ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пардю, Крушчич, Люпко: къде са треньорите, които Ганчев „не уцели“?

0
Добромир Митов, Люпко Петрович, Димитър Пенев
Снимка: CSKA.bg

Ерата на Гриша Ганчев в ЦСКА приключи преди дни. Ако има асоциация за спортно-техническите решения на бизнесмена при „червените“, то тя ще е честите треньорски смени. За девет години управление Ганчев направи 18 рокади на наставници в Борисовата градина.

През треньорския пост на „Българска армия“ минаха клубни легенди като Стойчо Младенов и Любослав Пенев, именити чужденци като Алън Пардю и Люпко Петрович, новобранци като Милош Крушчич и Добромир Митов, ексцентрици като Нестор Ел Маестро и още много.

Самият Ганчев заяви в свое интервю преди две години, че най-много съжалява за двама треньори – Нестор Ел Маестро и Стамен Белчев. По ирония на съдбата точно те двамата затвориха главата му в „червения“ клуб. Но кой докъде стигна от всички спецове на „Армията“ и какво изобщо постигнаха те в ЦСКА и навън?

Христо Янев

Легендарният футболист на ЦСКА бе първият треньор на „червените“ в ерата на Ганчев. С Янев ЦСКА спечели В група, смазвайки очаквано конкуренцията. Някогашният национал взе и Купата на България с „армейците“ в емблематичния сезон в третото ниво. След това кариерата на Янев се разви вълнообразно. Той бе начело на Нефтохимик при завръщането на „шейховете“ в елита. Бургазлии изпаднаха набързо, свлякоха се още надолу по пирамидата и оттогава търсят път нагоре към професионалния футбол.

Христо Янев
Христо Янев (Снимка: LAP.bg)

Впоследствие Янев се върна за кратко в ЦСКА около 70-годишния юбилей, но бе единствено временен вариант, довършвайки сезон 2017/18. Кариерата му мина през Миньор Перник и Пирин, който спаси от изпадане преди година. Сега Янев се озова във Враца начело на местния Ботев и там води тежка борба за оцеляване.

Едуард Йорданеску

Румънецът е първият чуждестранен наставник на ЦСКА, назначен от Ганчев. Именно  той търпи най-голямо развитие от всички завъртяни треньори в последните десетина години. Йорданеску не се представи никак добре на „Българска армия“, изкарвайки няколко месеца, но след напускането на горещия стол кариерата му потръгна.

Едуард Йорданеску
Едуард Йорданеску (Снимка: CSKA.bg)

Синът на знаковата фигура Ангел Йорданеску в момента води румънския национален отбор. „Трикольорите“ ще бъдат предвождани и на Европейското първенство от по-младия Йорданеску, чиято кариера между ЦСКА и Румъния мина още през Астра Гюргево, ЧФР Клуж на два пъти, Газ Метан и ФКСБ. В този период 45-годишният специалист завоюва една титла и две суперкупи на Румъния.

Стамен Белчев

Хасковският наставник и в момента води ЦСКА – за трети път. Той бе начело от есента на 2016-а почти до края на сезон 17/18. Не успя да се пребори за шампионска титла, нито Купа в тези 1.5 години.

Със сигурност най-запомнящ се ще остане мачът с Базел, който класира „червените“ в групите на Лига Европа. Срещата в Швейцария бе епизод от втория престой на Белчев на „Армията“. Период, характеризирал се с много равенства в първенството и недалечно уволнение.

Стамен Белчев
Стамен Белчев (Снимка: LAP.bg)

Белчев мина и през Арда Кърджали на два пъти, но не постигна нещо особено в елита. Именно хасковлията обаче качи „сините“ в efbet Лига от втория ешелон.

В последните около две години Белчев бе начело на дубъла на ЦСКА, където постига отлични резултати, държейки отбора близо до челото в Югозападната Трета лига. След уволнението на Ел Маестро в средата на април, Белчев застана начело. Хасковлията инкасира отпадане от Ботев Пловдив за Купата и няколко шампионатни победи, една от които във Вечно дерби с Левски (3:1).

Нестор Ел Маестро

Определено един от най-странните треньори в историята на ЦСКА. Ел Маестро говори много интересно и като изключителен философ, ала резултатите му са по-скоро в графата чирак. Белградчанинът с британски паспорт предвожда „червените“ през есента на сезон 2018/19, както и през почти целия 2023/24.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: БТА)

В първия си период Ел Маестро имаше искри – силно участие в Европа и близка дистанция до Лудогорец. При завръщането си в София Нестор успя да събере отбора за едва около месец, след който последва скучна до болка игра. Ексцентричният треньор се раздели с ЦСКА преди около месец и все още е без отбор, въпреки че имаше слухове за ЛАСК Линц.

В годините между двете сядания на „червената“ скамейка, кариерата на Ел Маестро се простря от Австрия, през Турция, та чак до Саудитска Арабия.

Любослав Пенев

Една от най-големите „червени“ икони води ЦСКА на два пъти в ерата на Гриша Ганчев. Именно Супер Любо взе една от двете купи за „армейците“ в последната декада – тази през 2021-ва година. И в двата си престоя Пенев се задържа за едва няколко месеца на „Армията“.

Любослав Пенев
Любослав Пенев (Снимка: LAP.bg)

В момента Ел Голеадор води ожесточена борба за спасение в Хебър. Пенев е в Пазарджик от около година време, а преди това тренираше няколко месеца ЦСКА 1948. В Бистрица Любо изгради боеспособен отбор и до голяма степен бронзовия медал от миналата кампания е негова заслуга.

Името на Пенев се спряга усилено със завръщане в центъра на София през лятото, тъй като е ясно, че ЦСКА е в търсене на нов треньор.

Добромир Митов

Митов е също странно треньорско назначение. Специалистът в детско-юношеския футбол застана начело на ЦСКА в „невероятно“ трио със съветници ветераните Димитър Пенев и Люпко Петрович.

Добромир Митов, Люпко Петрович, Димитър Пенев
Добромир Митов, Люпко Петрович, Димитър Пенев (Снимка: CSKA.bg)

Работата на Митов се изчерпа в едва няколко месеца. Минаващият за доверен човек на Стойчо Стоилов победи Левски с 2:0 в едно Вечно дерби и бе близо до титлата на България през 2019-а година, но изпусната дузпа от Али Соу го лиши от злато.

Митов дълги години работеше в Академия ЦСКА, а със смяната на властта на „Армията“ вероятно ще си тръгне безславно.

Люпко Петрович

Сръбската легенда Люпко Петрович също се задържа няколко месеца на „червеното“ кормило. С Люпко ЦСКА отстрани Осиек в квалификациите на Лига Европа през 2019-а. Самият Петрович е легенда на хърватите и успя „да изклати“ силния им тим преди около 5 години. В първенството ЦСКА редовно се проваляше със сърбина начело, което породи и фенско недоволство, довело до раздяла.

Люпко Петрович
Люпко Петрович

След краткотрайната си авантюра в ЦСКА, подпечатана от приятелството с Ганчев, последва такава във Виетнам, продължила цели две години! През 2023-а Петрович се завърна в Литекс първо като спортен директор, после и като треньор. Преди няколко месеца сърбинът едва оцеля в тежка катастрофа в родината си, породена от инсулт и оттогава се възстановява в дома си. С оглед достолепната му възраст е на 99 процента сигурно, че кариерата му във футбола е приключила.

Милош Крушчич

Още един странник, озовал се на „Българска армия“. Дошъл като помощник, Милош Крушчич по едно време се оказа старши треньор на ЦСКА. Сърбинът няма да се запомни с друго освен загубения финал за Купата през 2020-а година. Тогава дузпи срещу Локомотив Пловдив решиха съдбата на трофея в мач, в който ЦСКА тотално доминираше.

Милош Крушчич
Милош Крушчич

Наскоро Крушчич бе назначен за предводител на сръбския Спартак Суботица, където тръгна ударно с две победи и два равни. Преди да поеме тима от родината си, Крушчич се подвизаваше в Унгария. Престоите му в Уйпещ и Кишварда са по-скоро посредствени към слаби.

Даниел Моралес

По примера на Крушчич, Дани Моралес е дългогодишен помощник в ЦСКА. Той води „червените“ само за два мача, един от които е престижното равенство 0:0 с Рома на „Олимпико“.

Даниел Моралес
Даниел Моралес

Кариерата на Моралес минава през добри моменти и падения в последните години. На два пъти той водеше Ботев Враца, където бе уволняван реципрочно. Бразилецът с българско гражданство води и третия тим на ЦСКА 1948, но съкращенията в клуба не го пропуснаха. От 17 април тази година Моралес е начело на втородивизионния Беласица Петрич.

Бруно Акрапович

Босненският специалист разтърси футболната общественост през есента на 2020-а година, когато премина в ЦСКА от Локомотив Пловдив. Бруно се превърна в символ на „Лаута“ с трите трофея, които донесе във витрината на „смърфовете“. Затова и преминаването му на „Армията“ бе сензация. Акрапович изкара около половин година в Борисовата градина, а оттогава кариерата му върви стремглаво надолу. Най-запомнящият се момент в периода му в ЦСКА бе победата над Рома с 3:1.

Бруно Акрапович
Бруно Акрапович

56-годишният Акрапович води северномакедонския Шкендия Тетово през сезон 2021/22, а след това набързо мина през саудитския Ал Уехда, скромния кипърски Акритас и босненския гранд Железничар. И на трите места треньорът бе уволнен заради незадоволителни резултати. Раздялата с тима от родината му се случи преди две седмици, като „железничарите“ са сериозно застрашени от изпадане.

Стойчо Младенов

Още едно голямо „червено“ име точно както Любослав Пенев. Стойчо Младенов е последният треньор, извел ЦСКА до титла преди 16 лета. Периодът му от юли 2021-ва до април 2022-ра година може да се характеризира само с едно – недоволство.

Стойчо Младенов
Стойчо Младенов

Легендата на „армейците“ не успя да изгради хомогенен отбор, а играта бе доста ялова. Младенов напусна в посока Бистрица, където около година и половина бе оперативен директор на ЦСКА 1948. Работата му в полите на Витоша не се отчете с абсолютно нищо. Самият Младенов заявява, че е приключил активната си треньорска кариера. Наскоро излязоха слухове, че е отказал на вече изпадналия Етър, което само потвърждава думите му.

Алън Пардю

Най-голямото чуждестранно име в ерата „Гриша Ганчев“. Алън Пардю започна като съветник на ловешкия бизнесмен и сина му Данаил, а след Младенов застана начело на ЦСКА. Англичанинът бе в заварено положение на „Българска армия“ и инкасира няколко смущаващи загуби – 0:5 от Лудогорец в шампионата и 0:1 от Левски в грандиозния финал за Купата през 2022-ра. Пардю си тръгна след расистки скандал.

Алън Пардю
Алън Пардю

През сезон 2022/23 някогашният мениджър на Блекбърн и Нюкасъл води гръцкия Арис Солун. С „жълто-черните“ Пардю се движеше пети в южната ни съседка, преди да бъде уволнен. От пролетта на миналата година е без работа.

Саша Илич

Само Саша Илич изкара цял сезон в ЦСКА в елита при Ганчев. Легендата на Партизан бе близо до 32-рата титла, но болезнен пропуск от дузпа го лиши от шампионската позиция. Илич бе уволнен от ръководството след само три мача от новия сезон 23/24, ала бързо си намери работа. Някогашният халф подписа с гръцкия Атромитос в началото на есента.

Саша Илич
Саша Илич (Снимка: LAP.bg)

Илич започна вихрено начело на атинския отбор, но в последните два месеца резултатите се влошиха. Преди около 24 часа сърбинът се раздели с Атромитос и подписа в Русия с Пари Нижни Новгород, където се очаква да спаси новобогаташите от изпадане. Задачата му да спаси Атромитос вече се увенча с успех.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.