е напълно готов, Силва едва ли ще прави твърде много промени от състава, който стигна само до нулево равенство срещу Брентфорд миналата седмица.

Това, че не участва в ½-финалната фаза на Шампионската лига, помогна за облекчаване на графика на отбора на Гуардиола. Това също така спомогна и за нови контузии, така че испанецът разполага с напълно здрав отбор за гостуването на в Западен Лондон този уикенд. С оглед на това, че през седмицата им предстои нов мач в английската столица срещу Тотнъм, във вторник вечерта, Пеп може да ротира малко състава си.

Сити отново показва, че е почти безгрешен през последните седмици и преодоля препятствията, които стояха на пътя им към още една титла във Висшата лига. С пълен отбор и висока увереност, те са безспорния фаворит за победата на „Крейвън Котидж“. Фулъм е в режим „одиграване на сезона“ в последните няколко седмици, като направи няколко последователни и спокойни равенства срещу други лондонски клубове. Те загубиха последните си 15 мача с „гражданите“ във всички турнири и тази нежелана серия вероятно ще бъде продължи и този уикенд.

Без никаква изненада, Ман Сити влиза като твърд фаворит за победата с коефициент от 1.20, определен от букмейкъра Palms Bet, докато този за Фулъм е 12.00. Ставката за равенство е определена на 8.00.

Тотнъм Хотспър – Бърнли, 17:00 часа

Тотнъм ще се стреми да сложи край на катастрофалните няколко седмици тази събота, когато приема Бърнли. „Шпорите“ загубиха последните си четири мача, с което се простиха и с мечтите си за класиране в Шампионската лига. Тимът на Ангелос Постекоглу не е запазвал и „суха“ мрежа от началото на месец март, а в последния кръг загубиха с 2:4 гостуването си на „Анфийлд“ от Ливърпул.

За щастие на Постекоглу, Бърнли си има свои проблеми, с които да се бори. Всъщност, въпреки някои положителни скорошни резултати, „виненочервените“ могат да изпаднат този уикенд, ако не успеят да спечелят в английската столица. Дори и три точки няма да бъдат достатъчни, ако Нотингам Форест победи Челси по-късно през деня.

Статистиката предполага, че Бърнли ще се завърне в Чемпиъншип още събота вечерта, след като загуби и двете си битки с Тотнъм този сезон – поражението с 2:5 на „Търф Мор“ във Висшата лига, а след това и загубата с 0:1 в Северен Лондон за ФА Къп.

Цели шестима играчи на Тотнъм са аут до края на сезона. Трима от тях са левите бекове Дестини Удоджи, Бен Дейвис и Райън Сесеньон, което принуди неубедителния Емерсон Роял да бъде използван в тази роля при пораженията от Челси и Ливърпул. Взетият под наем от РБ Лайпциг Тимо Вернер може би вече е изиграл последния си мач за „шпорите“ заради контузията си в сухожилието, докато Манор Соломон и Фрейзър Форстър също остават в лазарета.

Бърнли също има доста играчи, които няма да се върнат в игра до началото на следващия сезон, включително защитниците Джордан Бейер и Амин Ал-Дакхил. Нейтън Редмънд и Аарън Рамзи също са извън терена за последните мачове от кампанията. Въпреки това, Лука Колеошо може да се завърне на крилото, след като не е играл от началото на месец декември миналата година, докато Максим Естев е под въпрос, след като получи удар при загубата от Нюкасъл миналата седмица.

Тотнъм не би могъл да получи по-удобен мач, за да спре разочароващата серия, дори ако Бърнли ще се бори на живот и смърт за своето оцеляване. „Виненочервените“ са допуснали 74 гола в 36 мача този сезон, включително пет срещу „шпорите“, докато лондончани показаха атакуващата си мощ в последните седмици въпреки слабите резултати. Бърнли, обаче, ще има също своите шансове заради лошата игра на Тотнъм в защита, който допусна 13 гола в последните си четири мача, като същевременно не запазиха „суха“ мрежа и срещу Лутън Таун, Шефилд Юнайтед и Нотингам Форест на собствен терен през кампанията.

Букмейкърът Palms Bet все пак залага за победа на Тотнъм с коефициент от 1.33 срещу 7.50 за Бърнли. Равенството бива определено на 6.33.

Нюкасъл Юнайтед – Брайтън & Хоув Албиън, 17:00 часа

„Свраките“ не се отказват от борбата си участие в Европа догодина, като в момента заемат шестата позиция и изостават с четири от петия Тотнъм, а в същото време имат аванс от две пред Челси и Манчестър Юнайтед. Важно е да се отбележи, че тимът на Еди Хау и „шпорите“ имат мач по-малко, в сравнение със своите съперници. В последните два кръга „джордитата“ срещнаха последните два отбора в класирането – Шефилд Юнайтед и Бърнли, като ги победиха съответно с 5:1 и 4:1.

Брайтън, от своя страна, изтърпява доста неприятна криза в последните седмици и загуби шансове да повтори миналогодишното си постижение да играе в Европа. Тимът на Роберто Де Дзерби беше в много неприятна серия от шест поредни мача без успех, преди миналия уикенд да удари Астън Вила. „Чайките“, също като Нюкасъл, имат мач по-малко, а до края на кампанията ще играят единствено за честта си, макар че на теория изостават със седем точки от Челси и Ман Юнайтед.

И Нюкасъл, и Брайтън имаха сериозни проблеми с контузени играчи, което, може би, една от главните причини да не успеят да повторят силните кампании от преди година. За „свраките“ аут за срещата днес са Свен Ботман, Джамал Ласелс, Люис Майли, Мат Таргет и Джоузеф Уилок, докато под въпрос остават Киърън Трипиър и Фабиан Шер. Дълготрайно наказан пък си остава Сандро Тонали.

В тима на „чайките“ проблемите с контузени играчи са свързани с Парвис Еступинян, Адам Лалана, Тарик Лампти, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайто Митома, Еван Фъргюсън, Джак Хиншълууд и Жан пол ван Хеке, а състоянието на Жоао Педро ще се следи до последно.

Нюкасъл влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.61 срещу 4.50 за Брайтън, определен от букмейкъра Palms Bet. Ставката за „хикс“ тук е 5.00.

Евертън – Шефилд Юнайтед, 17:00 часа

На „Гудисън Парк“ се изправят два тима, които вече не играят за нищо, освен за честта си, след като Евертън се спаси официално от изпадане, а Шефилд Юнайтед се завръща в Чемпиъншип.

„Карамелите“ са 15-и с 37 точки и имат аванс от 11 пред първия под чертата Лутън Таун, като успяха да запазят елитния си статут, въпреки двете наказания с отнемане на общо осем точки в хода на кампанията. „Остриетата“, от своя страна, пък записаха едва три победи през цялата кампания, а вече удариха и кота „100“ допуснати попадения, така че изпадането им изглежда напълно закономерно.

Мениджърът на мърсисайдци – Шон Дайш, няма да може да разчита на Деле Али, Виталий Миколенко и Нейтън Патерсън, докато проблемите в тима на Шефилд са сериозно по-големи. Наставникът Крис Уайлдър ще трябва да се оправя без цели десет състезатели – Крис Башъм, Джордж Балдок, Том Девйис, Даниел Джебисън, Джон Игън, Макс Льов, Оливър МакБърни, Рийс Норингтън-Дейвис и Мейсън Холгейт, които лекуват травми, а Анел Ахмедходжич е наказан.

Букмейкърът Palms Bet се доверява на Евертън за победата с коефициент от 1.41, докато този за Шефилд е 7.50. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 5.00.

Борнемут – Брентфорд, 17:00 часа

Това са още два отбора, които вече просто доиграват кампанията. Борнемут направи фантастичен сезон под ръководството на Андони Ареола, като заема отличната десета позиция и все още има теоретични шансове дори за седмата позиция, която на шест точки изоставане. Едва ли, обаче, някой вярва, че „черешките“ ще имат шанса да стигнат до нея, защото това означава и Челси, и Ман Юнайтед да не спечелят и пункт до края на кампанията. В последния кръг южняците допуснаха поражение от лидера Арсенал с 0:3.

Брентфорд пък имаше своите притеснителни моменти през сезона и по едно време бяха в изключително лоша серия, която застраши елитния им статут. В най-важния момент, обаче, възпитаниците на Томас Франк успяха да се вдигнат и вече могат да гледат спокойно към новия сезон във Висшата лига, като имат аванс от десет точки пред 18-ия Лутън. Сега „пчеличките“ отново нямат успех в последните си две срещи, но това вече не е от значение.

Аут за тази среща от състава на Борнемут ще бъдат наказания Миолш Керкез, болния Крис Мефъм, както още контузените Луис Синистера и Райън Фредерикс. Лондончани пък ще бъдат без Джош Дасилва, Бен Мий, Рико Хенри и Аарън Хики, които лекуват различни травми, докато Кристофър АЙер и Матиас Йенсен остават под въпрос.

Тук Борнемут получава по-ниския коефициент от 2.05 за победа, докато този за Брентфорд е 3.33. Равенството пък е определено на 4.00 от букмейкъра Palms Bet.

Уулвърхемптън Уондърърс – Кристъл Палас, 17:00 часа

За повечето, ако не всичките, отбори от средата на класирането сезонът вече приключи до голяма степен. Това се отнася и за Уулвърхемптън, и за Кристъл Палас.

„Вълците“ заемат 12-ата позиция, като все още имат шансове да завършат кампанията и в Топ 10, което няма да е незаслужено с оглед на добрия сезон, който направиха под ръководството на Гари О’Нийл. Изглежда, обаче, че загубата от втородивизионния Ковънтри Сити на ¼-финалите за ФА Къп на „Молиню“ беше моментът, който пречупи отбора, защото последва тежка серия от шест поредни мача без успех в първенството. Това, обаче, не се оказа фатално, защото Уулвс отдавна бяха си подсигурили оставането, но надеждите, които имаха дори за евротурнирите бързо угасна.

Кристъл Палас пък буквално се прероди след идването на Оливер Гласнер начело на отбора. Лондончани не са усещали загубата от началото на април или общо пет мача (пет победи и едно равенство). В този период бяха победени Ливърпул насред „Анфийлд“, Нюкасъл, Уест Хем, а в последния кръг направо разгромиха Манчестър Юнайтед с 4:0 на „Селхърст Парк“. Това помогна на „орлите“ да се откъснат от опасната зона и към момента заемат 14-ото място, като изостават само с три точки от днешния си опонент.

Гари О’Нийл няма да може да разчита да тази среща на контузените Крейг Доусън и Лиън Чиуоме, докато звездата Педро Нето и Марио Лемина са под въпрос, но имат голям шанс да се завърнат в групата. По-сериозни са проблемите за Гласнер, който ще реди състава си без вратаря Сам Джонстън, Шейк Докуре, Матеуш Франка и Джеферсон Лерма, като несигурен за двубоя остава и Роб Холдинг.

Това се очертава да бъде един от най-оспорваните сблъсъци в събота и затова букмейкърът Palms Bet е поизравнил коефициентите. Този за успех на домакините от Уулвърхемптън е 3.00, докато за Кристъл Палас е 2.33. Ставката за „хикс“ е оценена на 3.60.

Уест Хем Юнайтед – Лутън Таун, 17:00 часа

Сезонът за Уест Хем просто изведнъж се превърна от прекрасен в ужасяващ. До януари нещата вървяха отлично, но тогава дойде първата неприятна серия без победа. Тя отмина, но само привидно, защото от средата на март досега „чуковете“ имат едва една победа във Висшата лига. Не помогна и отпадането от непобедимия Байер Леверкузен на ¼-финалите в Лига Европа. Всичко това доведе до решението мениджърът Дейвид Мойс да бъде освободен от поста си след края на сезона. Въпреки всичко, лондончани имат всички шансове да завършат в Топ 10, като в момента заемат деветото място и изостават с пет точки от седмата позиция, която дава шанс на участие в Лигата на конференциите, която спечелиха миналата година. В крайна сметка трудно можем да кажем, че сезонът за Уест Хем е провал, но винаги може и още малко повече.

Мнозина очакваха, че Лутън ще бъде първият сигурен изпадащ, след като в продължение на три десетилетия не бяха влизали във Висшата лига. Еми, нещата не станаха точно така, като отборът на Роб Едуардс все още има напълно реални шансове да се спаси. „Шапкарите“ са първи под чертата, на 18-ата позиция, но имат пасив от само три точки спрямо 17-ия Нотингам Форест и битката ще бъде до последно. С цялостното си представяне през кампанията Лутън показа, че има силите да се бори с най-добрите в Лигата и накрая може това да им се отпрати по най-добрия начин.

Аут за тази среща от отбора на Уест Хем ще бъде Калвин Филипс, който е с контузия, а Найеф Агер и Консантинос Мавропанос „висят“ до последния момент. В тима на Лутън няма да разчитат на Мадс Юл Андерсен, Амари’и Бел, Джейкъб Браун, Иса Каборе, капитана Том Лакиър, Марвелос Накамба и Даниел Потс, които лекуват различни травми.

Дори да не е в най-добрата си форма Уест Хем влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.81 срещу 4.00 за Лутън. Равенството тук е определено на 4.20.

Нотингам Форест – Челси, 19:30 часа

Съботата ще завърши с гостуването на Челси на Нотингам Форес в решаващ мач в двете половини на таблицата. „Сините“ навлязоха в отлична серия в последните три мача, включително страхотни победи в лондонските дербита срещу Тотнъм и Уест Хем. Техният възход ги изкачи до седмото място в таблицата и продължават борбата си за участие в Лига на конференциите или дори Лига Европа, която е на шест точки напред.

Нотингам Форест също има за какво да играе този уикенд, тъй като иска да предотврати изпадането си. Клубът от Мидландс може да гарантира оцеляването си, ако спечели и в същото време Лутън не успее да надвие Уест Хем, или ако завърши наравно, а също така, ако „шапкарите“ загубят, но и Бърнли не успее да спечели срещу Тотнъм. Така, дори при равенство днес, Нотингам ще си осигури мястото в елита и догодина.

Двата тима се срещнаха по-рано през септември, когато Форест спечели насред „Стамфорд Бридж“ с 1:0 след гол на Антъни Еланга, което дава надежда на тима на Нуно Еспирито Санто, че може да измъкне положителен резултат на „Сити Граунд“.

Домакините няма да могат да разчитат единствено на Нико Уилямс, след като десният бек се контузи в подколянното сухожилие срещу Манчестър Сити в края на април и може да пропусне остатъка от сезона. Освен уелсеца, Форест има напълно здрав отбор. Трябва да се отбележи, че Калъм Хъдсън-Одои се очаква да се изправи срещу бившия си клуб.

Челси пък продължава да се бори с многото си контузени футболисти, но има и добри новини, след като Аксел Дисаси, Мало Густо и Кристофър Нкунку се възстановиха от проблемите си. Въпреки това, мениджърът Маурисио Почетино все още не може да разчита на вратаря Роберт Санчес, Бен Чилуел и Уесли Фофана в защитата, докато Рийс Джеймс вероятно също ще пропусне, двубоя, въпреки е близо до завръщане. Енцо Фернандес, Лесли Угочукву и Карни Чуквуемека също остават в лазарета.

Тъй като Челси намери формата си в точния момент, съботната битка обещава да бъде интересна. „Сините“ показаха впечатляващи неща в атака през последните седмици, а в същото време започнаха да запазват и „сухи“ мрежи. Форест, от своя страна, отчаяно се нуждае от победа и ще се бори с всичките сили, за да спре серията на лондончани, който показа, че е доста колеблив на моменти. „Сините“ не са спечелили нито един от последните си три мача срещу отбора от Мидландс и тази тенденция не е изключено да продължи и в тази вечер.

Въпреки това, букмейкърът Palms Bet се доверява на Челси за победата с коефициент от 2.05, докато този са Нотингам е 3.33. „Хиксът“ се оценява на 4.00.

Програма за мачовете от 37-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 11 май:

14:30 часа | Фулъм – Манчестър Сити

17:00 часа | Тотнъм Хотспър – Бърнли

17:00 часа | Нюкасъл Юнайтед – Брайтън & Хоув Албън

17:00 часа | Евертън – Шефилд Юнайтед

17:00 часа | Борнемут – Брентфорд

17:00 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Кристъл Палас

17:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Лутън Таун

19:30 часа | Нотингам Форест – Челси

Неделя, 12 май:

18:30 часа | Манчестър Юнайтед – Арсенал

Понеделник, 13 май:

22:00 часа | Астън Вила – Ливърпул

Очаквайте в неделя сутрин превюта и за останалите два двубоя от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.