ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Новият“ Левски очарова, но тежките изпитания тепърва започват

0
Марин Петков и Рикардиньо
Крилото на Левски Марин Петков празнува попадението си срещу Пирин Благоевград заедно със съотборника си Рикардиньо (Снимка: БТА)

Дисциплиниран Левски стартира успешно пролетния дял на първенството, след като победи и то заслужено Пирин Благоевград с 2:1 като гост в първия си официален двубой за 2024-а година. Срещата от 21-ия кръг на efbet xЛига „сините“ на Николай Костов трябваше да се съобразяват с променящите се условия на терена на стадион „Христо Ботев“, след като трябваше да играят с човек по-малко близо час, но въпреки това стигна до трите точки.

На вратата на столичани бе Пламен Андеев, а четиримата в защита бяха Патрик-Габриел Галчен, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба и капитанът Вандерсон Цунами. Като опорни халфове бяха поставени Асен Митков и Асими Фадига. По лявото крило започна Марин Петков след продажбата на Уелтън, а на другия фланг стартира новото попълнение Фабио Лима. На върха на атаката бе Рикардиньо, подпомаган от Джавад Ел Джемили. На пейката бяха другите три нови тази зима – Карлос Охене, Хоакин Фернандес и Патрик Мислович.

„Сините“ започнаха силно срещата и поведоха в резултата още в седмата минута с гол на Марин Петков, който вкара от добавка след добър изстрел на Рикардиньо, отразен от вратаря на домакините Максим Ковальов. „Орлетата“ отговориха бързо и в 16-та минута играещият под наем от ЦСКА Асен Дончев пусна страхотен извеждащ пас към Уго Комано, който напредна към наказателното поле и преодоля Пламен Андреев за 1:1.

Марин Петков и Рикардиньо
Крилото на Левски Марин Петков празнува попадението си срещу Пирин Благоевград заедно със съотборника си Рикардиньо (Снимка: БТА)

Малко по-късно Патрик-Габриел Галчев уцели гредата от свободен удар, а в 34-ата минута централният защитник на Левски Хосе Кордоба бе изгонен с директен червен картон, след като направи нарушение като последен в защита, като реферът Никола Попов взе своето решение след консултация със системата ВАР. Въпреки това, шест минути по-късно гостите отново поведоха, след като най-добрият играч в мача Рикардиньо се възползва от нелепа грешка на Моду Дин. Централният защитник на Пирин реши да си води топката в малкото наказателно поле и Рикардиньо го пресира, а след това успя да чукне токата във вратата на Ковальов за 1:2.

След почивката домакините не намериха начин да се върнат в мача и не паднаха повече голове. По този начин Левски записа трети пореден успех в първенството и се изкачи до четвърто място в класирането с 38 точки, седем по-малко от лидера Черно море, който е изиграл мач по-малко. Пирин заема 14-ата позиция в подреждането с актив от 16 точки.


Как игра и какво показа „непознатият“ Левски?

Всяка победа е важна, както гласи клишето, но пък тя дава самочувствие и е предпоставка за нови положителни резултати в следващите двубои.

Левски доминираше почти през целия двубой, макар че около час игра трябваше да устоява на терена с човек по-малко. „Сините“ бяха по-активния и по-опасния отбор, като особено през първото полувреме възпитаниците на Николай Костов играеха с доста изнесена напред защитна линия. Нещо, което беше доста тренирано и изглежда обработено по най-добрия начин по време на подготвителния лагер в Турция. Преходът от защита в атака на „сините“ също бе на високо ниво в тази среща.

Аймен Суда и Келиан ван дер Каап
Защитникът на Левски Келиан ван дер Каап се опитва да вземе топката от футболиста на Пирин Благоевград Аймен Суда (Снимка: БТА)

Неразрешим проблем за Левски, както и в зимните контроли, си останаха контраатаките на противника, причина, за които бе именно тази високо изнесена линия на отбраната. Именно това и чакаше Пирин, който се възползва точно по този начин и отбеляза изравнителното попадение след извеждащо подаване между централните защитници на столичани. Вина за гола обаче имаше и Патрик-Габриел Галчев, който загуби доста лесно топката. След това центърът, в частност Асен Митков, бе лесно преодолян, а след това и разредената защитата Левски, в която се видя огромното пространство между двамата централни бранители, „помогна“ за попадението във вратата на Пламен Андреев. Естествено, трябва да отчетем отличният разсичащ пас на направилият доста силен двубой Асен Дончев, който играе под наем от ЦСКА.

Асен Дончев и Джавад Ел Джемили
Защитникът на Пирин Благоевград Асен Дончев прави шпагат срещу Джавад Ел Джемили от Левски (Снимка: БТА)

„Орлетата“ имаха още две подобни ситуации, а ри една от тях дойде и червеният картон на Хосе Кордоба след нов хитър извеждащ пас. И тук Дончев беше в основната, след като с едно докосване успя да намери Комано зад отбраната, а панамския бранител бе доста далеч и не му оставаше нищо друго освен да го дръпне и видя червения цвят.

Андрей Йорданов и Рикардиньо
Футболистът на Пирин Благоевград Андрей Йорданов срещу нападателя на Левски Рикардиньо (Снимка: БТА)

Настойчивата игра на „сините“ футболисти пък беше в основата на второто попадение. Тогава Рикардиньо не се отказа да гони защитника на Моду Диане, който пък извърши чутовна глупост. Новият бранител на „орлетата“ вместо да опита да води топката в малкото си наказателно поле, той трябваше просто да я изчисти. Детинска грешка наистина, но пък бразилския таран на Левски видя шанса да се възползва от несигурните действия на Диане и го направи по възможно най-добрия начин. Това беше и много важен психологически момент в мача, след който футболистите на Олександър Бабич изглежда се предадоха.

Вандерсон Цунами и Данило Полонский
Капитанът на Левски Вандерсон Цунами в битка за топката с футболиста на Пирин Благоевград Данило Полонский (Снимка: БТА)

„Новият“ Левски впечатли, показа зрялост и дисциплина

Съвсем нормално, с оглед на намаления си състав, момчетата на Николай Костов се прибраха, макар и не изцяло, своята половина през второто полувреме, за да пазят резултата и го направиха успешно. Футболистите на Пирин изчакваха своите шансове, които обаче поти отсъстваха заради организираната игра на „сините“ футболисти в отбрана.

Играчите на Костов не отстъпиха и педя от терена на домакините, като продължиха да пресират по целия терен и на практика задължиха футболистите на Пирин да играят с дълги топки, които не бяха никакъв проблем за „синята“ отбрана.

Това е изключително важна победа за 26-кратните шампиони с този състав. Тимът вече трябва да свикне, че Роналдо, Уелтън, Жереми Петрис и Андриан Краев вече ги няма. Успехът дойде при това срещу неудобен и корав съперник на тежък терен. Затвърди се и впечатлението от последните контролни мачове, че колективът и енергията в играта на отбора бяха на ниво.

Келиан ван дер Каап и Уго Комано
Защитникът на Левски Келиан ван дер Каап в битка за топката с нападателя на Пирин Благоевград Уго Комано (Снимка: БТА)

Видя се обаче новото лице на Левски с нови футболисти, част, от които са били резерви до този момент. Сред тях е и Марин Петков, който бавно и постепенно ще трябва да се превърне в титуляр по левия фланг след напускането на Уелтън. Определено можем да се изкажем положително и за Фабио Лима, който сновеше по десния фланг и постоянно тормозеше играчите на Пирин, като имаше и една отлична ситуация да се разпише към края и да реши двубоя, но бе спрян от чудесната намеса на вратаря на домакините Максим Ковальов.

„Сините“ загатнаха, че на са зависими от конкретни играчи, което е оптимистично и дава надежда на феновете на отбора, че тимът може да продължи във възходяща линия и в следващите си двубои. Тепърва ще видим обаче дали наистина е така, когато дойде време столичани да се изправят срещу по-сериозни съперници. Още следващата седмица 26-кратните шампиони приемат „доста интересния“, по думите на Костов, отбор на Арда.

„Здраво сме стъпили на краката си. Знаем какви цели гоним, знаем как да ги преследваме“, заяви още старши треньорът на „сините“.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски Николай Костов дава указания на своите футболисти в мача срещу Пирин Благоевгард (Снимка: БТА)

Левски има още доста накъде да се подобрява и Костов го знае. Въпросът е, че наставникът ще трябва да изгражда облика на новия тим в движение, което неминуемо ще внесе допълнително напрежение. Нужно е обаче и търпение от страна на ръководството и феновете, защото сега е най-важно наистина да се изгради един силен отбор, който да атакува основната цел – атака на евротурнирите.

Обречен ли е Пирин?

В първия си официален мач за новата година „орлетата“ изглеждаха пасивни и безидейни в атака, с изключение на две-три ситуации на контраатака през първото полувреме, когато падна и тяхното попадение.

Остана впечатление, особено след червения картон, че Левски искаше да даде инициативата на своя противник. Това обаче изобщо не се отдаде на Пирин. Това е и така, защото отборът играеше по съвсем различни по времето на Иво Тренчев, когато бе начело. Особено срещу тим като Левски, страшно трудно бе на момчетата на Бабич да изграждат атаките и да бъдат доминантния тим на терена.

Уго Комано
Нападателят на Пирин Благоевград Уго Комано празнува попадението си срещу Левски (Снимка: БТА)

Показателно бе, че основен играч на благоевградчани в лицето на Аймен Суда бе почти безличен на терена. В тези мачове, когато трябва да водиш играта, са ти нужни друг тип футболисти, които да се надиграват и да създават числено преимущество срещу противника. Тогава има шансове да бъде пробит и по-компактния отбор на противника.

Ще е нужно е време на украинския треньор да изгради новия облик на „орлетата“, но дали ще има времето да го стори? Най-логично обаче е Пирин да продължи да играе така, както при Тренчев – себерездаване и отлични контраатаки, с които отборът измъкваше по някоя ценна точка. Още в следващия кръг предстои „дерби на дъното“, в което Пирин гостува на директен съперник в лицето на Ботев Враца и именно тези мачове трябва благоевградчани да печелят, ако искат да запазят елитния си статут.

Олександър Бабич
Старши треньорът на Пирин Благоевград Олександър Бабич по време на мача срещу Левски (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.