Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Приятелското дерби“ може да реши сезона на Евертън и Ливърпул

0
Ливърпул
Ливърпул (Снимка: БТА)

Работната седмица продължава със страхотния футбол от английската Висша лига. След разгромната победа на лидера Арсенал с 5:0 над Челси късно снощи, в сряда и в четвъртък е време за следващата порция двубои.

Днес ще гледаме още едно градско дерби – това между Евертън и Ливърпул на „Гудисън Парк“, а по същото време жестоко критикуваният Манчестър Юнайтед посреща последния в класирането Шефилд Юнайтед. Последният двубой от разпокъсания 29-и кръг е в четвъртък, когато Брайтън е домакин на шампиона Манчестър Сити.

Време е да разбием теориите и да видим какво ни очаква в предстоящите мачове!

Евертън – Ливърпул, 22:00 часа

„Карамелите“ може да нанесат тежък удар по надеждите на Ливърпул за титлата във Висшата лига, когато приемат „червените“ в дербито на Мърсисайд в сряда вечер или по-известно като „Приятелското дерби“. И двата клуба постигнаха важни победи в неделя, като Евертън намали страховете си от изпадане след успех с 2:0 над пряк конкурент в лицето на Нотингам Форест, докато Ливърпул надделя като гост на Фулъм с 3:1.

Отборът на Шон Дайш все още обаче не е сигурен за оцеляването си, но трите точки през уикенда означават, че на „карамелите“ са на още една или две победи от подсигуряването на елитния си статут и догодина. Сега „сините“ ще търсят първия си успех над големия си дразнител от Мърсисайд на „Гудисън Парк“ от 14 години насам.

„Червените“ на Юрген Клоп подновиха отново битката за титлата в западен Лондон през уикенда, след като загубиха у дома от Кристъл Палас седмица по-рано. Те, заедно с Арсенал, могат да пренесат напрежението върху фаворита Манчестър Сити преди гостуването му в Брайтън в четвъртък вечер.

Шон Дайш ще трябва да се оправя без двете си предпочитани опции за нападанието. Малко вероятно е Бето да вземе участие след неприятния си сблъсък с Морган Гибс-Уайт в неделя, докато Доминик Калвърт-Люин получи нова контузия срещу Форест и е под въпрос за дербито. Ветеранът Шеймъс Коулман едва ли също ще участва зараси контузия в слабините. Деле Али също остава аут.

В лагера на Ливърпул отново имат проблем с контузия на основен играч. Клоп потвърди по време на пресконференцията си във вторник, че ще бъде без Диого Жота през следващите няколко седмици заради лек проблем с контузия. Конър Брадли, Жоел Матип, Бен Доак и Тиаго Алкантара остават също извън игра. Алексис Мак Алистър, Мохамед Салах, Доминик Собослай и Ибрахима Конате пък се очаква да се завърнат в титулярния състав тази вечер.

На „Гудисън Парк“ ще бъдат една по-спокойни, като се има предвид победата на Евертън в неделя, която облекчи притесненията от изпадане, но въпреки това „карамелите“ отчаяно ще попречат на Ливърпул да продължи пътя си към титлата. „Червените“ взеха важни три точки през уикенда след тежката предишна седмица, а Клоп ще може да разчита на свежи основни играчи за дербито. Мохамед Салах се очаква отново да атакува Евертън, като домакините ще отстъпят притежанието на топката, за да играят на контраатака. Ще успеят ли обаче да излъжат своя най-голям дразнител или Ливърпул отново ще спечели дербито, ще разберем тази вечер.

Не е изненада, че Ливърпул влиза в двубоя като фаворит с коефициент за победа от 1.44 срещу 6.66 за Евертън, според букмейкъра Palms Bet. Ставката за равенство пък е оценена на 5.00. През последните години това дерби не предлага много попадения, така че под 3.5 гола с коефициент от 1.62 е също добра опция за залог.

Манчестър Юнайтед – Шефилд Юнайтед, 22:00 часа

Манчестър Юнайтед се завръща в екшъна на Висшата лига в сряда вечер, като посреща фаворитите за изпадане Шефилд Юнайтед на „Олд Трафорд“. „Червените дяволи“ се класираха за втория си пореден финал във ФА Къп в неделя, но беше трудно да се намери привърженик на Юнайтед, който да е особено очарован от начина, по който го постигна. Отборът на Ерик тен Хаг, който поведе с 3:0 срещу Ковънтри Сити, имаше невероятен късмет да отстрани втородивизионния тим на „Уембли“ с дузпи и беше сериозно критикуван от медиите в страната и от привържениците на тима.

И тъй като е малко вероятно Висшата лига да има пет отбора, които да се състезават в Шампионската лига през следващия сезон, силите им ще бъдат насочени към спечелването на трофея от ФА Къп. В момента Юнайтед изостава от 16 точки от четвъртия Астън Вила, като е изиграл два мача по-малко.

Все пак от тях ще се очаква да победят отбора на Шефилд Юнайтед, който няма победа от 10 февруари и вероятно ще се завърне в Чемпиъншип през следващия сезон. Последователните поражения от Брентфорд и Бърнли оставиха отбора Крис Уайлдър на десет точки от спасението при пет мача до края на кампанията.

Дългият списък с отсъстващи в защитата на Ман Юнайтед наложи Каземиро да играе като централен бранител срещу Ковънтри и бразилецът вероятно отново ще трябва да „запълва дупки“ в тази зона срещу „остриетата“, тъй като Тен Хаг ще бъде без Уили Камбуала, Виктор Линделоф, Рафаел Варан, Джони Еванс и Лисандро Мартинес. Левите бекове Люк Шоу и Тайрел Маласия също са аут за дълго време, докато Антони Марсиал едва ли ще се появи отново този сезон. Маркъс Рашфорд и Скот Мактоминей остават под въпрос и участието им в двубоя ще се решава непосредствено преди мача в сряда.

Гостите също имат дълъг списък с отсъстващи играчи. Уайлдър няма да може да разчита на Том Дейвис, Макс Лоу, Джон Игън, Джордж Балдок и Крис Башам. Титулярният централен защитник Джак Робинсън също е под въпрос заради контузия на глезена. Райън Брюстър и Даниел Джебисън почти сигурно също няма да вземат участие в сблъсъка.

Трудно може да се доверим, конкретно, на този отбор на Юнайтед и те несъмнено ще дадат шансове на Шефилд, но е друг въпросът дали „остриетата“ ще успеят да се възползват от тях. Около „червените дяволи“ има това лошо усещане, че въпреки достигането на още един финал за ФА Къп, атмосферата на „Олд Трафорд“ може да бъде доста токсична, ако „остриетата“ имат късмет.

Тимът на Тен Хаг е доста хаотичен в тактическо отношение, че трябва да очакваме голове и в двете врати, като отсъстващите играчи на Юнайтед в защита само биха влошили допълнително ситуацията. Гостите обаче играят без увереност и след като допуснаха четири гола от Бърнли в неделя, е трудно да си представим, че ще спрат Юнайтед на „Олд Трафорд“.

Букмейкърът Palms Bet дава предимство на Ман Юнайтед с коефициент за победа от 1.36, докато този за Шефилд е 7.50. Равенството пък е определено на 5.75. Както разбрахме вече, попаденията се очаква да падат и в двете врати и спокойно може да се играе над 2.5 гола със ставка от 1.40.

Брайтън & Хоув Албиън – Манчестър Сити (четвъртък, 25 април, 22:00 часа)

Мачовете от работната седмица приключват в четвъртък вечер на южния бряг, когато Брайтън е домакин на актуалния шампион Манчестър Сити.

„Чайките“ влязоха в доста неприятна серия от четири поредни мача без успех в първенството, като имат едва една победа в последните си седем двубоя. Това оставя тима на Роберто Де Дзерби на десетата позиция в класирането с 44 точки и изоставане от шест точки от седмия Манчестър Юнайтед в битката за участие в европейските клубни турнири.

„Гражданите“ пък се класираха за нов финал във ФА Къп след победа над Челси с 1:0, където ще срещнат за втора поредна година именно градския си съперник Юнайтед. Във Висшата лига обаче отборът на Хосеп Гуардиола вече изостава с четири точки от Арсенал, а след тази вечер може на толкова и от Ливърпул, ако „червените“ стигнат до успех в градското дерби с Евертън. Всичко това, при условие, че „небесно-сините“ ще имат два мача по-малко, но напрежението сега е върху тях.

Кадровите проблеми в Брайтън са доста сериозни и са свързани с контузиите на поне десетима играчи. Аут за тази среща ще бъдат Били Гилмор, Хулио Еинсисо, Первис Еступинян, Тарик Лампти, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайро Митома, Адам Уебстър, Еван Фъргюсън и Джак Хиншълууд. Единственият отсъстващ за Гуардиола пък може да бъде голмайсторът Ерлинг Халанд, който пропусна и срещата с Челси за ФА Къп заради здравословни проблеми.

Манчестър Сити получава коефициент за победа от 1.45 от букмейкъра Palms Bet, което изглежда доста логично на фона на ситуацията в двата отбора. Ставката за успех на Брайтън е 6.50, докато за „хикс“ е 5.00.

Програма за отложените мачове от 29-ия кръг на английската Висша лига:

Вторник, 23 април:

Арсенал – Челси 5:0

Сряда, 24 април:

21:45 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Борнемут

22:00 часа | Кристъл Палас – Нюкасъл Юнайтед

22:00 часа | Евертън – Ливърпул

22:00 часа | Манчестър Юнайтед – Шефилд Юнайтед

Четвъртък, 25 април:

22:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Манчестър Сити

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.