ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Danke, Jürgen! Сбогом на човека, който може да е невъзможно да бъде заменен

0
Юрген Клоп
Фенове на Ливърпул позират пред стенопис на мениджъра Юрген Клоп (Снимка: БТА)

„Не е важно какво мислят хората, когато дойдеш, много по-важно е какво си мислят хората, когато си тръгнеш“, това бяха думите на Юрген Клоп на представянето му в Ливърпул на 9 октомври 2015-а година.

Е, в неделя официално приключи една велика ера в историята не само на Ливърпул, не само на английската Висша лига, но и на световния футбол. Юрген Клоп изведе „червените“ за един последен път и играчите го изпратиха с комфортна победа над Уулвърхемптън Уондърърс с 2:0, но не футболният аспект беше важен в този ден, а чисто човешкият. Германецът промени облика на един голям клуб, който се луташе много години, и го върна там, където му беше мястото – на върха!

Връзката между феновете с Клоп, който се самоопредели като „Нормалния“ на първата си пресконференция (б.р. – така отговори на въпрос дали си има прякор като „Специалния“ Жозе Моуриньо, който по това време беше мениджър на Челси) се превърна в истинска приказка и това допринесе за специалната атмосфера на сбогуването му с „Анфийлд“, а фактът, че неподражаемият характер на германеца бе съчетан с успехи и и на терена, бе ключова част от неговата харизма. Клоп донесе всички големи трофеи, които можеше да спечели през тези осем години и половина начело, и е лесно да се забрави колко немислимо изглеждаше подобно постижение, когато той пристигна за първи път.

Когато той наследи Брендън Роджърс през октомври 2015-а година, Ливърпул беше клуб, който се класира за Шампионската лига само в един от последните шест сезона. Клубът отчаяно мечтаеше за първа титла в Англия от 27 години насам, докато дори и най-ревностните фенове биха признали, че последният им голям успех, триумфът в Шампионската лига през 2005-а година след дузпи над Милан, беше постигнат при някои случайни обстоятелства.

И все пак Клоп сложи край на чакането на тези два трофея, преди да добави две Купи на Лигата, ФА Къп, Суперкупа на Европа, Къмюнити Шийлд и Световното клубно първенство. И тези трофеи, разбира се, можеше да бъдат още много, ако Ливърпул не трябваше всяка година да се изправя срещу най-великия отбор в историята на английския футбол – Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола, плюс тима на Реал Мадрид, който си е цар на Шампионската лига.

Юрген Клоп
Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул на "Анфийлд" след последния си мач начело на отбора (Снимка: БТА)

Не може, обаче, да има и капка съмнение, че Клоп върна величието на Ливърпул, оставяйки зад гърба си клуб, който е в пъти по-голям от този, който пое през 2015-а година.

„Изненадан съм, очаквах да съм сринат от емоциите, но съм много щастлив. Щастлив съм за играчите, за семейството, за нас. Атмосферата е невероятна тук, моля да извините това, че не бях очарован, че пяхте песента, която бе посветена на мен”, започна емоционално Клоп пред изпълнения до краен предел „Анфийлд“ след последния му мач в неделя.

„Това не се усеща като край, като финал. Видях един отбор, изпълнен с талант и желание. Видях това на терена, но това е само една част от развитието. Очевидно в последните няколко седмици получавам твърде много внимание върху себе си. Осъзнах някои неща. Хората казват, че аз съм ги превъзпитал и накарал да вярват, но аз не мога да променя това. Мога единствено да ви накарам да отключите тази способност у себе си. Този клуб е в по-добро състояние, откогато и да е било. Е, попитах и Кени, така че може би да“, продължи германецът.

„Имаме този превъзходен тренировъчен център, имаме и вас – суперсилата на световния футбол. Мога да ви кажа, че продължавам да вярвам във вас, това е сигурно. Видях много от вас да плачат, но мога да ви уверя, че промяната е добро нещо и мисля, че ако постъпите правилно с точната нагласа към това, което ще се случите – ще има успех и с новия мениджър, трябва да го подкрепите. Имам една идея, знам, че не ви интересува това, което ще кажа. До последното парче ви обожавам. На пуловера си имам надпис, че никога „няма да вървя сам“ и никога „няма да продължа сам“. Благодаря ви!”, завърши Юрген Клоп.

56-годишният специалист беше напълно прав да изтъкне това въз основа на случилото се в последния му мчч срещу Уулвс. Да, в него участваха опитни играчи като капитана Върджил ван Дайк, вратарят Алисон, Андрю Робъртсън и Мохамед Салах, които лично той привлече на „Анфийлд“ и бяха в основаната на най-големите упехи, но приносът на Джарел Куанса, Харви Елиът и Конър Брадли е доказателство за силните основи, които той постави за бъдещето на отбора.

Въпреки че остават сериозни въпросителни около новите договори на Ван Дайк, Мо Салах и Трент Александър-Арнолд, завръщането в Шампионската лига ще облекчи всички финансови опасения, когато става въпрос за сключването на тези контракти.

Най-оптимистично настроените привърженици може дори да предположат, че Ливърпул може да постигне краткосрочни дивиденти, като премине към малко по-контролиран стил на игра от тоталния „гегинпресинг“, наблюдаван през последните години.

Ако имаше един малък недостатък в последната част от управлението на Клоп, той е, че толкова много от последните им кампании, включително приключилата преди дни, тимът беше ударен от множество контузии, несъмнено свързани с физическото естество на футбола, който практикува Ливърпул.

Юрген Клоп
Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул на "Анфийлд" след последния си мач начело на отбора (Снимка: БТА)

Въпреки това, повечето от тях биха заявили, че всички жетви в крайна сметка са си стрували предвид сезоните, на които се наслаждаваха привържениците на Ливърпул под ръководството на Клоп, включително многобройни битки за титлата и вече обичайните европейски мачове. И може би спомените от тези моменти ще бъдат най-решаващи по отношение на това, което следва за Ливърпул.

В понеделник мърсисайдци официално обявиха и наследника на Юрген Клоп. Това ще бъде нидерландецът Арне Слот, който пристига от Фейенорд, който направи шампион през сезон 2022/2023. Година по-рано пък игра финал в Лигата на конференциите, който загуби от Рома на Жозе Моуриньо, а на два пъти бе избиран за треньор на Ередивизие за сезона.

Да, няма да бъде много лесно на 45-годишния нидерландец да направи такъв огромен скок, особено, след като до момента не е работил извън родината си и идва в клуб, гладен за нови успехи. Самият Клоп подготви феновете на Ливърпул за своя наследник:

„Видях много от вас да плачат, но мога да ви уверя, че промяната е добро нещо и мисля, че ако постъпите правилно с точната нагласа към това, което ще се случи – ще има успех и с новия мениджър, трябва да го подкрепите. Имам една идея, знам, че не ви интересува това, което ще кажа (б.р. запява Арне Слот, ла-ла-ла-ла). Представете си, че следващият сезон започва по този начин, вие сте енергията, от която ще се нуждае новият мениджър. От първия ден трябва да го подкрепяте по този начин“, каза Клоп.

Но има една истина, която ще бъде трудна за преглъщане – германецът бе наистина гениален на „Анфийлд“ и неговата работа го маркира, едва ли не, като невъзможен за наследяване. Когато най-големият ти „враг“ в лицето на Гуардиола признава, че си бил огромна част от живота му и ще му липсваш, значи си постигнал нещо наистина специално.

Може ли, обаче, амбициозният Слот да пребори сянката на Клоп, която ще остане завинаги в Ливърпул, тепърва ще разберем…

Юрген Клоп
Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул на "Анфийлд" след последния си мач начело на отбора (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.