ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пат Райли или другото име на Финалите

0
пат райли

Отборът на Маями Хийт се класира за седмия си финал в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Възпитаниците на Ерик Сполстра трябваше да профукат три поредни срещи, след като бяха спечелили първите три мача от серията с Бостън, за да си гарантират място на най-голямата баскетболна сцена на нашата планета.

нба

Едва ли и най-смелите и оптимистични фенове на „горещите“ са предполагали в началото на сезона, че техничте любимци ще излязат от Източната конференция вместо Милуоки, Бостън, Филаделфия или Бруклин. През миналия сезон Хийт отново игра мач №7 срещу Бостън, но тогава „келтите“ успяха да го спечелят и да се класират на финал срещу Голдън Стейт. Тази година колелото се завъртя и „детелините“ изпиха горчилката.

Баскетболните „специалисти“ ще ви кажат, че мястото на Маями не е на финала. И сигурно няма да са много далеч от истината. Джими Бътлър и компания загубиха първия мач от плей-ин турнира, но победиха Чикаго във финалния бараж и си осигуриха 8-ото място. И там трябваше да прилючи всичко за тях. Първа серия с Милуоки Бъкс – най-солидният отбор на Изток. Да, ама не. Ураганът от Флорида прегази Янис и „елените“ в 5 мача. След това дойде ред и на летящия високо Ню Йорк Никс, но „Голямата ябълка“ се оказа малка хапка за Бътлър и Адебайо, въпреки че се нуждаеха от 6 мача. За да дойде ред на Бостън Селтикс, които имаха „недовършена работа“, но ще трябва да почакат още.

Маями се превърна в едва втория отбор в историята на Лигата, който влиза в плейофите от последното място и достига до финал. За последно такова нещо правят Ню Йорк Никс на Джеф Вен Гънди през 1999 г. „Никърбокърс“ обаче се изправят срещу триото Грег Попович-Тим Дънкан-Дейвид Робинсън и началото на династия се ражда.

И макар Маями Хийт да няма успехите на Сан Антонио, то „горещите“ със сигурност могат да се нарекат династия. И то от най-изтънчените и луксозните. А причината е Пат Райли. Едно от най-успешните имена в цялата история на баскетбола. Настоящият изпълнителен директор на Маями едва ли има нужда от представяне! Бивш играч за Сан Диего Рокетс, ЛА Лейкърс и Финикс Сънс през ’60-те и ’70-те години на миналия век. Именно с „езерняците“ през 1972-ра Райли печели първата си и единствена титла като играч в НБА. 8 години по-късно Райли кара първата си година като асистент в Лейкърс, а няколкот месеца по-късно „златно-лилавите“ отново са шампиони. През 1981 г. Райли вече е старши треньор и в рамките на 7 години Лейкърс печелят 4 титли и играят на 7 финала. Да, те имат Карийм, Меджик и Джеймс Уърти, но кукловода и геният зад успехите е само един и неговата фамилия е Райли.

нба

През последното десетилетие на 20-и век той се захваща с Ню Йорк и изгражда един от най-страховитите отбори в Източната конференция. За съжаление, по това време всичко живо е под ножа на Майкъл Джордан, а в негово отсъствие сабята се размахва от Хакийм Олайджулан и Хюстън Рокетс.

Така идва и 1995 г., когато Райли става президент на баскетболните операции и треньор на 7-годишния Маями Хийт. По това време този ход изглежда като голям риск за сравнително новия отбор от южна Флорида. Първите няколко сезона на Райли в Маями са меко казано неудовлетворяващи, но през 2003-та всичко се променя, когато на хоризонта се появява Дуейн Уейд. Раздорът в Лос Анджелис между атомното дуо Шакийл О’Нийл и Коби Брайънт отваря чудесна възможност за Пат да напомни на всички своя баскетболен интелект и Шак се озовава на другия край на Щатите. Две години по-късно идва и първата титла за „горещите“. Здравословни проблеми карат Райли да се оттегли от треньорството и през 2008 г. дългогодишният асистент Ерик Сполстра сяда на горещия стол.

нба

През 2010-а Райли отново вади зайци от шапката си, сглобявайки първия „супер отбор“ с Уейд, Леброн Джеймс и Крис Бош. Следват нови 2 титли и общо 4 финала. С напускането на Леброн през 2014-а идват и едни от най-посредствените години за Хийт, но Райли за пореден път съумява да изуми всички и няколко години по-късно Хийт пак е сред най-страховитите отбори на Изток. Но за разлика от всички предишни случай, в които Райли прави чудеса, този път няма ярко изразени звезди. Няма Уейд и Шак, няма Леброн/Уейд/Бош. Този отбор на Маями е съставен от питбули като Джими Бътлър, Тайлър Хиро, Бам Адебайо, Кейлъб Винсент, Дънкан Робинсън, Виктор Оладипо, Кайл Лаури, Макс Щрус. Играчи, които уж бяха взети от „кол и въже“, но под зорките наставления на Сполстра и Райли те закараха Хийт на втори финал за последните 4 сезона.

Ето ви и една удивителна статистика – това са 19-ите Финали в НБА, в които Пат Райли ще вземе участие под някаква форма. Три като играч, десет като треньор и шест като изпълнителен директор. Или иначе казано, 25% от всички финали в историята на Националната баскетболна асоциация!

Сега Маями отново е в ролята на тотален аутсайдер. Срещу себе си имат чуденсо смазаната машина Денвър Нъгетс, която е управлявана от най-добрия център в Лигата за последните 15 години. Но именно в тази си позиция Хийт се представят най-добре. Просто е заложено в ДНК-то на клуба. Не говори, а играй! Пат Райли и Ерик Сполстра са вряли и кипяли и опитът със сигурност е на тяхна страна. Предстои ни едн от най-гениалните финални серии в НБА! Нека ѝ се насладим.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.