ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„От всичко по много“: Изпълкомът на Димитър Бербатов

0
Димитър Бербатов
Снимка: БТА

Един от фаворитите за шефския пост в БФС – Димитър Бербатов, обяви своя Изпълком. Комитетът на Бербо и основните му поддръжници Стилиян Петров и Мартин Петров е съставен от 15 души и в него няма нито един президент на футболен президент. Обещанието е спазено. В изпълнителния комитет на Бербатов влизат успяли хора от няколко сфери – футбол, политика и бизнеса. Определено има и няколко изненади в избора на Бербатов и хората около него.

При евентуална победа Бербатов ще влезе автоматично в новия Изпълком като президент на Футболната централа. Стилиян и Мартин също ще бъдат част от ИК и тук определено личи последователността в думите на Бербатов, че тримата заедно ще управляват БФС.

„Три години минаха, откакто започнахме тази битка за промяната на българския футбол. На 15 март ще дойде кулминацията. Всички мислим, че тази промяна ще се случи. Кого ще предпочетат клубовете, тепърва ще разберем. Не съжаляваме за нищо – пред всички, пред футболната общественост, се борим за нашия футбол. Обиколихме страната, никой друг не го направи, показахме професионализъм към абсолютно всички клубове, видяхме се с кметовете – те са важна част за спорта, не само футбола“, заяви Бербатов в края на кампанията си, завършила в София.

Димитър Бербатов, Мартин Петров
Димитър Бербатов, Мартин Петров (Снимка: LAP.bg)

И именно двама кметове са част от неговия Изпълнителен комитет. Това са новите градоначалници на Пловдив и Благоевград, избрани преди месеци. Костадин Димитров (Пловдив) и Методи Байкушев (Благоевград) определено са донякъде изненадващи и интересни имена в евентуалния Изпълком. Двамата се славят с добра репутация и на тях се облягат много надежди за следващите 4 години в Пловдив и Благоевград. Именно родният на Бербатов Пирин Благоевград издигна кандидатурата на Бербатов за президент на БФС.

Част от бъдещия хипотетичен ИК на Бербатов е и дългогодишният адвокат от екипа му Георги Владев. В този екип има и още едно много уважавано име в средите на юристите – Ясна Ставрева, която е и единствената дама измежду 15-те избраници на Бербо, Стилиян и Мартин.

Още един борец за свобода, макар и не с юридически похвати, е Петър Ганев. Икономистът бе част от Надзорния съвет на Левски до април 2023-а година. Тогава той Иво Ивков и Станимир Стоилов се разделиха със „сините“ в рамките на няколко седмици, което предизвика бурно негодувание у привържениците на столичния гранд. Ганев се слави с добро име в сферата на икономиката и често е търсен от медиите по важни въпроси.

Петър Ганев, Пламен Петров
Петър Ганев, Пламен Петров (Снимка: LAP.bg)

Така стигаме и до „футболните хора“ в Изпълкома. Изборът на Бербатов изглежда изключително добре на пръв поглед, доверявайки се на бившите национални селекционери Пламен Марков и Петър Хубчев. С Марков начело „трикольорите“ за последно се класираха на голям форум – Европейското първенство през 2004-а година. Хубчев пък направи последната положителна серия на „лъвовете“ преди 5-6 години, когато родните национали спечеллиха групата си в първото издание на Лига на нациите. Така и успяха да си осигурят баражи за Евро 2020. Там обаче родният представителен тим загуби от Унгария.

Представителите на бизнеса и иновациите в екипа на Бербатов също са със сериозен авторитет, въпреки че не са с дългогодишни кариери. Име, което прави впечатление, е това на Христо Бисеров – основател на payhawk – първата българска компания, оценена на над 1 милиард долара. Сред удостоените с евентуална власт ще бъде и Велизар Величков – съосновател на grabo.bg. Друго име на предприемач е това на Дарин Маджаров от „Уча.се“. Дигитализацията е сред основните приоритети на Бербатов и екипа му и няма нищо по-логично от името на Маджаров в Изпълкома (бизнесменът бе част от плановете на Бербатов и преди две години и половина).

Среща-дискусия за развитие на българския футбол с Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров
Среща-дискусия за развитие на българския футбол с Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров (Снимка: БТА)

В списъка на Бербатов е и светилото в медицината професор Георги Попов. Лекарят е дълбоко уважаван и в редиците на УЕФА, където изглежда БФС ще бъде далеч по-уважавана институция, ако Бербатов стане шеф на Съюза.

Последното, но не и по важност име, което Бербатов е избрал за своя Изпълком, е това на Атанас Пеканов. Бивш вицепремиер, отговарящ за разпределението на европейските средства, Пеканов е с добра репутация и в икономическите среди, точно както Петър Ганев. С подобни хора бъдещето на българския футбол може да не е безоблачно, но със сигурност е по-светло от последните 20 години.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.