ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ники Киров може да напише втора приказка с Арда

0
Арда
Снимка: БТА

Завръщането на Николай Киров начело на Арда е правилен ход на ръководството на клуба, тъй като от една страна бе очевидно, че отборът се нуждаеше от промяна, а от друга обстановката на Киров е позната, а и той вече се е доказал като най-успешния треньор на кърджалийци.

Под негово ръководство Арда постигна най-големите си успехи в историята, след като преди три години се класира на четвърто място в елита, игра финал за Купата на България и участва за първи път в европейските турнири.

Сега обаче нещата са различни, но Киров все пак получава възможност да напише втора приказка с Арда й да помага на отбора да върви нагоре.

Николай Киров
Николай Киров (Снимка: Сайт на Арда)

На първо време обаче феновете не бива да имат големи очаквания към него още този сезон, за да не претърят огромно разочарование, предвид факта, че Киров не е правил зимната селекция, нито е водил предсезонната подготовка.

Той поема в движение и един тим, който направи неуспешен пролетен старт, след като изгуби първите си две шампионатни срещи.

При такива резултати е нормално около играчите да се създаде напрежение, и затова първата задача на пловдивския специалист ще бъде да им върне психологическото равновесие, спокойствието и увереността.

И Киров вече започва да го прави, ако съдим по игровото поведение на неговите подопечни срещу ЦСКА за Купата в София.

Въпреки минималната загуба, дошла след нелеп гол, футболистите на Арда показаха хубави неща, с които загатнаха, че могат да изпълняват изискванията на Киров.

Те бяха солидни в защита след попадението, като се стремяха линиите да са близо една до друга и по този начин да не оставят пространства за бързите нападатели на съперника.

Успяваха също да осъществяват бърз преход в двете фази и да използват всяка въможност за бързи и рационални атаки, и най-важното – да създават положения за гол.

Арда
Арда (Снимка: БТА)

Това определено е лъч надежда, че при Киров кърджалийци могат да надградят и да се борят докрай да постигнат двете си цели.

Следващите пет мача на Арда обаче ще бъдат определящи за това къде ще концентрират усилията си играчите – за влизане в първата шестица или преследване на седмото място и участие в бараж за Европа.

Това ще зависи основно от точковия актив, който отборът ще събере след домакинствата си с Пирин и Крумовград и гостуванията на Ботев Враца, Хебър и Етър.

Съперници, на които по спортно-технически потенциал Арда в никакъв случай не отстъпва, но коварни съперници, четири от които водят люта битка за оцеляване в групата на майсторите.

Първият от тях е Пирин, който гостува в Кърджали на 4 март и който с новия си наставник Олександър Бабич показва израстване напролет, и след като даде сериозен отпор на Левски в първия пролетен двубой, успя да надделее срещу пряк опонент за оцеляване във Враца.

Това обаче по никакъв начин не би трябвало да притеснява Арда, тъй като предвид разликата в класите между двата тима и това че двубоят е в Кърджали, единствено от представянето на домакините ще зависи и крайния изход от срещата.

Що се отнася до състава на Арда, Киров даде да се разбере срещу армейците в столицата, че няма да прибегне до големи промени и ще разчита на изградения гръбнак, в който са изпълнители, които добре познава, след като е работил с тях по време на първия си престой на „Арда Арена“.

Арда
Арда (Снимка: БТА)

Затова най-важното занапред е доколко играчите на Арда ще изпълняват поставените задачи от треньора на терена и доколко ще могат да поддържат постоянство в играта и резултатите, което е присъщо на големите отбори.

В близките дни ще се разбере също и дали Киров ще може да разчита занапред на Абубакар Тунгара, който е получил изгодна оферта от чужд клуб и индикациите са, че по-скоро е възможен трансфер.

Това от една страна ще е добре за клуба, тъй като ще се сдобие с нови свежи пари и ще изпрати един успешен трансферен прозорец, през който направи впечатляващи сделки на пазара с продажбата на Преслав Боруков и Мартин Стойчев и отдаването под наем на Умар Сако на руския елитен Ростов с опция за закупуване в договора през лятото.

От друга страна пък няма да има възможност за негов заместник до лятото, след като пазарът у нас затвори, но пък Иван Коконов, Ел Мами Тетах, Иван Тилев и Борис Тютюков са в състояние да поддържат висока конкуренцията в атакуващ план.

И да се върна към предстоящия мач на Арда. В него тимът от Кърджали е сочен за безспорен фаворит срещу Пирин от родните букмейкъри, като Бетано например приема залози за победа на Арда при ставка 1.45. Равният е оценен на 4.20, а евентуален успех за гостите – на 7.10.

Примамлив изглежда също и коефициентът домакините да вкарат повече от един гол в срещата – 1.65.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.