Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Небесният отбор вече има „петица“. Реакции след кончината на Кайзера

0
Франц Бекенбауер
Twitter.com/Petar Radovic

Франц Бекенбауер напусна този свят след дългогодишно боледуване на 78. Кайзера промени играта завинаги и ще остане в сърцата на всеки любител на най-популярния спорт. Една от непрежалимите легенди на германския футбол.

Новината за кончината на Кайзер Франц бързо обиколи всички масови медии и предизвика вълна от реакции. В следващите редове сме събрали синтезирано най-важните мнения.

“Шокът е пълен. Макар да знаех, че Франц не се чувстваше добре. Неговата кончина е загуба за футбола и Германия като цяло. Той беше един от най-великите като футболист, после като треньор, а след това и извън терена. Франц беше изключителна личност не само във футбола и беше известен в цял свят. Всеки, който го познаваше, виждаше за каква великодушна личност ставаше дума. Напусна ни един добър приятел. Ще ми лиспва, както ще липсва и на всички останали“, коментира големият Лотар Матеус, капитан във водения от Бекенбауер германски тим, спечелил Световното първенство през 1990 година.

„Франц Бекенбауер е най-великата личност, която Байерн някога е имал. Като играч, треньор, президент, човек: незабравим. Никой никога няма да го достигне. Хората могат да кажат, че са гледали футбол по времето на Франц Бекенбауер. Той беше приятел за мен, уникален спътник – и подарък за всички нас. Скъпи Франц, почивай в мир!“, каза Ули Хьонес, съотборник и добър приятел на Кайзера.

Силната фигура в германската федерация Ханс-Йоахим Вацке определи Кайзера за най-великия германски футболист, раждал се някога.

„Всяко едно преживяване, което имах лично с Франц, беше повече от прекрасно. Все още си спомням, че настръхнах, когато той ми предложи да го наричам с малкото му име след края на нашето първенство през сезон 2010-2011. Наистина можем само да се преклоним пред това, което Франц Бекенбауер е направил за Германия и германския футбол. Това е най-великият германски играч, но и велик човек“, заяви Вацке.

Хубави думи каза настоящият национален селекционер на Бундестима Юлиан Нагелсман. Той също определи непрежалимата „петица“ за най-велик в родината му.

“За мен Франц Бекенбауер беше най-добрият футболист в историята на германския футбол. Неговата интерпретация на ролята на либерото промени играта. Отношението му към топката го направи свободен човек. Той се носеше по терена като играч, а по-късно и като треньор възвишено, той беше над нещата. Когато Франц Бекенбауер влезеше в стаята, стаята се осветяваше и той с право си беше спечелил прозвището “светлата фигура на германския футбол“. Тази аура го обгръщаше до края и не бе разклатена дори от здравословните проблеми и ударите на съдбата, с които трябваше да се справи. Благодарен и горд съм, че успях да го опозная и ще го помня с нежност,“ призна Нагелсман.

„Бекенбауер е легенда на германския и на световния футбол. Кайзер Франц беше велик човек, приятел на футбола, шампион и истинска легенда. Никога няма да те забравим, Франц“, сподели Джани Инфантино, президент на Международната федерация по футбол (ФИФА).

Пред паметта на великия Франц Бекенбауер се преклони и Христо Стоичков:

„Поклон, Кайзер Франц! Ти си един от най-великите в историята на нашия спорт! Ти си един от най-големите приятели на българския футбол! Твоето име завинаги ще е на най-първо място! Почивай в мир, хер Бекенбауер“.

Редица големи отбори също си припомниха за съперничеството с Франц на футболния терен, както и за топлите отношения отвъд него.

„Съперници на терена. Безкраен респект извън него. Сега сте заедно в мир. Изпращаме най-искрени съболезнования на нашите братя по съдба от Байерн Мюнхен, които също загубиха своята голяма легенда – Франц Бекенбауер“, от Манчестър Юнайтед коментираха със снимка на Франц и сър Боби Чарлтън, който почина есента.

„Мислите ни са със семейството му и близките му“, обявиха от Хамбургер, където Бекенбауер игра между 1980 и 1982 година.

От Байерн Мюнхен готвят огромно погребение, с което целият германски народ ще си каже последно сбогом със своята футболна легенда.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.