Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Невъзпятите герои в червено

0
ЦСКА
Снимка: БТА

ЦСКА победи Левски с 2:0 във Вечното дерби, играно в ранния неделен следобед на 7 април. За учудване дори на собствените си фенове, „червените“ изнесоха доста добра продукция, която бе подпомогната и от вратарска неточност в синьо. Попаденията за победителите бяха дело на Тобиас Хайнц и Фернандо Каранга, а малко раздели от гола Джонатан Линдсет и Данило Асприля. Гол на норвежката 10-ка бе отменен заради игра с ръка, а колумбиецът удари греда в края на мача.

Играчите в червено и бяло изпуснаха и няколко чисти шанса пред вратата на Иван Андонов. Освен късния пропуск на Асприля, малшансът споходи още Линдсет и Каранга на чисти позиции. Все пак, на два пъти бе намерена вратата на големия съперник от „Герена“ и невкараните положения не се отразиха.

ЦСКА радост след дербито в съблекалнята
Радостта на футболистите в съблекалнята след дербито (Снимка: cska.bg)

ЦСКА спечели мача повече физически, на определени позиции и в някои малки детайли. В никакъв случай не можем да говорим за тактически мастърклас, както би искал Нестор Ел Маестро. Белградчанинът с британско поданство и колегата му от Левски Николай Костов действително се захапаха стратегически. Ноо едва ли някой щеше да ликува, ако определени играчи на ЦСКА не бяха показали безспорно по-високата си класа. Класа, която за момента Ел Маестро не успява да разгърне в пълния ѝ потенциал. Осмелявам се да кажа, че мачът можеше да завърши и като ялово 0:0 при малко по-различни обстоятелства. Това обаче не бива да отнема и нищо от звучната победа на ЦСКА или изключително слабата игра на Левски.

„Червените“ имат лукса да разполагат с идея по-качествени играчи, за разлика от съперника в синьо. Играчи като Улаус Скаршем, Браян Кордоба и Марселино Кареасо. Млади чужденци, с нелоши визитки и жадни за изява на този или по-голям фронт. Тримата бяха сред най-дейните в армейските редици и заслужват едни от най-високите оценки. Именно върху тяхното отлично представяне ще наблегнем в следващите редове. Това са невъзпятите „червени“ герои на фона на масовите възклицания по голмайсторите Каранга и Хайнц.

Улаус Скаршем

Безспорно новият норвежки диамант в халфовата линия на ЦСКА. Седмицата затвърди убедително прогреса си от последните няколко седмици. Възходът на Скаршем започна с победния гол във вратата на ЦСКА 1948. Полузащитникът влезе като резерва в Бистрица и реши сблъсъка с късно попадение за 2:1. Голът на бившия играч на Розенборг дойде и в момент, в който бе по-често оставян на пейката. От този гол до вчерашния 7 април представянето на Скаршем чувствително се подобрява, а феновете на ЦСКА се надяват слаби мачове като този срещу Локомотив Пловдив да са изключение.

Улаус Скаршем
Улаус Скаршем(Снимка: БТА)

В дербито с Левски Скаршем бе буквално навсякъде. Отлично покриваше цялата втора третина на игрището, по-специфично в лявата ѝ част. Точно това е и задачата на халфовете в схемата 4-3-1-2. Полузащитниците в ромба са досущ като тези в 4-3-3, но много често имат пред себе си фланговия защитник от отсрещната страна. В случая на Скаршем това бе Келиан ван дер Каап. Нидерландецът, по презумпция централен защитник, на няколко пъти бе разминат от Скаршем, което осигуряваше на ЦСКА числено предимство в половината на Левски.

Зимното попълнение на ЦСКА не се пести и в защита. Неведнъж скандинавецът се сбори с далеч по-снажни футболисти на Левски, атакували половината на „червените“. Играта на Скаршем се простираше чак до ответната аутлиния, където особено запомнящ се бе един негов сблъсък с далеч по-мощния Хосе Кордоба. Скаршем отне топката, но тя впоследствие бе загубена детински от Хайнц. Едни неполучени аплодисменти за 7-цата от публиката…

Браян Кордоба

Второто най-скъпо лятно попълнение на ЦСКА няма никак лесна пролет до момента. Колумбиецът доста дълго се задържа на резервната скамейка, а освен това наскоро загуби свой близък в родината си. Кончината няма как да не се е отразила психически на Кордоба, но в най-важния момент бранителят се събра и бе безгрешен в „червения“ ариергард.

Южноамериканецът се превърна в по-добрата версия на Ван дер Каап от Левски. Както вече казахме, нидерландецът е централен бранител, но вчера игра като десен бек за Левски. Същото, но с далеч по-голям успех стори Кордоба. Струващият 1.3 милиона евро защитник осуети всеки опит на Джавад Ел Джемили да атакува през неговата зона. Испанското крило е сред най-нестандартните футболисти на Левски, но във вчерашната среща с Кордоба отстъпи чувствително.

Браян Кордоба, Джавад Ел Джемили, Левски - ЦСКА
Браян Кордоба, Джавад Ел Джемили, Левски - ЦСКА (Снимка: БТА)

Браян не бе активен в атака, ала със сигурните си намеси в защита осигури спокойствие на двойката Махмутович-Матей, както и на вратаря Бусато. Минусът на пожарния вариант с Кордоба бек, е, че не произлиза почти нищо в атака от него и нападенията са концентрирани повече вляво.

Колумбиецът определено показа наченки на формата си от средата на есента, когато заедно с Християн Петров оформи страхотно партньорство. С подобни изяви, вероятно още през следващия сезон същото дуо ще пази „червената“ врата. Както само един Шериф може…

Марселино Кареасо

След Шерифа идва време за похвали и към Професора. В мача с Левски Кареасо „захапа“ по невероятен начин предмостието на защитата. Именно той и Скаршем направиха толкова голяма разликата в двете халфови линии. Точно те двамата скриха и блясъка на Хайнц и Линдсет, ако се абстрахираме от името на 14-ката на таблото. (Хайнц не изигра добър мач въпреки гола, ала това е друга тема…)

С Кареасо полузащитата на „червените“ е доста по-динамична, отколкото с Амос Юга. Физическото присъствие липсва, но динамиката, пресичането на пасове, агресията и покриването на съотборници СЪЩЕСТВУВАТ. Мързелът на титулярния дефанзивен халф го нямаше…Кареасо се отчете с няколко изключително важни намеси през първото полувреме, които можеха да костват на ЦСКА опасен удар или дори гол във вратата на Бусато.

Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА
Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА (Снимка: БТА)

Дошъл като крило, минал през позицията централен халф, сега Кареасо успешно оперира като опорен полузащитник. Настроението в играта му на Националния стадион бе видно. Вероятно от еуфорията Кареасо можеше да изиграе още едни 90 минути след тези с Левски. За ЦСКА ще е нужно да има този Марселино поне до края на шампионата, а самият той да не допуска спадове в играта си като този срещу Локомотив Пловдив.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.