ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Завързаните битки във Висшата лига продължават с новия 33-и кръг

0
Манчестър Юнайтед
Манчестър Юнайтед, Коби Мейно и Каземиро (Снимка: БТА)

Уикендът вече зае мястото си, с което и измести фокуса от континенталния футбол към най-оспорваното първенство през този сезон, а именно английската Висша лига. В събота стартира новият 33-и кръг с шест вълнуващи сблъсъка, в които участие ще вземат Нюкасъл, Тотнъм, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед.

В неделя предстоят нови три двубоя, а кръгът ще завърши в понеделник вечер. Нека сега обаче се фокусираме върху мачовете от съботния ден и да разберем какво може да очакваме от тях!

Нюкасъл Юнайтед – Тотнъм Хотспър, 14:30 часа

Всичко стартира с ранния двубой, в който Тотнъм продължава борбата си за Топ 4 с тежко гостуване на Нюкасъл. „Шпорите“ се възползваха от загубените точки от Астън Вила миналия уикенд с победа с 3:1 над Нотингам Форест, която ги прати директно на четвърто място по голова разлика. Този уикенд пък отборът на Унай Емери пътува до столицата за среща с лидера Арсенал, което означава, че Тотнъм може да затвърди мястото си зона Шампионска лига.

Нюкасъл също победи миналия уикенд с 1:0 като гост на Фулъм, което бе едва четвъртия успех на „свраките“ като гост този сезон. Раздираният от контузии отбор на Еди Хау обаче знае, че силата му идва у дома на „Сейнт Джеймс Парк“, като той знае, че могат да завършат уикенда на шесто място, ако победят Тотнъм в Тайнсайд в комбинация с други резултати в тяхна полза.

По-рано през кампанията „шпорите“ стигнаха до комфортна победа с 4:1 в северен Лондон. Въпреки това, последното гостуване на Тотнъм на „Сейнт Джеймс Парк“ беше истинска катастрофа за тях – загуба с 1:6, при която Нюкасъл водеше с пет гола след само 21 минути игра.

Откъде обаче изобщо да започнем с контузиите в Нюкасъл? „Свраките“ може да останат без 12 играчи за мача в събота, като Калъм Уилсън, Ник Поуп, Свен Ботман, Джамал Ласелс и Жоелинтон са аут дългосрочно.. Младият Люис Майли също е извън игра до май, докато Сандро Тонали все още е наказан. Киърън Трипиър ще бъде друг голям отсъстващ и няма да може да се изправи срещу бившия си отбор, докато Валентино Ливраменто също ще пропусне сблъсъка поради контузия на глезена. Мигел Алмирон, Джо Уилок и Мат Таргет съвероятно няма да бъдат на разположение.

Отборът на Ангелос Постекоглу е в доста по-добро състояние, спрямо днешния си опонент, като Ричарлисон вероятно ще се завърне в състава, след като пропусна победата над Нотингам Форест. Райън Сесеньон, Манор Соломон и вратарят Фрейзър Форстър все още са извън игра, но едва ли това ще бъде някакъв сериозен проблем заотбора. Триото ще пропусне остатъка от кампанията.

Тъй като Тотнъм все още се бори за място в Шампионската лига, той трябва да бъде невероятно мотивирани за пътуването си до Тайнсайд. Отборът на Постекоглу набира скорост в последната част от сезона и се отправя към този сблъсък, знаейки, че трябва да заличи последния сблъсък срещу този съперник на „Сейнт Джеймсис Парк“ от съзнанието с добра победа, като тази по-рано през кампанията в Лондон. Формата на Нюкасъл се повиши отново в последните мачове, но резултатите не винаги са били убедителни, като например победата им с 4:3 над Уест Хем. С много контузии, които все още сеят хаос в отбора на Хау, „шпорите“ може да се промъкнат и да откраднат трите точки в една напрегната среща.

Това се очертава да бъде доста завързан сблъсък и затова коефициентите на букмейкъра Palms Bet изглеждат донякъде изравнени. Победата за Нюкасъл е оценена на 2.80, докато таза за Тотнъм е 2.25, а равенството е определено на 4.20. Напълно възможно и двата тима да намерят вратата на съперника, така че опцията за гол/гол със ставка от 1.37 може съвсем спокойно да се пробва като залог.

Нотингам Форест – Уулвърхемптън Уондърърс, 17:00 часа

Уулвърхемптън пътува до източен Мидландс, където ще се изправи срещу Нотингам Форест, който в момента се намира точно извън зоната на изпадащите. Отборът на Гари О’Нийл се нуждае от три точки, за да запази европейската си мечта жива, след като заема 11-ата позиция и шест точки изоставане от седмия Уест Хем. „Червените“ също ще гонят победата, за да се опитат да увеличат разликата в дъното на таблицата, тъй като в момента имат равен брой точки, заедно с първия под чертата Лутън Таун.

Това, най-вероятно, ще бъде по-емоционален двубой за двама човека в състава на домакините – мениджърът Нуно Еспирито Санто, както и възпитаника на академията на „вълците“ Морган Гибс-Уайт ще се изправят срещу бившия си клуб.

Форест влиза в мача в серия от три поредни мача без успех и загуба от Уест Хем, като има няколко контузии в състава: Тайво Авоний и Нуно Таварес са аут заради проблеми в бедрото, докато още един бивш играч на „вълците“ – Вили Боли, също е аут заради мускулна контузия.

За гостите Жан-Рикнер Белгард не е наличен заради проблем с коляното. Хи-Чан Хуан се завърна към тренировки и може да участва заедно с Крейг Доусън, който ще иска да си върне мястото в титулярния състав. Раян Айт-Нури беше заменен принудително срещу „чуковете“ поради контузия, като алжирецът може да получи почивка за този мач. Матеуш Куня пък се очаква да започне като титуляр за първи път след завръщането си от контузията в подколянното сухожилие.

Домакините от Нотингам получават по-ниския коефициент за победа от 2.16 от букмейкъра Palms Bet, докато този за Уулвс е 3.50. Равенството е оценено на 3.40.

Манчестър Сити – Лутън Таун, 17:00 часа

Шампионът Манчестър Сити се изправя срещу Лутън в събота следобед, докато се опитва да окаже натиск върху своите съперници за титлата. „Небесно-сините“ в момента са трети в невероятно напрегната надпревара за титлата, но могат да се възползват от потенциалните пропуснати точки този уикенд, когато Арсенал се изправи срещу Астън Вила, а Ливърпул е домакин на Кристъл Палас.

„Гражданите“ играха в средата на седмицата и завършиха наравно 3:3 във вълнуващ първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Реал Мадрид, като Хосеп Гуардиола може би гледа с едно око към реванша идната сряда.

Тормозеният от контузии Лутън едва ли ще се наслади на пътуването си до „Етихад“, място, където никой не е печелил този сезон. „Шапкарите“ бяха отнесени с 2:6 във ФА Къп в последната среща между двете страни, допускайки пет на Ерлинг Халанд.

Гуардиола има няколко отсъстващи, с които да се бори преди гостуването на Лутън, но се очаква, че Кевин Де Бройне ще се завърне в състава, който пропусна сблъсъка от Шампионската лига във вторник поради болест. Фил Фодън получи проблем в същия проблем, но ще бъде възстановен навреме за днешния сблъсък. Въпреки това, Кайл Уокър и Нейтън Аке ще пропуснат двубоя поради травми.

И без това скромният състав на Лутън беше покосен от контузии през последните седмици и мениджърът Роб Едуардс има планина от проблеми, с които да се бори преди пътуването до „Етихад“. Редица играчи вече са аут до края на сезона, включително капитана Том Локиър, Марвелос Накамба и Амари’и Бел, докато Илайджа Адебайо и Чиедози Огбене също липсват за „шапкарите“. Габриел Ошо и Мадс Андерсен не са на разположение в отбрана, докато Иса Каборе няма право да се изправи срещу клуба, който държи правата му. Алберт Самби Локонга също е извън игра заради контузия в бедрото, а в лазерета виждаме още Даниел Потс и Джейкъб Браун.

Манчестър Сити не би трябвало да има големи проблеми срещу отбор на Лутън, на който липсват редица играчи, особено в сърцето на тяхната защита. „Гражданите“ вече спечелиха и двата си мача срещу този съперник този сезон, като единствената надежда на „шапкарите“ ще бъде евентуалната ротация от страна на испанеца, който сигурно ще иска да запази част от играчите си за реванша от Шампионската лига следващата седмица. Независимо от това, дълбокият състав на Манчестър Сити не трябва да има проблеми да стигне до успеха и това може дори да е шанс за него да увеличи головата си разлика.

Тук като истински фаворит влиза Манчестър Сити с коефициент за победа от 1.13 срещу 19.00 за Лутън, според букмейкъра Palms Bet. Ставката за „хикс“ тук се равнява на 9.50. Попаденията едва ли ще бъдат мираж, така че залог за над 3.5 гола с коефициент от 1.72 изглежда привлекателна опзия.

Бърнли – Брайтън & Хоув Албиън, 17:00 часа

Този сблъсък противопоставя два отбора, които не се намират в най-добрата си форма. Домакините от Бърнли влизат в двубоя на гърба на три поредни мача без успех и заемайки предпоследната 19-а позиция, като изостават с шест от спасителната зона. Отборът на Венсан Компани обаче има само една победа за последните си 14 кръга във Висшата лига.

През този сезон Брайтън не показва същата стабилност като преди година и в момента заема десетото място, а изоставането от зона Европа е пет точки, но имат и мач по-малко от Уест Хем, който заема именно това място. „Чайките“ също не познават вкуса на успеха в последните си три срещи и напрежението върху мениджъра Роберто Де Дзерби започва да се усеща.

И в двата състава кадровите проблеми са си сериозен фактор. За домакините аут за съботния двубой ще бъдат контузените Амин Ал Дахил, Джордан Байер, Лука Колеошо, Хан-Ноа Масенго, Аарън Рамзи и Нейтън Редмънд, докато Дара О’Шей е наказан.

Още по-сериозни са обаче главоболията за Де Дзерби, който няма да може да разчита на цели девет футболиста. Става дума за Били Гилмор, Хулио Енсисо, Тарик Лампти, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайро Митома, Адам Уебстър, Евън Фъргюсън и Джак Хиншълууд, които лекуват различни травми.

Букмейкърът Palms Bet гласува доверие на Брайтън за победата с коефициент от 2.05 срещу 3.50 за Бърнли. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката от 3.75 за равенство в двубоя.

Брентфорд – Шефилд Юнайтед, 17:00 часа

Ако казахме, че Бърнли и Брайтън не са в добра форма, то не е сигурно как може да оприличим негативните серии на Брентфорд и Шефилд Юнайтед, които са замесени сериозно в битката за оцеляване.

„Пчеличките“ са 15-и в класирането и имат аванс от едва четири точки пред първия под чертата Лутън. Отборът на Томас Франк е в серия от три поредни равенства, но пък последната победа на лондончани датира от 10 февруари тази година, което беше преди десет кръга, но сега се отворя чудесна форма пред тима да вземе важни три точки.

Шефилд са си последни и все повече изглежда, че са се примирили със съдбата си да се завърнат обратно в Чемпиъншип, след като са на цели девет точки от спасението. В последния кръг „остриетата“ измъкнаха точка от Челси, завършвайки 2:2 на „Брамал Лейн“, а интересното е, че както Брентфорд, така и Шефилд победи за последен път на 10 февруари, когато беше надигран Лутън като гост с 3:1.

И двамата мениджъри ще трябва да се оправят с отсъстващи играчи. Томас Франк няма да може да разчита на Джош Дасилва, Бен Мий, Рико Хенри и Аарън Хики, които са контузени, Кристиан Ньоргард и Кевин Шаде остават под въпрос.

Крис Уайлдър пък може да се окаже без цели девет състезателя за съботния сблъсък. В лазарета към момента остават Крис Башъм, Раян Брюстър, Джош Балдок, Том Дейвис, Даниел Джебисън, Джош Игън, Макс Льов и Рийс Норингтън-Дейвис, а Джак Робинсън е под въпрос, но почти сигурно ще попадне поне в състава.

Фаворит в този сблъсък си остава Брентфорд с коефициент за победа от 1.45, докато този за Шефилд е 7.00. Равенството тук бива определено на 4.75 от букмейкъра Palms Bet.

Борнемут – Манчестър Юнайтед, 19:30 часа

Манчестър Юнайтед ще търси голям реванш този уикенд, когато гостува на Борнемут във Висшата лига. Една от многото сериозни разочарования в тази мрачна кампания дойде, когато „червените дяволи“ приеха този съперник и записаха печална загуба с 0:3 през декември. Доминик Соланке и компания разкъсаха тима на Ерик тен Хаг, но сега изкуплението ще бъде в ума на играчите на Манчестър Юнайтед.

Те не са в особено вдъхновяваща форма преди пътуването до южното крайбрежие, като не успяха да спечелят нито един от последните си три мача. Късно допуснатите голове срещу Брентфорд и Челси ги лишиха от ценни точки в битката за Топ 4, докато леко случайното равенство срещу Ливърпул в последния кръг не заличи проблемите в отбора, който остава на шестата позиция и с 11 пункта пасив от четвъртото място.

Борнемут беше във впечатляваща форма до поражението си с 1:2 от Лутън миналия уикенд, като беше записал четири победи в последните си пет мача преди загубата от „шапкарите“. „Черешките“ заемат 12-ата позиция в таблицата, но евентуална победа на „Вайталити Стейдиъм“ в събота може да ги приближи на пет точки от Манчестър Юнайтед с шест мача до края.

Маркъс Таверние може да вкара срещу Лутън, но беше изваден принудително поради контузия на подколянното сухожилие. Той ще пропусне гостуването на Ман Юнайтед и може да отсъства до края на кампанията, присъединявайки се към Райън Фредерикс и Луис Синистера в лазарета.Крис Мефъм обаче се очаква да се завърне след боледуване, а Тайлър Адамс може да бъде на разположение, след като пропусна мача срещу „шапкарите“ поради проблем, докато Антоан Семеньо също беше заменен срещу Лутън поради контузия и датата на завръщането му не е известна.

Основните притеснения на Ерик тен Хаг са относно защитата, където Виктор Линделоф, Лисандро Мартинез, Люк Шоу и Тайрел Маласия са аут в обозримо бъдеще. Рафаел Варан и Джони Еванс пропуснаха равенството с Ливърпул и също няма да бъдат на разположение и срещу „черешките“. Маркъс Рашфорд се появи миналия уикенд в игра, но беше заменен с лека контузия в края на мача. Има съмнения относно неговото участие в събота, докато Скот Мактоминей също може да се завърне, след като пропусна мача с Ливърпул поради контузия в коляното. Антони Марсиал също остава в лазарета.

Тъй като Манчестър Юнайтед е толкова непредсказуем, трудно ще бъде да разгадаем коя версия ще покаже в Южна Англия. Неговата форма като гост е доста нестабилна този сезон и интензивният натиск на Борнемут на мениджъра Андони Ираола може да им създаде сериозни проблеми. „Червените дяволии“ вече останаха само с илюзорни шансове за класиране в Топ 4, а това доведе до още по-голям спад в играта на Ман Юнайтед, като „черешките“ са готови да се възползват. Въпреки това, по-опитните играчи на „червените дяволи“ може да им помогнат да получат нещо от „Вайталити Стейдиъм“.

Изравнени сили и изравнени коефициенти, показва преценката на букмейкъра Palms Bet. Ставката за победа на домакините от Борнемут е 2.40, докато тази за Ман Юнайтед – 2.66. „Хиксът“ тук е оценен на 4.00. И двата тима допускат по доста попадения, така че спокойно тук може да се играе и опцията гол/гол с коефициент от 1.44.

Програма за мачовете от 33-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 13 април:

14:30 часа | Нюкасъл Юнайтед – Тотнъм Хотспър

17:00 часа | Нотингам Форест – Уулвърхемптън Уондърърс

17:00 часа | Манчестър Сити – Лутън Таун

17:00 часа | Бърнли – Барйтън & Хоув Албиън

17:00 часа | Брентфорд – Шефилд Юнайтед

19:30 часа | Борнемут – Манчестър Юнайтед

Неделя, 14 април:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Фулъм

16:00 часа | Ливърпул – Кристъл Палас

18:30 часа | Арсенал – Астън Вила

Понеделник, 15 април:

22:00 часа | Челси – Евертън

Очаквайте в неделя превюта и за останалите четири двубоя от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.