ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Бяла“ магия и баварска мъка – това е Шампионската лига!

0
Реал Мадрид
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, радостта на футболистите на "Лос Бланкос" (Снимка: БТА)

След истински трилър Реал Мадрид се класира за 18-ия си финал в Шампионската лига, след като обърна Байерн Мюнхен за драматична победа с 2:1 в реванша на „Сантиаго Бернабеу“. Кралският клуб губеше в резултата до 88-та минута, но съумя да вкара два безответни гола чрез „златната“ резерва Хоселу и да разплаче баварския колос.

Срещата започна с по-активни действия на „Лсс бланкос“ след равенството 2:2 в първия сблъсък на „Алианц Арена“. Стражът на германците Мануел Нойер се прояви с чудесно двойно спасяване – първо след изстрел на Винисиус Жуниор, който бе отклонен от капитана на германците в страничния стълб, а след това и при опита за добавка на Родриго, който от близко разстояние бе разколебан от чудесната намеса на противниковия страж. От другата страна Андрий Лунин и компания също имаха работа, като на два пъти Байерн не доразви достатъчно добре атаките си, а при изстрел на Хари Кейн Лунин трябваше да показва класа.

Мануел Нойер
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Мануел Нойер (Снимка: БТА)

След паузата възпитаниците на Карло Анчелоти отново излязоха по-настъпателно, но бяха попарени в 68-ота минута. Влезлият принудително преди почивката Алфонсо Дейвис получи топката отляво, навлезе навътре и със страхотен шут с десния крак матира Лунин за 1:0.

Алфонсо Дейвис
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Алфонсо Дейвис (Снимка: БТА)

Малко след това попадение за „кралете“ бе отменено след намеса на ВАР. Стигна се до безкрайно драматичните заключителни минути, когато първо Нойер направи груба грешка, позволила на Хоселу да възстанови паритета в 88-ата минута, а след това Реал оформи пълния обрат, когато отново Хоселу бе на точното място, за да се разпише на празна врата след подаване на Антонио Рюдигер. Ситуацията бе преразгледана след намеса на ВАР за засада, но такава нямаше и така Реал ликуваше.

Хоселу
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Хоселу (Снимка: БТА)

В продължението се стигна до напрежение, след като Матайс де Лихт вкара топката във вратата на Лунин. Голът обаче не бе зачетен заради маркирана засада на Нусаир Мазрауи, като повторенията не убедиха в правилността на решението на главния съдия Симон Марчиняк. Тъй като обаче бе вдигнат офсайд преди положението да бъде завършено от Де Лихт, то нямаше как да се стигне и до намеса на ВАР, което очаквано вбеси наставника на Байерн Томас Тухел и треньорския щаб на баварците.

Реал Мадрид - Байерн Мюнхен
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Хари Кейн, футболистите и треньорския щаб на баварците в спор с главния съдия Симон Марчиняк заради отменения гол в края на добавеното време (Снимка: БТА)

В крайна сметка Реал продължава към финала на „Уембли“ на 1 юни, където ще срещне друг германски клуб – Борусия Дортмунд, елиминирал в другия полуфинал Пари Сен Жермен. Кралският клуб ще търси рекорден 15-и трофей срещу „жълто-черните“, които остават с една купа, дошла през 1997-а година. Байерн официално отбеляза след последния съдийски сигнал на „Бернабеу“ един от редките си нулеви сезони, при това след идването на Хари Кейн през изминалото лято.

Сблъсъкът на титани не разочарова

Това беше незабравим двубой от Шампионската лига между два от най-престижните клубове в турнира и имаше всичко — зашеметяващи голове, спорни моменти със системата ВАР, тъмни изкуства, героична защита, и какво ли още не. Но какво друго можеше да очакваме, когато залогът е място на финала „Уембли“?

Реал Мадрид доказа, че въпреки че все още има да учи някои уроци, докато бавно се отдалечава от великия отбор, воден от Зинедин Зидан към новата ера на млади суперзвезди, те винаги намират начин. Да, те винаги намират начин.

Карло Анчелоти
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Карло Анчелоти (Снимка: БТА)

Междувременно Байерн показа, че не може да лежиш на стари лаври. Не е тайна, че хората на Томас Тухел бяха на светлинни години от обичайните си стандарти в домакинството си в първия мач и в крайна сметка аурата на техния сезон ги настигна отново в испанската столица.

Лондон вече ни зове, а друг европейски гранд в лицето на Борусия Дортмунд ще срещне Реал Мадрид на финала, но ако говорим за традиции в турнира, то е ясно накъде отново ще се запъти трофеят.

Начо Фернандес, Дани Себайос и Карло Анчелоти
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Начо Фернандес, Дани Себайос и Карло Анчелоти (Снимка: БТА)

Неочакван, но и невероятен герой

В сблъсък, изпълнен със суперзвезди като Хари Кейн, Винисиус Жуниор, Лука Модрич и така нататък, кой би предположил, че 34-годишният Хоселу ще бъде човекът, който ще изпрати Реал Мадрид на финала в Шампионската лига?

Начо Фернандес и Хоселу
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Начо Фернандес и Хоселу (Снимка: БТА)

Бившият играч на Стоук Сити е играл за девет различни клуба в професионалната си кариера, включително в Реал Мадрид и Селта Виго преди много години. Независимо от това, той беше човекът на правилното място, за да вкара както изравнителния гол, така и драматичното победно попадение в самото начало на добавеното време, за да предизвика луди сцени от радост сред вярващите в Мадрид.

Този турнир ни е предоставял някои изключителни истории през годините, но тази ще остане дълго в паметта. Хоселу ще послужи като идеалния пример за всички фенове по света – никога не се отказвай и не отписвай нито един футболист!

Странните смени на Томас Тухел объркаха фатално Байерн

Томас Тухел с право беше ядосан при повече от спорната ситуация в самия край на двубоя, която можеше да прати сблъсъка в две продължения по 15 минути.

Байерн, обаче, водеше до 88-ата минута, преди да се провали с гръм и трясък на „Бернабеу“ и Тухел трябва да поеме голяма част от вината. Включването в игра на Ким-мин Дже и цялостната промяна в по-дефанзивна формация подложи неговия отбор на огромен натиск от страна на Реал в последните 15 минути. А това момент, когато Байерн изглеждаше, че контролира ситуацията.

Томас Тухел
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Томас Тухел (Снимка: БТА)

След това идва и решението да бъде заменен Хари Кейн. Нападател, който има 44 гола във всички турнири през сезона и, когато само един гол може да обърне нещата с главата надолу, е престъпление да бъде изваден от игра, ако не е контузен. Беше наистина странно да оставиш отбора си без основния си източник на голове, когато отчаяно се наложи да има такъм в края на мача.

Тухел може да посочи с пръсти определени хора за загубата в двете срещи, но някои от тях трябва да бъдат насочени към огледалото.

Най-подходящият край за Тухел в Байерн

Въпреки че изглеждаше, че Байерн може да измъкне повече от неочаквана победа в Мадрид след гола на Алфонсо Дейвис точно след час игра, изглежда това беше, може би, най-подходящият край на Шампионска лига за Томас Тухел като треньор на Байерн.

Баварците бяха далеч от нивото, което показваха в последните години във вътрешните турнири, където бяха детронирани в Бундеслигата от Байер Леверкузен, отпаднаха много рано за Купата на Германия от третодивизионния Саарбрюкен. Малка утеха беше представянето в ШЛ, където, обаче, логичното се случи в крайна сметка.

Томас Тухел
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Томас Тухел (Снимка: БТА)

И тъй като Томас Тухел ще си тръгне от „Алианц Арена“, Байерн ще трябва просто да приключи сезона с разбито сърце, но и да започне на чисто през лятото.

В друга вселена Тухел можеше да изведе този отбор до триумф в Шампионската лига срещу големия съперник Борусия Дортмунд. Кой знае, това можеше да доведе до едно по-неудобно сбогуване през юни.

Джуд Белингам може да добави нова глава към великата си история

Определено всички погледи след мача правилно бяха насочени към Хоселу след неговите два драматични гола, които спасиха Реал Мадрид. Един друг футболист може да остана в сянка в този сблъсък, но определено очите гледат и към него.

Дебютният сезон на Джуд Белингам с испанския гранд си беше истински холивудски сценарий до този момент, като спокойно можем да госравним с филма „Гол II: Да изживееш мечтата“. Подобно на героя Сантиаго Мунес, обаче, Белингам беше главното действащо лице в сезона на Реал Мадрид. Въпреки че не успя да повлияе на полуфинала, както той би искал, 20-годишният полузащитник можеше да разчита на класата на своите съотборници. Той, обаче, навлезе в испанския футбол и е водещият голмайстор на клуба с 22 гола във всички турнири.

Джуд Белингам
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Титлата в Ла Лига беше спечелена и за кратко отпразнувана, но работата продължава в преследването на 15-ата! Отборът на Карло Анчелоти отново ще играе във финала на Шампионската лига, където Белингам ще срещне не кой да е, а отборът, който напусна миналото лято – Борусия Дортмунд. Ако това не е достатъчно, мачът ще се проведе на „Уембли“, домът на английския футбол и националния отбор на халфа.

О, да! Футболните богове пишат някакъв луд сценарий за Белингам този сезон.

Може ли Дортмунд да прогони демоните от „Уембли“?

Борусия Дортмунд надхвърли всички очаквания в Европа този сезон, преодолявайки проблемите си в Бундслигата, за да достигне финала на Шампионската лига за трети път в историята си.

Дисциплинирана защита, водена от Матс Хумелс и Нико Шлотербек, в двата полуфинални мача срещу Пари Сен Жермен, беше фантастична. А да не забравяме, че „жълто-черните“ излязоха като победители и от групата на смъртта, където бяха още ПСЖ, Милан и Нюкасъл Юнайтед. След това момчетата на Един Терзич се справиха с ПСВ Айндховен и коравият Атлетико Мадрид в елеминациите, преди да оставят безмълвни и отбора на Килиан Мбапе. Така, Дортмунд ще се завърне на финала на Шампионската лига за първи път от 11 години насам.

Борусия Дортмунд
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, футболистите на "жълто-черните" празнуват класирането си за финала на Шампионската лига (Снимка: БТА)

За последно това се случи през 2013-а година, когато домакин на финала отново беше „Уембли“, а противникът – Байерн Мюнхен. За съжаление на Борусия, баварците стигнаха до победата в самия край с гол на Ариен Робеен. Тъй като, обаче, сега няма какво да губят срещу Реал Мадрид, и макар аутсайдери, Терзич, Марко Ройс, Хумелс и компания ще се надяват да прогонят демоните от предишния сблъсък под известната арка на 1 юни.

Ерата на Килиан Мбапе завърши с (поредния) разочароващ провал

Тъй като споменахме Килиан Мбапе, редно да кажем и няколко думи за него. Нападателят ще напусне Пари Сен Жермен това лято и ще го направи като, може би, най-великият играч на ПСЖ в историята. Рекордните 255 гола, шест титли в Лига 1, скоро Играч №1 на френското първенство за пети път и шесткратен носител на приза за голмайстор на Лига 1.

Но тук идва и огромното разочаворание, след като парижани отново се провалихав Шампионската лига. Така мнозина могат да нарекат неговото наследство на „Парк де Пренс“ като недостатъчн. Въпреки че не е единствено той отговорен за неуспеха на отбора да спечели така желаната „Ушата“ купа през седемте си сезона в клуба, Мбапе не може да се скрие от факта, че привличането на хора като Неймар и Лионел Меси, също нямаха особен ефект.

ПСЖ похарчи повече от 2 милиарда евро след идването на собствениците от Катар през 2011-а година и все още не са сядали на трона на Европа, за да оправдаят тези средства.

Факт е, че този сезон повече от всякога изглеждаше като истински шанс да се сложи край на това чакане. Нямаше ги тези суперзвезди, с изключение на Мбапе, които да играят само за името си, а имаше млад и талантлив отбор, изграден около неговата осанкат. Пътят на ПСЖ беше прочистен в елиминациите, но Мбапе не повлия по никакъв начин на полуфинала. Парижани не успяха а отбележат гол срещу отбор, който в момента е пети в таблицата на Бундеслигата. Това може би е подходящ завършек на поредната глава от тъжната история на ПСЖ в Шампионската лига.

Колкото до самият Мбапе, той почти сигурно отива в Реал Мадрид през лятото и със сигурност ще спечели не една ШЛ с „Лос бланкос“. Но разочарованието у него, че не е могъл да помогне на родния си клуб да спечели един от най-големите трофеи в световния футбол, ще го преследва цял живот. Дори, когато вдига победоносно и „Златната топка“ един ден…

Килиан Мбапе
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.