ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Огромен кръг в Италия: три зрелищни мача в 37-ото завъртане

0
Тиаго Мота
Снимка: БТА

Италианската Серия А изпраща предпоследния си кръг за сезон 2023/24. Шампионът вече е ясен, както и вицешампионът. Квотите за Шампионска лига са почти разпределени, както и тези за другите евротурнири.

Има обаче няколко спота, за които тече все още усилена борба, а атрактивните мачове от този кръг могат да предопределят крайното класиране кръг преди края. Във Флоренция, Милано и Болоня обещава да е най-зрелищно!

Борбата за последната евроквота е между Фиорентина и Наполи

Едва ли някой е очаквал двата тима от Флоренция и Неапол да са съответно осми и девети в предпоследния кръг. Мачът между Фиорентина и Наполи се явява директен мач за последната евроквота. Чистата теория гласи, че Италия може да има и 9 представители в Европа догодина. Това ще се случи, ако „Ла Виола“ победи Олимпиакос на финала в Лигата на конференциите и завърши девети или по-назад.

Естествено, Винченцо Италиано и момчетата му не се осланят на финала с гърците. „Виолетовите“ ще искат да спечелят огромна доза самочувствие срещу миналогодишния шампион на Апенините Наполи. 

Наполи
Наполи (Снимка: БТА)

За Наполи, който ще е без Пьотр Желински и Марио Руй в града на Медичите, срещата се явява спасителен пояс. Както и потенциалното участие в ЕКТ, но в третия най-значим турнир. Фиора ще е единствено без крилото Рикардо Сотил срещу партенопеите.

Милан с най-лежерната си визита до Торино

Точно така – „росонерите“ гостуват на укрепилия се в средата Торино. Милан на Стефано Пиоли си осигури математически второто място, а шансовете за титла отдавна не съществуват. За „биковете“ срещата също е почти изцяло за престиж, въпреки че съществуват теоретични шансове за евротурнирите. По-интересното е, че и двата отбора ще си търсят нови треньори през лятото.

За мястото на гореспоменатия Пиоли изглежда има няколко португалски опции, аржентинецът Марсело Гаярдо и още няколко реномирани италианци, сред които Антонио Конте. Постът на Иван Юрич също ще бъде овакантен. Хърватинът си тръгва, след като не успя да се разбере за нов договор с Урбано Кайро. За пейката на торинци се спрягат доста интересни имена – някогашните национали на Италия Фабио Гросо и Дженаро Гатузо, както и Паоло Ваньоли, най-известен с работата си във Венеция.

Торино - Интер
Торино - Интер

При всички положения мачът не е с огромен заряд. Не и със състезателен такъв, тъй като „биковете“ ще знаят резултата от Фиорентина – Наполи, ден по-рано. Възможно е именно по-големият хъс в Торо да надделее срещу мислещите вече за почивка „дяволи“. От Миланело долетя и друга интересна интересна вест в хода на седмицата. Основният нападател Оливие Жиру ще премине в американския Лос Анджелис след края на сезона, което обрича тимът да търси и нов голаджия през юли и август.

Симоне Индзаги ще покаже титлата и на бившия си Лацио

Интер с поредния си протоколен мач след 20-ото Скудето. „Нерадзурите“ посрещат Лацио в неделната привечер. Римляните по всяка вероятност ще играят в Лига Европа догодина и до голяма степен и за тях сблъсъкът не е от първостепенна важност.

Лациалите обаче ползват последните кръгове и за опознаване със сравнително скоро назначения Игор Тудор. Хърватинът успя да осигури евроучастие на столичния тим в момент, в който това изглеждаше трудна задача. Сега на „Меаца“ Тудор ще срещне един от старите си противници като играч – Интер, където пък треньор е клубната легенда на Лацио – Симоне Индзаги.

Интер
Интер (Снимка: БТА)

Хърватинът има някои липси в състава си – Алесио Романьоли е наказан и няма да може да се завърне в град Милано. Няколко играчи на „бианкочелестите“ пък са под въпрос – Педро, Николо Казале, Патрик и Мануел Ладзари. За Интер единствен отсъстващ може да бъде полузащитникът Хенрих Мхитарян.

Рома няма право на грешка с Дженоа

„Джалоросите“ на Даниеле Де Роси излязоха от тежката серия със смесен успех. Все още не е загубен шансът за Шампионска лига догодина – разликата с Аталанта е три пункта, но бергамаските са и с мач пасив.

Рома няма кой знае какви кадрови проблеми пред себе си. Срещата изпуска само Леонардо Спинацола. За фланговия футболист кампанията приключи заради травма. Под въпрос са вицекапитана Джанлука Манчини, Ромелу Лукаку, Сердар Азмун и Деан Хуйзен, но карето вероятно ще стисне зъби за последните крачки то сезона.

Ромелу Лукаку, Рома
Ромелу Лукаку, Рома (Снимка: БТА)

Дженоа се укрепи много в средата на таблицата при завръщането си в елита. Момчетата на Алберто Джилардино зарадваха тифозите си с приятен футбол и заслужено не се притесняват изобщо за оцеляването си от няколко кръга насам. Някогашният нападател Джила няма да може да разчита на Витиня, Руслан Малиновски и Алан Матуро в Рим. Най-интересната вест от Генуа през тази седмица е обявената раздяла с Кевин Строотман, който е бивш играч именно на Рома. Нидерландецът по всяка вероятност ще си вземе сбогом с италианския футбол и на „Олимпико“ в 37-ия кръг, и на „Луиджи Ферарис“ в последния 38-и.

Болоня и Ювентус в спор за бронза

„Рособлу“ и „Старата госпожа“ вече си осигуриха място в Шампионска лига догодина. За домакините на „Ренато Дал`Ара“ това е епохално постижение и завръщане в Турнира на богатите след 60 години пауза. Юве изкара „едва“ сезон без елитен европейски футбол, което не е малко за подобен колос.

Двата тима обаче ще си оспорват бронзовото отличие в Серия А, а не евроквоти. Към момента болонци и торинци са с по 67 точки, но головата разлика е в полза на най-титулувания италиански тим.

Масимилиано Алегри
Масимилиано Алегри (Снимка: БТА)

Срещата е интересна и по още една ос. Вероятният следващ треньор на Ювентус…е сегашният на Болоня – Тиаго Мота. Преди часове Макс Алегри беше уволнен на Континаса, а Паоло Монтеро ще изведе „бианконерите“ за последните два мача от сезона. Причината за преждевременното освобождаване на Алегри е поведението му във финала за Купата на Италия. Секунди преди триумфа спецът от Ливорно побесня, а след това е заплашил физически журналист от близката до Юве медия – Тутоспорт. Това е и предначертало пътят на наставника.

Медиите в Италия, включително Тутоспорт, стигнаха и по-далеч – Тиаго Мота ще подпише договора си с Юве в понеделник, в който ще води Болоня срещу бъдещия си тим. Възможен ли е такъв хипотетичен сценарий, ще проследим в понеделник вечер! 


Серия А, кръг 37:

Петък, 21:45 часа| Фиорентина – Наполи

Събота, 19:00 часа| Лече – Аталанта

Събота, 21:45 часа| Торино – Милан

Неделя, 13:30 часа| Сасуоло – Каляри

Неделя, 16:00 часа| Монца – Фрозиноне

Неделя, 16:00 часа| Удинезе – Емполи

Неделя, 19:00 часа| Интер – Лацио

Неделя, 21:45 часа| Рома – Дженоа

Понеделник, 19:30 часа| Салернитана – Верона

Понеделник, 21:45 часа| Болоня – Ювентус


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.