Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пет причини защо ЦСКА ще победи Левски в неделя

0
ЦСКА - Левски Фенове на ЦСКА
Снимка: LAP.bg

ЦСКА има сериозни аргументи да спечели предстоящото Вечно дерби с Левски в неделя. Мач №1 на България по традиция е много труден за прогнозиране и се казва, че често отборът в по-добра форма допуска изненада. 

Разбира се, никой не може да предвиди бъдещето, но „червените“ разполагат с много силни карти в своята ръка и единствено сами могат да си попречат. 

В следващите редове ще разгледаме пет основни аргумента за радост на Червена България след последния съдийски сигнал тази неделя.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски, сблъсък между играчите (Снимка: LAP.bg)

ЦСКА свикна да играе на „Васил Левски“

Отборът домакинства на Националния стадион заради започналата реконструкция на „Българска армия“. Мнозина се опасяваха, че това може да повлияе на домакинската форма. Случи се точно обратното. Възпитаниците на Нестор Ел Маестро постигнаха четири победи от четири мача без да допуснат гол! Головата им разлика пък е 11:0 след успехите над Ботев Враца (3:0), Арда (1:0 за Купата на България), Берое (3:0) и Ботев Пловдив (4:0).

Средно ЦСКА вкарва по 2.75 гола на временния си стадион за домакинства. Сега се води гост, но на практика на същия терен. „Армейците“ свикнаха с него и това определено ще е едно от скритите им предимства.

ЦСКА - Ботев Пловдив Фернандо Каранга
Малцина могат да спрат Каранга във въздуха (Снимка: БТА)

Каранга е жаден за отмъщение

Нападателят беше контузен умишлено от Хали Тиам при последното си участие във Вечното дерби. Дни по-рано бе загубил своята майка, но въпреки това излезе на терена и остави сърцето си. За Каранга беше голям удар и след контузията имаше нужда от дълго физическо и психическо възстановяване.

Неговата закачка с Левски е още от първия ден, в който подписа с ЦСКА. Подобен тип футболисти горят в играта и оставят емоционална диря в Мач №1 на България. Вече има три гола срещу „сините“ и е сериозен дразнител за тях. Бившият играч на Левски Давид Яблонски дори го напсува покрай епизод от голямото съперничество в София.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски, състав на "червените" в последното дерби (Снимка: LAP.bg)

Желязната защита

Освен четирите поредни „сухи мрежи“ на Националния стадион, Густаво Бусато опази вратата си и срещу Локомотив София (1:0). От осем срещи през тази година се пропука при гостуванията на Черно море (0:1) и ЦСКА 1948 (2:1). 

Защитата е една от най-силните страни на 31-кратния шампион в момента и Ел Маестро често го отбелязва след мачовете.

„Поредна победа, суха мрежа и най-важното – още три точки. Доволен съм от Густаво Бусато, най-добрият вратар в лигата“, обяви треньорът на ЦСКА след успеха над Локо в „Надежда“.

ЦСКА - Левски Енес Махмутович
ЦСКА - Левски, Линдсет вкара последния гол във Вечното дерби (Снимка: LAP.bg)

Формата

ЦСКА търпя доста критики след загубата от Черно море, но след това потуши напрежението с добри игри. Все повече с алената фланелка блестят Матиас Фаетон, Джонатан Линдсет, Станислав Шопов, Християн Петров, Густаво Бусато. Фернандо Каранга също се отпуши с двете попадения във вратата на Ботев Пловдив. Това беше много важно за него след повторния му дебют в Борисовата градина.

Новото попълнение Улас Скаршем също влиза в крачка. Норвежецът има отлична школовка и върши много работа в защита, което често остава незабелязано. Футболистите на ЦСКА се намират в добра форма в навечерието на Вечното дерби.

ЦСКА - Левски Асен Митков
ЦСКА - Левски, персонален сблъсък между Марселино Кареасо и Асен Митков (Снимка: LAP.bg)

Опитът ще победи младостта

Най-силният аргумент е накрая. Дерби се взима не само с чисто футболни качества. Играчите на 31-кратния шампион са много по-опитни от тези на съперника. Титулярите на Левски са основно на 20-22 години с малки изключения. Много е голям шансът някой от тях да прегори, каквото се случи с Пламен Андреев през есента при грешката за гола на Линдсет. Най-опитни са Карлос Охене (30 години), Цунами (28), Кристиян Димитров (26) и Асими Фадига (26). Все играчи без особено забележими лидерски качества, които биха измъкнали младоците в тежък момент.

Хладният ум в ЦСКА ще наклони везните. На терена ще видим Густаво Бусато (33), Емануел Шакич (33), Фернандо Каранга (след седмица навършва 33), а в даден момент и Данило Асприля (35). Над 30 са още Юрген Матай и Тибо Вион. Единствените младоци в състава са Христян Петров (21) и Станислав Шопов (22).

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.