Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Висша лига и ФА Къп в един уикенд – очаквано добра комбинация

0
Манчестър Сити - Нюкасъл Юнайтед
Манчестър Сити - Нюкасъл Юнайтед (Снимка: БТА)

Предстои завладяващ уикенд в Англия преди да се отправим за кратка „почивка“ с първата за годината пауза за национални отбори. Тази събота и неделя обаче ще бъдат по-специални, защото ще видим мачове не само от Висшата лига, но и от ФА Къп.

Въпреки че ще се насладим на само осем мача за уикенда, емоциите и драмата едва ли ще отсъстват. Именно заради двубоите от ¼-финалите на най-стария футболен турнир в света ще се изиграят четири двубоя от 29-ия кръг на Висшата лига, които обаче могат да имат голямо значение за целите на засегнатите отбори. ФА Къп пък ще предложи изключителни сблъсъци и едно мегадерби в неделя.

Ето какво да очакваме от мачовете в събота!

ФА Къп: Уулвърхемптън Уондърърс – Ковънтри Сити, 14:15 часа

За старт на деня ще гледаме един от отлично представящите се отбори във Висшата лига през сезона и изненадата на турнира до този момент.

Уулвс прави силна кампания, като към момента е на прекрасната за тях девета позиция и има своите амбиции и мечти за класиране за Европа, тъй като изостава на шест точки от шестия Манчестър Юнайтед, както и на само две от седмия Уест Хем Юнайтед. Участие в европейските клубни турнири обаче може да бъде постигнато и чрез спечелване на ФА Къп, където „вълците“ отстраниха Брайтън в предишния кръг с ранно попадение още във втората минута.

Сега на пътя им към полуфиналите на „Уембли“ се изправя втородивизионният Ковънтри Сити, който до този момент имаше сравнително лек път, а в предишната фаза надви тимът от шеста дивизия Мейдстоун Юнайтед, който направи истински фурор, достигайки до 1/8-финалите. Скромният тим, който отстрани друг отбор от Чемпиъншип в лицето на Ипсуич Таун, не успя да издържи срещу Ковънтри и отстъпи с 0:5. Тимът, воден от Марк Робинс, продължава и да гони плейофите за Висшата лига, като в момента изостава на само точка от шестия Норич Сити.

Мениджърът на Уулвс Гари О’Нийл няма да може да разчита на Матеуш Куня, Педро Нето и Хи-Чиан Хуан за днешната среща, докато Жан-Рикньор Белгард и Крейг Доусън са под въпрос. В лагера на Ковънтри пък аут са Джейми Алън и Тацухиро Сакамото заради травми.

Букмейкърът Inbet играе на сигурно и залага за победа на „вълците“ с коефициент от 1.77 срещу 5.15 за Ковънтри. Равенството, което ще означава преиграване, е оценено на 4.05.

Висша лига: Бърнли – Брентфорд, 17:00 часа

Прехвърляме се към първенството, където се срещат два тима в лоша форма и отчаяно търсещи точки.

„Виненочервените“ продължават борбата си за спасение от предпоследната 19-а позиция, като с всеки изминал кръг спасителната зона се отдалечава и сета тя е на десет точки и място за грешки пред отбора на Венсан Компани няма. Новаците все още нямат победа през 2024-а, като последният им успех датира от 23 декември миналата година. Няма да е изненада да кажем, че Бърнли е с втората най-слаба атака и втората най-слаба защита в дивизията, като единствено зад тях е последният Шефилд Юнайтед.

Брентфорд пък не е вкусвал победата от пет кръга насам и остава близо до „червената зона“, като има преднина от само пет точки пред 18-ия Лутън. Тимът на Томас Франк е доста колеблив през сезона, но в първия двубой срещу Бърнли се справи с него с категоричното 3:0 и изглежда идеалния момент да се върне в правия път.

И двамата мениджъри имат доста кадрови проблеми преди тази среща. Компани ще трябва да реди състава без контузените Амен Ал-Дакил, Джордан Байер, Лука Колеошо, Аарън Рамзи, Нейтън Редмънд и Лайл Фостър. В състава на Томас Франк пък ще липсват Джош Дасилва, Браян Мбемо, Бен Мий, Итън Пинок, Рико Хенри, Аарън Хики и Кевин Шаде заради контузии, докато за Кристиан Ньоргард и Серхио Регилон ще се решава в последния момент.

Тук предимство от букмейкъра Inbet получава Брентфорд с коефициент за победа от 2.31, докато този за Бърнли е 3.30. За да няма победител пък трябва да бъде изпълнена ставката за „хикс“ от 3.70.

Висша лига: Лутън Таун – Нотингам Форест, 17:00 часа

Това са още два тима, които са замесени в битката за оцеляване. „Шапкарите“ са първият отбор под чертата, докато Нотингам е точно над тях в класирането с едва три точки аванс. Затова и този двубой може да се окаже с ключово значение и за двата състава.

Новаците нямат победа в последните седем кръга в шампионата, като записаха само две равенства в тази серия и пет загуби, а в същото време пък Нотингам натрупа три поредни поражения. И двата тима отпаднаха на 1/8-финалите във ФА Къп в този период и сега усилията им са насочени към запазване на елитния им статут във Висшата лига.

Мениджърът на Лутън Роб Едуардс не може да бъде доволен заради редицата контузии на основни футболист. Аут за сблъсъка ще бъдат Мадс Юл Андерсен, Амари’и Бел, Джейкъб Браун, Марвелос Накамба и Даниъл Потс, докато Джоузеф Джонсън е болен, а капитанът Том Локиър продължава да се възстановява от сърдечния арест, заради който колабира на терена в средата на декември. Под въпрос за двубоя остават Елайджа Адебайо, Алберт Самби Локонга, Гейбриъл Ошо и Таит Чонг.

Доста по-малко са главоболията за Нуно Испирито Санто, който няма да разчита на Гонсало Монтиел и Нуно Тавареш, които са с травми. В последния момент ще се решава пък за Ола Аина и Джовани Рейна.

Това се очертава да бъде доста оспорван сблъсък и затова коефициентите изглеждат доста изравнени. Букмейкърът Inbet дава съвсем лек превес на Нотингам – 2.64 срещу 2.74 за Лутън. За „хикс“ ставката е 3.80.

Висша лига: Фулъм – Тотнъм Хотспър, 19:30 часа

Едно люто лондонско дерби, в което Тотнъм ще продължи напрегнатата си битка за местата в Шампионската лига, като отборът на Ангелос Постекоглу може да измести Астън Вила от четвъртата позиция при победа днес. „Шпорите“ разбиха именно бирмингамци миналия уикенд насред „Вила Парк“ с 4:0 и сега знаят, че това е добра възможност да надградят този резултат.

Фулъм направи някои добри резултати в последно време, като спечели три от последните си пет мача, но загуби с 1:2 като гост на Уулвърхемптън миналия кръг, което ги остави на 12-о място, на пет точки от десетия Нюкасъл.

Мениджърът Марко Силва се очаква да разполага с всички футболисти за днешния мач. „Котиджърс“ бха без нападателя Раул Хименес заради травма, която не му позволи да се изправи срещу бившия си отбор, но се очаква той да бъде готов за Тотнъм. Въпреки това, се очаква, че Родриго Мунес ще запази титулярното си място на върха на атаката заради добрата си форма и мексиканският национал вероятно ще бъде на пейката за началото. Жоао Палиня беше резерва срещу Уулвс, но днес се очаква да стартира и ще замени Саша Лукич в стартовите 11.

Въпреки че победата над Астън Вила беше огромен момент в сезона на Тотнъм, Мики ван де Вен получи нова контузия в коляното и не се очаква да играе днес. Това вероятно ще означава, че януарското попълнение Раду Драгушин ще направи дебюта си като титуляр за „шпорите“. Райън Сесеньон, Фрейзър Форстър и Манор Соломон все още остават в лазарета, но Ричарлисон има шанс да попадне в групата, след като беше включен в отбора на Бразилия за международната пауза. Дори ако бившият нападател на Евертън попадне в състава, Бренан Джонсън най-вероятно ще започне в атака.

Фулъм беше много труден отбор за побеждаване на моменти този сезон и Арсенал стана тяхна жертва на „Крейвън Котидж“ по-рано през кампанията, но Тотнъм е на гребена на вълната слес страхотната победа над Вила, която ги постави в страхотна позиция за класиране в Топ 4. Колебливата защита на „шпорите“ обаче може да бъде шанс за Фулъм да отбележи попадение, но Тотнъм ще компенсира с атаката си, за да реализира повече попадения от опонента си и да грабне трите точки.

Лондонските дербита винаги са трудни за прогнозиране, но букмейкърът Inbet гласува доверие на Тотнъм за победа с коефициент от 2.17, докато този за Фулъм е 3.25. Равенството пък е оценено на 4.15. Попаденията едва ли ще бъдат мираж тук, така че коефициентът за над 2.5 гола от 1.42 спокойно може да бъде изпробван.

ФА Къп: Манчестър Сити – Нюкасъл Юнайтед, 19:30 часа

Най-очакваният сблъсък в събота вечер ще бъде на „Етихад“, където Манчестър Сити посреща Нюкасъл, а наградата ще бъде място на „Уембли“. Настоящият носител на трофея приемат „свраките“, които знаят, че това е последният им шанс да спечелят трофей този сезон. Тази кампания не се разви по начина, по който Еди Хау би искал, но триумф във ФА Къп автоматично ще промени това, особено за клуб, който дълго време няма спечелена купа.

Що се отнася до Манчестър Сити, това е още един мач по пътя евентуален втори пореден требъл. „Гражданите“ остават твърдо в битката титлата във Висшата лига, в Шампионската лига са на ¼-финал, където обаче ги очаква Реал Мадрид, а също така са фаворити и за ФА Къп, освен ако не се изправят срещу Ливърпул до финала.

Именно срещу „червените“ миналата седмица, когато мачът от Висшата лига на „Анфийлд“ завърши наравно 1:1, Джак Грийлиш беше единственият контузен от състава на Хосеп Гуардиола. Сега обаче ситуацията се влоши и „гражданите“ ще бъдат и без двама от най-добрите си играчи срещу Нюкасъл. Кевин Де Бройне получи проблем със слабините и беше оставен извън състава на Белгия за приятелските мачове през март. Грийлиш също все още е аут, а вратарят Едерсон се контузи срещу Ливърпул и ще отсъства около четири седмици. Вероятно ще има известна ротация в отбора, като има шанс да видим Йошко Гвардиол и Оскар Боб от първата минута.

Още по-сериозни са главоболията за Еди Хау, като Антъни Гордън и Дан Бърн бяха заменени принудително при поражението срещу Челси в понеделник вечер, въпреки че Гордън все пак попадна в състава на Англия. Бърн може да се възстанови навреме, за да бъде играе срещу Сити, но същото изглежда няма да важи за Гордън. Това ще даде шанс за изява на Джейкъб Мърфи, който реализира страхотен гол срещу Челси. Харви Барнс отново е аут с нова контузия, докато Киърън Трипиър, Ник Поуп, Калъм Уилсън, Жоелинтън, Сандро Тонали и Джо Уайт също са аут.

И за двата отбора този мач ще бъде от огромно значение, стига Манчестър Сити да включи на пета предавка и просто да помете Нюкасъл, но отсъствието на Де Бройне и Едерсон носи допълнителна интрига. Като се има предвид това, когато погледнете играчите, които липсват на Нюкасъл и формата, в която се намират, е трудно да си представим нещо друго освен още едно пътуване до „Уембли“ за Ман Сити и техните фенове.

Това се потвърждава и от коефициента за победа за „гражданите“ от 1.23, определен от букмейкъра Inbet. Ставката за Нюкасъл е 11.00, докато равенството е определено на 6.50. Попаденията се очаква да има на „Етихад“, така че коефициентът за над 2.5 гола от 1.33 е добра опция за залог.

Програма за мачовете от 29-ия кръг на Висшата лига и ¼-финалите във ФА Къп:

Събота, 16 март:

Висша лига:

17:00 часа | Бърнли – Брентфорд

17:00 часа | Лутън Таун – Нотингам Форест

19:30 часа | Фулъм – Тотнъм Хотспър

ФА Къп:

14:15 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Ковънтри Сити

19:30 часа | Манчестър Сити – Нюкасъл Юнайтед

Неделя, 17 март:

Висша лига:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Астън Вила

ФА Къп:

14:45 часа | Челси – Лестър Сити

17:30 часа | Манчестър Юнайтед – Ливърпул

Очаквайте в неделя превюта и за останалите три двубоя от уикенда!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.